Basescu, nou atac: Sunt procurori care cauta scalpuri sa le puna la cingatoare

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 22:36
6578 citiri
Basescu, nou atac: Sunt procurori care cauta scalpuri sa le puna la cingatoare
Foto: Hepta.ro

Fostul presedinte Traian Basescu a acuzat ca Inspectia Judiciara foloseste CSM ca o "maciuca" impotriva sa.

"Deocamdata e punctul de vedere al Inspectiei Judiciare, n-am dubii ca va fi validat de CSM. Justitia trebuie sa se obisnuiasca ca e subiect de dezbatere, a utiliza institutia CSM ca pe maciuca, oricine deschide gura si rosteste justitie e taxat de CSM, nu arata decat ca oamenii din justitie se simt slabi", a afirmat Basescu luni seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV.

Basescu si Udrea, din nou in vizorul CSM: Declaratiile care i-au suparat pe magistrati

Reactia vine dupa ce oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au declarat, luni, ca, in urma analizarii afirmatiilor facute de fostul sef al statului si de fostul ministru Elena Udrea, referitoare la faptul ca Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu, s-a ajuns la concluzia ca, in ultima perioada, cei doi au facut declaratii ce au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie.

Rapoartele intocmite in cazul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea, insotite de aceste concluzii, vor fi prezentate plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), institutie care va decide, in aceasta saptamana, daca si le va insusi. Basescu a afirmat ca Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "sunt artizani ai unui mod ravasit de a face justitie", in vreme ce Elena Udrea a spus ca anchetele DNA care o vizeaza au afectat prestigiul justitiei.

Basescu a reactionat luni seara, spunand ca justitia trebuie sa evolueze si ca nu este de acord cu comportamentul "barbar".

"Foarte multi incearca sa atribuie ce se intampla din noiembrie incoace, in mod deosebit la DNA, ca e urmare a mandatelor mele. Este o minciuna si va aduc aminte ca Nastase a fost anchetat in libertate, stapanul domnului Palada, Voiculescu, a fost anchetat zece ani in libertate fara restrictii, ca domnul ministru Muresan a fost anchetat in libertate, Nagy, Remes...nu a fost moda arestarilor. Acum a aparut o moda a arestarilor spre sfarsitul mandatului meu. In timpul mandatului meu am spus ca nu e in regula. Nu sunt impotriva justitiei dar acest spectacol care degradeaza omul inainte de a fi condamnat e nepermis intr-un stat democratic", a declarat Basescu.

Acesta a precizat ca acum este "un om liber, nu mai am constrangerile functiei si ma simt la fel de liber ca orice cetatean sa vorbesc despre justitie, eu as fi vrut sa provoc o discutie profunda... Justitia trebuie perfectionata de la mandatul meu incolo. Nu trebuie sa spunem: aici a ajuns justitia si de aici trebuie sa-si afiseze brutalitatea".

"Nu sunt perfecte si trebuiesc sa continue sa evolueze", a intarit Basescu, care si-a oferit "experienta de zece ani", pentru ca "in raport cu omul, cu individul, ca e deputat, simplu cetatean, fost ministru, institutiile statului sunt extrem de puternice. Omul e o gaza in fata institutiilor. Singura pavaza pe care o are e constitutia si drepturile omului".

"Eu sunt un adversar declarat al arestului preventiv. O data tinut un om 3-5 luni in arest ce va face judecatorul care va judeca fondul? Se va simti solidar cu colegul sa acopere cele patru luni de arest preventiv. Problema este cum aplici noul cod penal: cu toata brutalitatea sau discernamant, in functie daca a falsificat probe, daca a ucis, daca e intr-o banda de crima IT, de crima organizata, trebuie sa-l arestezi...", a continuat Basescu.

Fostul presedinte a mai spus ca a aflat ca unii procurori solicita persoanelor sa faca declaratii despre el. Basescu a aratat ca sunt persoane care au povestit: "Mi s-a spus ca ma aresteaza dar daca spun ceva despre Basescu,...la asta ar trebui sa se sesizeze inspectia CSM, ca daca asa s-a ajuns sa se faca investigatiile... Sunt unii care cauta scalpuri sa puna la cingatoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Basescu CSM maciuca, #Basescu justitie , #justitie