Presa de azi: Cum va face Guvernul 400 de crese intr-un an?

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 08:04
2385 citiri
Presa de azi: Cum va face Guvernul 400 de crese intr-un an?
Foto: Arhiva

Dupa aproape trei saptamani de incertitudini, Coalitia de guvernare a ajuns in cele din urma la un compromis privind soarta viitoarelor mame. Cu toate acestea, cele doua propuneri, de a sta un an acasa si a primi cel mult 3.400 de lei lunar sau a sta doi ani in concediu si a primi 1.200 de lei, starneste nemultumiri in randul mamelor.

Pentru a mai linisti apele, Elena Udrea promite ca va face crese in care mamicile sa-si poata tine peste zi copilasii, iar Traian Basescu da exemplul sotiei sale, eronat ce-i drept dupa cum a descoperit presa, care si-ar fi reluat activitatea la munca la scurt timp dupa nastere.

Presa de vineri suprinde in forme diferite aceasta situatie si, in timp ce unele publicatii critica intreaga decizie, altele il judeca pe Traian Basescu si minciuna spusa de el. "Indemnizatia pentru cresterea copilului se suplimenteaza cu 600 de lei in cazul sarcinilor multiple", anunta 'Gandul', in timp ce 'Evenimentul Zilei' este de parere ca "mamele raman cu concediul, guvernul cu banii".

De cealalta parte a baricadei este 'Jurnalul National', care titreaza ca "Traian Basescu a fost dat de gol de sotie". Si 'Adevarul' scrie ca "Traian Basescu si sotia sa au variante diferite in legatura cu perioada petrecuta de Prima Doamna in concediu maternal". La randul sau, 'Romania Libera' incearca sa afle cum "cum va face Guvernul 400 de crese intr-un an?".

Gandul: Indemnizatia pentru cresterea copilului se suplimenteaza cu 600 de lei in cazul sarcinilor multiple

Ordonanta de urgenta care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011 contine si unele masuri suplimentare aplicabile oricarei situatii, care se refera si la posibilitatea suplimentarii cuantumului indemnizatiei.

Pe langa cele doua variante privind alegerea intre unu sau doi ani de concediu, Guvernul a decis si ca nivelul indemnizatiei pentru cresterea copilului se suplimenteaza incepand cu cel de-al doilea copil, in cazul sarcinilor multiple, dar si al nasterilor survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, conform Gandul.

Suma suplimentara se ridica la 600 de lei atat pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, cat si incepand cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple.

Evenimentul Zilei: Mamele raman cu concediul, guvernul cu banii

In acelasi timp, cei care se vor intoarce la locul de munca mai devreme de data la care copilul ar implini un an, vor beneficia de o "prima" de cate 500 de lei pe luna pana la momentul la care micutul implineste 24 de luni. Bonusul se va acorda insa doar celor care vor opta pentru varianta "Botis".

De pe urma aplicarii noii legi, executivul ar urma sa faca economii la buget de 100 de milioane de lei, suma calculata pentru anul 2011. In schimb, cheltuielile cu cele doua variante ar urma sa se ridice la 1, 9 miliarde lei, informeaza Evenimentul Zilei.

Guvernul a estimat ca 35-40% dintre viitoarele mame vor opta pentru numai un an de concediu.

Romania Libera: Cum va face guvernul 400 de Crese intr-un an?

In urma acestei decizii privind concediu maternal, Guvernul promite sa ridice crese rapid si peste tot unde e nevoie. Unii specialisti sunt insa sceptici cu privire la reusita, din cauza lipsei de organizare si a controverselor din jurul licitatiilor care au subminat si in trecut multe proiecte de maxima importanta.

Autoritatile publice locale trebuie sa transmita, pana la 15 ianuarie, solicitari privind numarul necesar de locuri in crese, astfel incat ministerul sa poata calcula numarul de unitati care sa fie construite in fiecare oras, potrivit Romania Libera.

In Bucuresti, de exemplu, se vor construi 16 crese. "Pe solicitarile actuale, am calculat ca fiind suficiente 16 crese, aproximativ 2.000 de locuri, solicitate pe toate cele 6 sectoare, in conditiile in care numarul copiilor intre 0-3 ani este de aproape 59.000, ceea ce inseamna ca multi copii stau fie cu bone, fie cu bunici acasa", sustine Elena Udrea.

Adevarul: Traian Basescu si sotia sa au variante diferite in legatura cu perioada petrecuta de Prima Doamna in concediu maternal

Pentru a incuraja intoarcerea femeilor la munca si a mai linisti apele, Traian Basescu a dat un exemplu personal, spunand ca sotia sa, Maria, a fost neintegrata in campul muncii doar trei luni la fiecare dintre cei doi copii.

"Guvernul a trebuit sa se gandeasca la o varianta care sa permita reintegrarea in campul muncii cat mai rapida a mamei. Sotia mea a fost neintegrata in campul muncii trei luni. La ambii copii. Deci, nu am avut intotdeauna in Romania 24 de luni de iesire din campul muncii", a aratat Basescu, care a admis faptul ca atunci erau alte vremuri, scrie Adevarul.

Declaratia lui Basescu vine sa o contrazica pe cea a primei doamne. Interviu publicat in urma cu cativa ani in revista pentru femei "Tonica", Maria Basescu, sotia presedintelui, afirma ca, dupa nastere, a renuntat la cariera in favoarea familiei.

Jurnalul National: Traian Basescu, dat de gol de sotie

Informatia privind reintoarcerea sotiei sale la serviciu dupa 3 luni de la nasterea copilului nu este insa singura afirmatie a presedintelui pe care sotia sa, Maria Basescu, o contrazice.

In cadrul aceluiasi interviu, Maria Basescu spunea ca, in perioada in care s-au nascut fiicele sale, perioada de concediu maternal (postnatal) era de doar doua luni. Prin urmare, Maria Basescu nu ar fi avut cum sa se intoarca la munca dupa 3 luni, asa cum a sustinut presedintele, din moment ce legea ii permitea sa stea cu copilul acasa doar doua luni.

"Dupa ce am nascut am decis sa ma dedic fetelor. Pe vremea aceea era destul de greu, postnatalul insemna doar doua luni si nu am avut inima sa le trimit de la doar cateva luni la cresa. Am renuntat la serviciu si de atunci m-am dedicat intru-totul familiei", marturisea la acea vreme Maria Basescu, citata de Jurnalul National.

"Nu am motive sa am multe regrete in viata. Poate acum cand sunt mai mult singura mi-ar fi prins bine o cariera profesionala", mai spunea in anul 2004 sotia lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#crese copii, #indemnizatii mame, #concediu maternal Maria Basescu , #Maria Basescu