Basescu: Kovesi si Lazar trebuie sa plece. Exista o procedura administrativa sa fie revocati

Vineri, 10 Martie 2017, ora 22:00
14409 citiri
Basescu: Kovesi si Lazar trebuie sa plece. Exista o procedura administrativa sa fie revocati

Presedintele PMP, Traian Basescu, sustine ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si procurorul general Augustin Lazar trebuie sa plece din functii, dupa decizia Curtii Constitutionale, care constata ca au incalcat Constitutia si a subliniat ca, in caz contrar, se va crea un precedent "periculos".

"Obligatia respectarii Constitutiei este a fiecarui cetatean, scrie in Constitutie, inclusiv a cetateanului roman Laura Codruta Kovesi. Iar, pe de alta parte, abuzul in functie, atat de drag domniei sale, este precizat in decizia Curtii, care spune asa: Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care in cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul.

Nu stiu de ce, la ora asta, domna Kovesi nu s-a dus cu decenta la presedinte sa spuna: Domnule presedinte, am gresit-o, asta-i demisia", a afirmat Traian Basescu, vineri seara, la Romania TV.

Basescu a spus ca, in aceeasi situatie, este si procurorul general Augustin Lazar.

Potrivit lui Basescu, in cazul in care cei doi inalti functionari ai statului nu-si dau demisia, exista o procedura administrativa pentru ca acestia sa fie revocati din functii.

El a sustinut ca ministrul Justitiei poate sa faca demersurile in acest sens sau presedintele Romaniei.

"Nu exista un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de Justitie, luand nota de decizia CCR sa-i ceara presedintelui revocarea. In ce conditii? In conditiile in care in lege se spune ca mandatul procurorului sef DNA este de 3 ani, insa nimeni nu spune ca este de 3 ani in conditiile in care incalci Constitutia. In conditiile in care incalci Constitutia, se intrerupe mandatul automat. Iar daca, strunit de milostivenia si blandetea blandului Dragnea, ca de acum asa o sa-i spun: blandul Dragnea, ministrul de Justitie nu va face acest pas, trebuie sa fie initiativa presedintelui.

Are cine sa-i scrie decretul si revocarea pentru incalcarea Constitutiei. Eu asa as scrie decretul: pentru incalcarea Constitutiei se revoca din functie procurorul sef DNA", a explicat Basescu.

Liderul PMP a tinut sa precizeze ca nu are niciun resentiment fata de Laura Codruta Kovesi, ci este vorba de incalcarea Constitutiei.

"Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: incalcarea Constitutiei de catre unul dintre cei mai importanti demnitari ai statului roman si sunt in tandem Kovesi si cu Lazar. Trebuie sa plece amandoi", a adaugat Basescu.

El a atras atentia ca, daca acestia vor ramane in functie, se va crea un precedent periculos.

"Aici nu este o chestiune cine sa-i convinga sau nu, este vorba de crearea unui precedent periculos, sa ai o hotarare a Curtii constitutionale ca un inalt functionar a incalcat Constitutia si sa-l mentii. (...) Problema nu este Kovesi, problema este precedentul. Avem o problema (...) de precedent. S-a constatat indubitabil ca un inalt functionar al statului a incalcat Constitutia, a incalcat separatia puterilor in stat, asta nu mai e de gluma.

Nu poate sa ramana fara masuri. Intelegeti? Si daca nu intelege Iohannis, Kovesi ar trebui sa stie cat rau ar face daca se agata ca pisica de pom, pentru ca ar crea acest precedent al incalcarii Constitutiei la varful statului roman este extrem de grav", a mai sustinut Basescu.

Aprecierea oportunitatii adoptarii unei ordonante de urgenta constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putand fi cenzurat doar prin controlul parlamentar, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca prin ancheta DNA privind OUG 13 a fost perturbata activitatea Guvernului.

Basescu nu e primul care aduce in discutie demisia sefei DNA. Imediat dupa pronuntarea deciziei din februarie, Calin Popescu Tariceanu a cerut demisia lui Kovesi, dar Liviu Dragnea a spus ca "nu pentru asa ceva".

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii
T. basilic
rank 5
Doresc disparitia PSD
rank 5
Daca Basescu ar fi in locul lui Tariceanu si aliat al PSD, ar fi om