Ce spune Basescu de atacurile la Kovesi si Stanciu: Nu, dragilor! Justitia va functiona la fel

Luni, 15 Iunie 2015, ora 07:49
9012 citiri
Ce spune Basescu de atacurile la Kovesi si Stanciu: Nu, dragilor! Justitia va functiona la fel
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care recent cele doua sefe de la DNA si instanta suprema au fost puternic contestate de diversi actori politici importanti, fostul presedinte Traian Basescu sustine ca si fara ele "Justitia va functiona la fel", deoarece s-a ajuns in situatia in care "niciun magistrat nu va accepta sa mai cedeze independenta".

"Acum, unii si-au stabilit doua targeturi, Stanciu si Kovesi. Nu, dragilor. Sa stiti ca maine apar alt Stanciu si alt Kovesi, iar Justitia va functiona la fel. Functionarea parchetelor si Inaltei Curti nu este legata de o persoana.

In zece ani s-a construit increderea procurorilor ca au devenit inatacabili de politic. Niciun magistrat nu va accepta sa mai cedeze independenta asupra careia au ajuns la concluzia ca nu le mai poate fi luata de politic", a declarat Traian Basescu, duminica, la intrunirea regionala a PMP de la Iasi, citat de Mediafax.

Chiar daca crede ca "exista si procurori si judecatori corupti" sau "incompetenta si uneori orgolii excesive", fostul sef de stat considera ca procesul de consolidare si modernizare a Justitiei trebuie sa continue.

"Dar de aici pana la a vrea sa demolezi Justitia... inseamna sa demolezi ce s-a construit in ultimii zece ani. Or, Justitia a devenit tot mai credibila si mai eficienta. Cine vrea sa demoleze ce s-a construit nu actioneaza decat impotriva interesului national.

Batalia care se duce pe modificarea Codurilor este gresita. Nu sunt perfecte Codurile, sunt deja 20 de constatari de neconstitutionalitate ale CCR, ele trebuie clarificate. Dar a incerca sa-ti faci scut impotriva coruptiei din noul Cod Penal sau noul Cod de Procedura Penala este o mare lovitura care s-ar da Justitiei", a afirmat Traian Basescu.

Tariceanu, scrisoare catre Iohannis: Ii cere sa le demita pe Kovesi si Livia Stanciu

La finalul lunii mai, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut demiterea Liviei Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), si a Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA.

Tariceanu, alaturi de mai multi senatori, i-au transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care solicita ca Stanciu si Kovesi sa plece din fruntea celor doua institutii judiciare.

In documentul citat, senatorii vorbesc despre cazul femeii acuzate ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti si care a stat in arest preventiv timp de sase luni, inainte ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sa decida ca este nevinovata si sa o achite.

Udrea ar vrea si ea sanctionarea lui Kovesi si Stanciu: Cineva trebuie sa plateasca

La randul sau, Elena Udrea, protejata fostului presedinte Basescu, a declarat ca, "dupa experienta a 72 de zile petrecute in arest preventiv, fara sa fiu vinovata, sau in orice caz, fara sa fi fost gasita vinovata de ceva", a promis ca va incerca sa se opuna abuzurilor facute in numele Justitiei.

"Pentru ca un om a stat 6 luni la puscarie fara sa fie vinovat, indurand umilinte si suferinte pe care cei mai multi nu aveti cum sa vi le imaginati, cineva trebuie sa plateasca.

Nu eu trebuie sa spun cine, este treaba CSM-ului sa analizeze si sa sanctioneze, iar nu sa incerce sa ascunda gunoiul sub pres in timp ce pune pumnul in gura celor care au curaj sa vorbeasca despre erorile magistratilor", a spus Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu demitere Kovesi Stanciu, #Basescu atacuri justitie , #justitie