CCSB: Traian Basescu pierde in turul doi, indiferent de oponent

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:40
6296 citiri
CCSB: Traian Basescu pierde in turul doi, indiferent de oponent

Daca duminica viitoare ar avea loc primul tur al alegerilor, rezultatul i-ar fi favorabil actualului presedinte Traian Basescu, el fiind votat de 34% dintre romani. Pe locul doi in preferinte este Mircea Geoana care ar obtine 28%, in timp ce Crin Antonescu ar avea 19%, Sorin Oprescu 12%, Corneliu Vadim Tudor 4%, Kelemen Hunor 2% si Gigi Becali 1%, potrivit ultimului sondaj realizat de CCSB, publicat luni.

Insa optiunile de vot se schimba radical in cazul turului doi al alegerilor prezidentiale cand Traian Basescu ar pierde, indiferent cu ce oponent se confrunta. Daca ajunge sa se confrunte cu Mircea Geoana, seful statului obtine doar 45%, arata sondajul CCSB remis Ziare.com.

Daca ajunge in turul doi cu Traian Basescu, candidatul PNL, Crin Antonescu castiga alegerile prezidentiale cu 53%. Sorin Oprescu il bate pe seful statului in turul doi al alegerilor prezidentiale cu un procent de 52%.

Cu toate acestea 47% dintre respondenti au declarat ca indiferent de optiunea lor de vot ei cred ca Traian Basescu va castiga alegerile, 37% mizeaza pe Mircea Geoana, 8% pe Crin Antonescu, 7% pe Sorin Oprescu, 1% pe Sorin Oprescu si 1% pe Gigi Becali.

Castigatorii de mai sus vor fi votati, potrivit estimarii participarii la vot, de catre 51% dintre romani, in timp ce 36% spun ca nu voteaza si 13% vor fi plecati din tara sau din localitate.

Cu toate acestea peste jumatate din populatia Romaniei este interesata de alegerile prezidentiale, adica 66%, in timp ce 32% dintre romani sunt neinteresati.

Romanii prefera PSD-ul

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 35% dintre romani ar vota cu PSD+PC, 34% cu PD-L, 19% cu PNL, 6% cu PRM, 4% cu UDMR, 1% cu PNG si 2% cu altele.

In ceea ce priveste spoturile de campanie pe televizor, distributia este aproximativ egala. Diferenta dintre cea mai mare distributie (Basescu, 39%) si cea mai mica

(Oprescu 31%) este sub 10 puncte procentuale, drept urmare toti candidatii au ajuns cu mesajul la aprox. 1/3 din populatie, mai arata sondajul CCSB.

Insa pe outdoor mesajul electoral arata un dezechilibru evident. Mesajul lui Basescu a ajuns la ceva mai mult de jumatate din populatie (dar cu eficienta redusa: lumea il vede, dar ii place mai putin), Geoana la aproape jumatate, Antonescu la o treime din populatie, in timp ce Oprescu la doar 1/6 din populatie.

Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 29 - 30 octombrie si au participat 1.216 persoane. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar cercetarea are o eroare tolerata de 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%. Sondajul a fost realizat la comanda CCSB, Tracking Poll (sondaj de calibrare pentru Exit Poll).

CCSB atrage atentia asupra sondajelor false

"Compania de Cercetare Sociologica si Branding, CCSB, ca urmare a multiplelor insinuari, relatari 'pe surse' sau atribuiri eronate de rezultate atrage atentia tuturor partilor implicate in procesul electoral asupra circulatiei unor asa - zise rezultate ale sondajelor de opinie efectuate in aceasta perioada, atribuite companiei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

CCSB precizeaza ca singurele rezultate asumate sunt cele prezentate sub sigla companiei si confirmate de catre reprezentantii companiei, telefonic sau in persoana.

"Orice alta prezentare sau relatare a unor presupuse sondaje de opinie efectuate de CCSB vor fi tratate drept tentative de manipulare a opiniei de manipulare a opiniei publice. De asemenea, ne rezervam dreptul de a actiona in judecata orice act sau tentativa de a folosi numele companiei noastre fara acordul conducerii acesteia", se mai arata in comunicat.

Vezi sondajul CCSB in format PDF sub Foto

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu pierde alegerile, #sondaj CCSB turul doi , #Mircea Basescu