Si-au facut treaba fara repros consultantii americani ai PSD care l-au sfatuit pe Mircea Geoana sa nu-l mai atace frontal pe Traian Basescu, ci indirect, tintindu-i apropiatii.
Strategia este foarte bine aleasa, dar eficienta ei este cu adevarat garantata nu de consultanti, nu de PSD, nu de presa mogulilor care macina obsesiv acuzatiile cu invitati alesi pe spranceana, ci de catre chiar tintele campaniei care se dovedesc extrem de vulnerabile.
"De dusmani te poti apara, dar e greu sa te aperi de propriul tau frate". Are dreptate Traian Basescu, doar ca aceasta categorie a celor mai eficienti "dusmani" nu se reduce la Mircea Basescu. Dupa cum, intr-un fel sau altul, presedintele plateste prin aceste atacuri pretul unei selectivitati reduse, al unor concesii morale grave si al unor disocieri tarzii sau inexistente.
Asadar cine sunt "dusamnii", fara voie insa cel mai de temut, ai lui Traian Basescu?
1. Elena Udrea. Probabil ca niciun alt personaj din anturajul prezidential nu este atat de toxic precum actualul ministru al Turismului si niciun altul nu s-a bucurat de aceeasi sustinere neconditionta din partea sefului statului - sustinere inacceptabila, pe care o plateste scump.
Pentru Elena Udrea, Traian Basescu a pus un bemol semnificativ principiilor sale, iar de unele chiar s-a dezis, ajungand in cele din urma sa plateasca inclusiv pretul de neplatit al pierderii intelectualilor si a unor consilieri importanti.
Cu Elena Udrea, sotia lui Cocos, prieten si partener cu "mafia personala a lui Adrian Nastase", sefa peste un minister inutil, creat special pentru ea, facandu-si imagine pe bani publici si in buna intelegere cu mogulii, beneficiara a unui zid de partid similar cu cel facut in jurul lui Adrian Nastase, presedintele nu mai poate vorbi credibil despre competenta, transparenta, moralitate, austeritate, grupuri de interese si alte asemenea piese grele din artileria sa politica.
Era oare de asteptat ca adversarii sa ignore aceste vulnerabilitati grave pe care Traian Basescu si le-a creat din cauza Elenei Udrea din motive numai de el stiute?
2. Elena Basescu. Cat de dur si pragmatic e el, Traian Basescu are totusi un calcai al lui Ahile: fiica lui cea mica, evident scapata de sub control, cu o educatie deficitara si extrem de rasfatata. Presedintele pare absolut incapabil sa-i refuze ceva mezinei.
Se arata dispus sa incalce orice principiu si sa plateasca orice pret politic, inclusiv pe planul imaginii externe, pentru ca mezina sa aiba orice jucarie isi doreste. Ultima si cea mai costisitoare din punct de vedere politic este mandatul de europarlamentar, pentru care a fost pusa in miscare intreaga masinarie de partid.
Ma intreb si eu cum ar fi reactionat Traian Basescu din opozitie, daca fiul presedintelui, sa zicem, Adrian Nastase ar fi primit tain de voturi de la PSD pentru sustinerea unei caricaturale candidaturi independente? Si atunci cum sa nu exploateze adversarii sai acest derapaj major?
Fata e fericita, presa straina rade copios, insa nu vad ce beneficiu are Traian Basescu din toata aceasta poveste. Poate ca ea i-a relevat o parte sensibila placuta unei parti a electoratului, insa a indepartat si mai mult o alta parte care nu lacrimeaza la slabiciunile prezidentiale, ci la capataiul principiilor stalcite.
3. Monica Iacob Ridzi a compromis grav un proiect prezidental important: reforma clasei politice prin intermediul tinerilor. Iata ca un tanar, pe care Traian Basescu l-a sustinut intens si l-a dat de exemplu, se dovedeste la fel de tarat ca varanii batrani ai politicii romanesti.
E drept, presedintele s-a dezis de ea, dar intarzierea cu care a facut acest lucru a lasat un gust amar si suspiciuni legate de prietenia cunoscuta dintre d-na Ridzi si EBa. Traian Basescu ar fi ratat o astfel de pleasca impotriva unui adversar?
4. Mircea Basescu pare a avea exact genul de afaceri, exact tipul de comportament si exact anturajul pe care nu ar trebui sa-l aiba fratele unei presedinte de tara. Dar in privinta lui, Traian Basescu poarta probabil cea mai mica responsabilitate, in ipoteza, credibila (sustin in continuare) ca nu stia ce afaceri invarte fratele sau.
Este insa o zona de vulnerabilitate usor de exploatat, mai ales ca, nu-i asa, impotriva lui Traian Basescu a fost instituita o ticaloasa prezumtie de minciuna. Mult prea multi adversari, politicieni si ziaristi, se considera indreptatiti sa califice drept minciuni afirmatiile presedintelui, exclusiv in urma unor procese de intentie, fara a aduce absolut nicio proba concreta in spijinul acestor acuzatii.
Daca tragem linie, vom constata ca Traian Basescu si-a atras, poate din greseala, poate din prea multa siguranta pe sine, poate dintr-o inabilitate de a-si alege colaboratorii, toate aceste atacuri. Toate au fost, intr-o masura mai mica sau mai mare, bombe cu ceas facute cadou adversarilor. Sa ne miram ca explodeaza?
Cine are un serviciu de informatii mai bun... Vezi tot
... Vezi tot