Analiza Ziare.com: Cine conduce Romania?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Februarie 2008, ora 17:51
9139 citiri
Analiza Ziare.com: Cine conduce Romania?

Ion Iliescu conduce Guvernul Romaniei, la fel ca pe vremea lui Emil Constantinescu, a afirmat apasat presedintele Traian Basescu, joi seara, intr-un interviu la TVR. "As vrea sa fiu foarte limpede aici. Eu nu vorbesc ca un om care nu stie. O spun cu toata responsabilitatea unui sef de stat", a tinut presedintele sa precizeze. El a descris si mecanismul de presiune - "domnul Iliescu, prin domnul Hrebenciuc via Bogdan Olteanu, prin Mircea Geoana, influenteaza major deciziile premierului Tariceanu".

In aceste conditii, Traian Basescu se teme ca premierul va stabili data alegerilor generale atunci cand va vrea PSD: "In mod deosebit ce-i va cere domnul Iliescu, ce va cere domnul Adrian Nastase, va fi foarte supus. Sigur, Geoana va fi interfata care uneori va comunica". Vorbele lui Traian Basescu intaresc zvonuri deja existente potrivit carora s-ar profila o amanare a scrutinului pana in primavara lui 2009, o amanare permisa de lege.

Daca ne gandim la toate deciziile destinate electoratului social democrat luate de executiv, la faptul ca guvernul a fost salvat la motiunea de cenzura de cateva voturi PSD, dupa toate probabilitatile cele ale taberei Iliescu-Nastase, dar si la ofensiva de imagine a fostului premier, brat la brat cu fostul presedinte, spusele lui Traian Basescu nu sunt neaparat o surpriza. Sa ne aducem aminte si ca Ion Iliescu a avut poate cuvantul cel mai greu in asaltul de suspendare a presedintelui, in primavara, asalt in care PSD a fost urmat sinucigas de liberali.

Omisiunea esentiala

De altfel, presedintele este convins ca influenta PSD s-a manifestat si in privinta ordonantei care reglementeaza activitatea CNSAS, adoptata miercuri de executiv. Mai precis, seful statului sustine ca eliminarea, intr-un an electoral, a candidatilor si a judecatorilor dintre categoriile care pot fi verificate din oficiu de CNSAS a fost rezultatul negocierii dintre executiv, PSD si PRM.

Traian Basescu a avansat si solutia care ar fi salvat integral activitatea CNSAS. Daca ordonanta ar fi prevazut ca CNSAS da aviz de colaborare sau necolaborare, urmand ca instanta sa ia deciziile, neconstitutionaliatea ar fi fost eliminata, iar deconspirarea ar fi mers mai departe.

Presa a comentat indelung ca rezerva PSD de cadre pentru alegeri este serios periclitata de arhiva CNSAS, acum ca aceasta s-a imbogatit cu vreo doua milioane de dosare. Deci ceva trebuia facut, nu-i asa?

Presedintele a explicat joi si tacerea sa surprinzatoare de dupa verdictul Curtii Constitutionale in privinta CNSAS. A vrut ca opinia publica sa analizeze subiectul in sine si nu declaratiile presedintelui despre subiect.

O alta varianta ar fi insa aceea ca nu era indicat sa atace Curtea Constitutionala, fiind in asteptarea unei decizii extrem de importante a acesteia, referitoare la refuzul sau de a o accepta pe Norica Nicolai la conducerea Ministerului Justitie.

Victoria amara

Curtea a decis joi, cu majoritate de voturi, ca presedintele "poate refuza, o singura data, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana. Traian Basescu nu vede in acest verdict o victorie a sa. El arata, in opinia sa, incapacitatea de a colabora institutional. "Poti sa nu te simpatizezi, poti sa ai opinii diferite, dar sa nu colaborezi institutional este grav", a spus Basescu.

El a amintit ca premierul Tariceanu a refuzat invitatiile sale repetate la discutii in privinta nominalizarii Noricai Nicolai si ca acesta a ramas ferm pe pozitie chiar si dupa ce a dat publicitatii date din mapa profesionala a lui Nicolai.

Ce-i drept, verdictul Curtii este o consecinta a lipsei de comunicare, insa presedintele ar trebui sa fie deja vindecat de astfel de tristeti, avand in vedere istoria relatiei sale cu premierul in ultimii 2 ani si jumatate. In plus, Traian Basescu nu poate pune aceasta lipsa de comunicare exclusiv in carca lui Calin Popescu Tariceanu. Pentru un dialog e intotdeauna nevoie de doi.

Presedintele ar putea insa avea alt motiv sa nu considere decizia Curtii o victorie reala. Pare sa fi scapat, intr-adevar, de Norica Nicolai. Daca insa motivarea deciziei de joi a Curtii Constitutionale nu va schimba datele problemei, seful statului nu va mai putea refuza si o a doua propunere, indiferent despre cine ar fi vorba.

In aceste conditii, teoretic vorbind, s-ar putea vedea nevoit sa semneze decretul de numire la Ministerul Justitiei chiar si pentru Dinu Patriciu.

In plus, nici Norica Nicolai nu este o varianta cu totul exclusa, daca guvernul ar decide o restructurare cu care sa se duca in Parlament, unde, cu sprijinul PSD, Guvernul Tariceanu sa aiba chiar castig de cauza.

Una peste alta, joi seara, la TVR, presedintele Traian Basescu nu parea prea fericit. "Stiti cum arata clasa politica acum? (...) Si nu e vorba numai despre politicieni transferati din regimul anterior.

Uneori ai senzatia ca este ca o zoaie pe un geam. Geamul casei asteia care este Romania, cand dai sa te uiti, e plin de zoaie, nu vezi bine nici afara si nici de afara in casa". O nefericire care pare sa se fi sublimat intr-o concesie extrem de importanta.

Presedintele Traian Basescu se arata dispus sa accepte proiectul de lege privind votul uninominal pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, daca va fi revizuit confrom cerintelor Curtii Constitutionale.

"Eu sustin ca solutia corecta e vot unoniminal in doua tururi, ca la primar, dar macar acest vot indoit sa il faca si sa mi-l trimita", a afirmat Traian Basescu. Poate ca n-ar fi fost rau acest gand intelept inainte de referendumul convocat in toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Revoltă la TVR: "Mi-e silă! Nu stăm toți drepți în fața sefului suprem" Vedeta care s-a trezit cu biroul închis
Revoltă la TVR: "Mi-e silă! Nu stăm toți drepți în fața sefului suprem" Vedeta care s-a trezit cu biroul închis
Fostul director interimar al postului public a trăit clipe care i-au provocat "revoltă și silă". Ramona Săseanu, fost director interimar al TVR (2021) și producător general (2022), s-a...
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Postul public de televiziune (TVR) a ieşit în pierdere financiară în anul 2023, potrivit raportului de activitate al instituţiei publice, depus recent la Parlament. Conform...
#Basescu, #interviu, #TVR , #Mircea Basescu