Basescu: Judecatorul sa fie intre inculpat, lege si Dumnezeu, fara procuror, SRI sau politicieni

Joi, 07 Mai 2015, ora 22:46
5318 citiri
Basescu: Judecatorul sa fie intre inculpat, lege si Dumnezeu, fara procuror, SRI sau politicieni
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca principala lui pledoarie este pentru judecatori liberi in Romania, care sa nu raspunda la comenzi politice sau sa se lase influentati de procurori, SRI sau alte institutii.

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, fostul sef de stat a venit cu cateva lamuriri legate de mesajul postat mai devreme pe Facebook, care incepea cu indemnul "Opriti-va, imbecililor!" si care se adresa parlamentarilor care vor sa inlocuiasca sintagma "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice" din Codul Penal.

Basescu revine cu un nou mesaj pe Facebook: Opriti-va, imbecililor!

"Toata lumea a ramas ancorata in primul paragraf, dar mesajul continua mai jos si arata ca esenta nu e asta. Modificarea Codului Penal in aceasta zona - e o parere nu de jurist, ci de om cu experienta care a vazut mai multe cazuri, dar si de om care intelege limba romana - intre 'suspiciuni rezonabile' acompaniate de probe - ca nu-l lasa nimeni pe procuror doar cu suspiciuni rezonabile - si 'indicii temeinice' nu sunt diferente majore, o spun ca vorbitor de limba romana.

Toata lumea se afla in capcana, ca nu aia e problema, ci politica penala a tarii si cine o face. In opinia mea, politica penala o stabilisc Guvernul si Parlamentul, nu Parchetele, nu SRI, nimeni altcineva. Politica penala a tarii o fac politicienii", a declarat Basescu.

Fostul presedinte a mai spus ca marea problema e in alta parte, si anume "cat de independent este judecatorul in decizia lui".

"Atunci cand judecatorul se va aseza, pe de o parte, intre inculpat si lege, si pe de alta parte, intre Dumnezeu...deci judecatorul este intre aceste doua elemente fundamentale, fara ca in acest spatiu sa fie insotit de procuror, SRI, judecatori-fosti ofiteri acoperiti sau de politicieni.

Pledoaria mea este pentru judecatorul independent, fara SRI-istul care tocmai daduse interviu si spunea cum urmareste procesul, fara procurorul care face presiuni si nu pune in referat si partile in favoarea inculpatului, ci, cum spunea maestrul Cristoiu, doar un editorial", a precizat Traian Basescu.

Fost membru CSM: Cartoful fierbinte e la Iohannis. Oricum ar fi, SRI-ul cade, ca mata, in picioare

Basescu: SRI se simte umilit. DNA ar putea fi o divizie penala a SRI (Video)

Intrebat daca se refera la generalul Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din cadrul SRI, fostul sef de stat a subliniat ca "este vorba despre iesiri in spatiul public si faptul ca am aflat ca urmarea pe tot parcursul un dosar e greu de digerat pentru o justitie independenta".

Impotriva arestarilor preventive

Basescu a tinut sa precizeze, "ca sa nu existe vreun dubiu", ca este impotriva arestarii preventive atunci cand nu e cazul, ci doar cand ne confruntam cu fapte de violenta, falsificare de probe.

"Atunci n-ai ce sa discuti, trebuie sa izolezi inculpatul. In rest, arestarea 'pana cand marturiseste ce vreau eu' e un abuz. Numai un judecator liber este unul care poate lua si legislatia nationala, si drepturile omului, si va tine cont ca dreptul la aparare, la demnitate sunt elemente esentiale pentru o justitie care sa fie respectata", a spus acesta.

Intrebat daca este de parere ca unii judecatori se lasa influentati, Basescu a raspuns ferm: "Categoric da!".

"E parerea mea si va pot spune de pe acum ca va fi o batalie de influenta pentru o solutie care sa confirme tot spectacolul public care s-a facut si la Bica, si la Georgescu de la ANI, si la Elena Udrea", a precizat Basescu.

Basescu, nou atac: Sunt procurori care cauta scalpuri sa le puna la cingatoare

Dupa ce i s-a reprosat ca nu a fost atat de critic la adresa Justitiei si pe vremea cand era presedinte si ca nu a reactionat atat de acid cand a fost arestat, de exemplu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu, Basescu a lamurit ca trebuia sa fie mai retinut in calitatea sa de sef de stat.

"Catusele pana la condamnare nu sunt o solutie, iar pledoariile mele nu au inceput de azi, ci de cand am vazut spectacolul incatusarilor. Am avut reactii si cand am fost presedinte si am fost certat. Am vazut si eu acum ce inseamna un om intemnitat, care se prezinta la doua saptamani in fata judecatorului...nu are cum sa isi pregateasca apararea.

Sa stiti ca nu mi-a placut nici cum a foat luat Mazare (primarul Constantei Radu Mazare - n.red.) cu mascatii de pe terasa. Una e cand se duce DIICOT cu 50 de mascati la banda organizata si alta e cand iei un guler alb din primarie sau minister, aluia ii dai un telefon si vine singur. Atunci eram presedinte, acum am devenit un om liber ca si dvs. si sa nu credeti ca va dau vreun sfert de dreptate mai mult decat am eu dvs. Cand esti presedinte trebuie sa ai o anume retinere, te abtii de multe ori sa ai iesiri publice", a detaliat Basescu.

Basescu si-o imagineaza pe Udrea achitata

De asemenea, fostul sef de stat i-a rugat pe invitatii din platou sa isi imagineze cum ar fi ca Alina Bina, Elena Udrea si Horia Georgescu sa fie achitati.

"Nu cred ca Bica a luat spaga, nu cred ca Horia Georgescu a luat spaga, nu cred ca Elena Udrea a luat valiza cu 900.000 de euro, nu cred! Pana cand nu va spune definitiv un judecator ca acesti oameni au luat spaga...cand va spune o sa ma inchin in fata lui", a promis fostul presedinte.

Basescu nu se dezice de Horia Georgescu: Nu a luat mita

Intrebat daca nu cumva acest judecator care va da verdictul ar putea fi influentat, Basescu a precizat ca el nu vrea decat sa atentioneze ca exista acest risc.

Referitor ca eliberarea Elenei Udrea, fostul sef de stat a spus ca el nu e un om care se entuziasmeaza gratuit, punctand ca "arestul la domiciliu este foarte aproape de arestul in inchisoare".

Elena Udrea, eliberata din arest dupa doua luni si jumatate dupa gratii

Udrea, eliberata din arest: A fost destinul meu - ce mesaj are pentru Basescu (Video)

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu judecator liber, #Basescu SRI justitie, #Basescu judecator Dumnezeu , #justitie