UPDATE: Traian Basescu s-a inchinat la racla Braului Maicii Domnului

Duminica, 18 Mai 2008, ora 10:36
2800 citiri
UPDATE: Traian Basescu s-a inchinat la racla Braului Maicii Domnului

Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, au venit, duminica, in jurul orei 11.40, la racla cu Braul Maicii Domnului de la Mangalia.

Seful statului si sotia sa au aprins lumanari la biserica militara din garnizoana "Sfanta Maria", care a fost sfintita de arhiepiscopul Tomisului Teodosie, duminica, in cadrul unei slujbe care a inceput la ora 8 dimineata.

Printre miile de credinciosi veniti sa asiste la slujba de la Mangalia a putut fi remarcata si Elena Udrea, secretar executiv al PD-L.

Traian Basescu a sosit vineri seara pe litoral iar sambata, la pranz, acesta si-a vizitat mama la Constanta, cu ocazia aniversarii zilei sale de nastere.

Arhiepiscopia Tomisului a primit in grija, pentru o saptamana, Braul Maicii Domnului, de la manastirea Kato Xenias, situata la 50 de km de Volos - Grecia. Acesta a ajuns joi seara la Mangalia, iar duminica va fi adus in municipiul Constanta, procesiunea oprind pentru o ora si la Biserica "Nasterii Maicii Domnului" din Eforie Nord.

Credinciosii vor avea apoi la dispozitie trei zile sa vina la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, pentru a se inchina si a se ruga la Braul Maicii Domnului.

Pe 21 mai, braul va fi transportat intr-o procesiune religioasa la Biserica "Sfintilor Imparati Constantin si Elena" din Constanta, unde va ramane pana in zorii zilei de 22 mai.

Racla cu Braul Maicii Domnului va fi dusa apoi la Aeroportul Mihail Kogalniceanu, iar de acolo se va intoarce in Grecia.

Este pentru a doua oara, dupa 2002, cand Braul, despre care se spune ca ar fi fost tesut si purtat de Fecioara Maria, se afla la Constanta.

Potrivit traditiei bisericesti, Braul Maicii Domnului a fost tesut de insasi Fecioara Maria, iar aceasta l-a daruit Sfantului Apostol Toma.

Pana in secolul al IV-lea, Braul a fost pastrat la Ierusalim, apoi, dupa o scurta trecere prin Capadocia, Braul a fost adus iarasi in Orasul Sfant de imparatul Teodosie cel Mare (379-395), urmand sa ajunga la Constantinopole, in 395.

Aici a fost pastrat pe rand in mai multe biserici, printre care si cea numita Vlaherne si in bazilica 'Sf. Sofia' din Constantinopol.

Imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept (886-912), l-a cusut cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi, si l-a reasezat in racla daruita cu mult timp in urma de imparatul Arcadie. In calendarul ortodox, evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit la 31 august.

In secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol, iar un secol mai tarziu, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos.

Dupa alte surse istorice, Braul ar fi fost daruit acestei manastiri de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care, mai tarziu, va intra in obstea monahala de aici.

Racla de argint in care se pastreaza o parte din Braul Maicii Domnului, la manastirea Vatoped, a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca, alte doua parti ale relicvei sfinte aflandu-se, din 1522, la Manastirea Kato Xenia.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Traian Basescu, #ceremonie, #Mangalia, #Braul Maicii Domnului, #racla , #Maria Basescu