Bomba cu ceas "Mircea Basescu"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 22 August 2009, ora 19:16
5804 citiri
Bomba cu ceas "Mircea Basescu"
Foto: Ziua

Este probabil ca presedintele Traian Basescu sa nu fi stiut ce invarte fratele sau. Dincolo de orice considerente morale si legale, presedintele are, sau cel putin avea, mult prea multa inteligenta politica pentru a pastra in ograda o asemenea bomba cu ceas.

Si nu este vorba doar despre o bomba electorala de politica interna. O astfel de situatie, in care un frate intermediaza si consiliaza, iar celalalt aproba contractele cu armament, starneste fiori si in NATO.

"Sa stiti ca daca frate-meu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez." Vorbele lui Traian Basescu se refera, de altfel, mai mult la imaginea si credibilitatea externa extrem de sifonate ale unui presedinte de tara implicat intr-un asemenea scandal. Traian Basescu ar trebui sa fie de o inconstienta vecina cu smiteala pentru a risca asa ceva pentru bunastarea fratelui sau, ceea ce totusi e greu de crezut.

Sigur, reactia sa a fost prompta, transanta si, dintr-un anumit punct de vedere chiar fara precedent: "Seful statului multumeste mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata". In plan intern, Traian Basescu a redus la minimum prejudiciul politic, pentru ca romanii sunt destul de indulgenti cand vine vorba despre etica si relatii de familie. Asta nu inseamna insa ca Traian Basescu se poate relaxa, dimpotriva.

Este inadmisibil si ingrijorator ca presedintelui sa nu fi stiut ca fratele sau este implicat in afaceri cu armament.

In primul rand, este greu de crezut ca seviciile secrete ale Armatei nu cunosc in detaliu actionariatul oricarei firme care tranzactioneaza chiar si un pistol cu bile pe teritoriul Romaniei. Astfel de firme au nevoie de autorizari speciale, care prespun inclusiv verificarea actionariatului prin mijloace mai mult sau mai putin la vedere.

Si daca DGIA stia, cum de n-a aflat presedintele, cat timp serviciul secret al armatei are obligatia sa comunice informatiile relevante in timp real sefului suprem al armatei? Ne aflam in fata unui complot, cu participarea serviciilor secrete, impotriva presedintelui Romaniei?

Sa ne fereasca D-zeu si de situatia ca serviciile secrete ale armatei chiar nu cunosteau actionariatul firmei DesintCo! Ar fi dovada unei incompetente absolut naucitoare. Cum o dam, ipoteza ca informatia nu a ajuns la presedinte este de o maxima gravitate.

In al doilea rand, insusi presedintele ar fi trebuit sa-i acorde multa atentie unui frate cam sturlubatic. Nu este prima data cand Mircea Basescu ajunge in presa ca protagonist al unui scandal de proportii. A avut si poate mai are legaturi cu baietii destepti din energie, a promis loc de veci unui ziarist. Era clar de mult ca dl. Mircea Basescu nu este exact un model in materie de afaceri si de conduita.

Presedintele ar fi trebuit sa descopere asadar mai devreme ca "de dusmani te poti apara, dar e greu sa te aperi de propriul tau frate"

Dar mai exista un aspect dubios in aceasta poveste. Bomba "Mircea Basescu" nu pare catusi de putin o descoperire de presa intamplatoare, ci parte dintr-o strategie electorala, probabil a PSD, bine pusa la punct. Mai mult decat o coincidenta nu mai este coincidenta, iar aici ar trebui sa inghitim o multime.

Privind in urma observam o ritmicitate perfecta, cu intensitate in crestere, a atacurilor la tintele din jurul presedintelui.

Asaltul a inceput cu Ioana Basescu, a continuat cu ministrul Iacob Ridzi, apoi cu Elena Udrea si a ajuns, iata, la Mircea Basescu.

Intrarea acestuia in firma a fost pandita si data in vileag la o zi sau dupa inregistrarea in Registrul Comertului, iar prima declaratie a principalului asociat, Aurel Cazacu, a fost ca prin Mircea Basescu voia sa aiba intrare la Cotroceni. Neintrebat, nestrans cu usa, si-a agravat singur propria situatie.

Scandalul ar putea avea si alta tinta tot un apropiat al presedintelui, ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, pentru ca, nu-i asa, contractele Armatei au devenit dubioase si ar trebui bagate intr-o comisie parlamentara de ancheta.

Din pacate pentru Traian Basescu, toate tintele de pana acum au dovedit o vulnerabilitate foarte mare oferind munitie de prima mana adversarilor politici. Daca ar fi avut in mana o astfel de incarcatura si Traian Basescu sa fi folosit-o la maximum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Mircea Basescu afaceri armament, #Traian Basescu Mircea Basescu, #Aurel Cazacu afaceri armament , #Mircea Basescu