Final la fotografie, Basescu ramane

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 23:55
19298 citiri
Final la fotografie, Basescu ramane
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%. Rezultate oficiale ale BEC dupa numararea a 99,13% din voturi.

Cum altfel decat de infarct putea fi sfarsitul acestor alegeri? Un final pe masura campaniei, dar mai ales pe masura primului mandat al lui lui Traian Basescu.

Pana sa ne dezmeticim bine si pana cand ultimul vot va fi contabilizat putem trage doar cateva concluzii preliminare.

In primul rand, la diferenta de cateva zeci de mii de voturi care se profileaza, daca rezultatul final va fi cel de acum, putem spune ca balanta a fost inclinata de romanii din diaspora care au iesit masiv, in numar record, la vot.

Adica de acei romani care traiesc in democratii asezate, unde s-au vaccinat impotriva manipularilor si au capatat o minima cultura politica. Nu-si mai vand votul pe o punga de malai si desfac cu intrebari logice staniolul oricarei promisiuni apetisante. 115 mii dintre ei l-au preferat pe Traian Basescu si numai 30 de mii s-au dus catre Mircea Geoana.

Multi dintre acesti romani din diaspora, mai ales cei stabliti de mai multa vreme in tari democratice, sunt cei care si-au parasit tara din cauza comunismului lui Ceausesecu sau a neocomunismului lui Ion Iliescu. Mai bine li se usuca mana decat sa-l voteze pe un urmas al presedintelui cosmarurilor lor.

Votul de duminica contine si o alta mare invatatura de minte: nimeni nu e depozitarul definitiv al unor voturi, iar matematica electorala nu functioneaza dupa formula "ale mele" + "ale tale" = "ale noastre". Daca voturile lui Crin Antonescu si Kelemen Hunor s-ar fi adunat matematic la cele ale lui Mircea Geoana, victoria aceastuia ar fi fost zdrobitoare. N-a fost asa.

Multi liberali, statistici ulterioare ne vor arata cati, au preferat sa stea acasa sau l-au votat pe Traian Basescu impotriva indicatiilor lui Crin Antonescu. In cazul electoratului UDMR, insubordonarea, usor de anticipat chiar din primul tur, a fost si mai mare. De acum, prezidentiabilii care-si negociaza la taraba voturile n-ar mai trebui sa fie atat de siguri pe ei si, pana la urma, aroganti cu proprii votanti. Iar cei care vor mai concepe astfel de coalitii mamut "toti contra unu" ar fi bine sa se gandeasca la faptul ca ele pot avea un efect contrar, pervers, si sa se intoarca impotriva coalizatilor.

Un alt lucru la care politicienii ar trebui sa mediteze profund este pericolul pe care il presupun unele gesturi simbolice mult prea ostentative. Incercarea de a confisca pe 1 Decembrie simbolurile timisorenilor nu a avut nici pe departe efectul scontat de simbolistica a impacarii, ci doar pe acela de a-i infuria atat de tare pe timisoareni incat sa-i trimita in numar record la urne. Timisul a ajuns judet fruntas la vot dupa ce in toate ciclurile electorale precedente a fost unul dintre codasi.

Dar si pentru presa lectia acestor alegeri e dura. Trusturile mogulilor au fost jucatori partizani in campanie. Se vedea cu ochiul liber in fiecare zi, dar si citind rapoartele straine de la Oxford Analytica, la OSCE. Isteria de presa anti-Basescu a facut parte, ba chiar a fost un varf de lance al coalitiei mamut si a contribuit din plin la efectul contrar.

Iar exit-poll-urile par sa fi facut parte din plan. Pare ca la primul tur de scrutin sondajele au fost corecte tocmai pentru a da greutate "aranjarii" lor in turul al doilea. Poate ca nu-i asa, poate ca explicatia este cea invocata de directorul INSOMAR: suntem in marja de eroare. Poate ca sunt fraude. Vom vedea.

E greu de inteles insa de ce de fiecare data cand apar greseli in marja de eroare ele sunt in defavoarea PD-L-ului si a lui Traian Basescu, si in favoarea PSD si a lui Mircea Geoana. Asa s-a intamplat si in decembrie anul trecut la parlamentare, asa pare sa se fi intamplat si acum. N-o fi ciudat sa gresesti mereu in aceeasi directie?

Prima concluzie a acestui rezultat, greu de rasturnat, este ca in acest moment avem un clivaj puternic intre popor si clasa politica, intre presa si beneficiarii sai. Ramane de vazut daca in urmatoarea perioada ruptura se va adanci, sau, dimpotriva, va incepe sa se astupe.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rezultate alegeri prezidentiale, #rezultate prezidentiale 2009, #rezultate tur doi prezidentiale, #Traian Basescu rezultat alegeri, #Mircea Geoaan rezultat alegeri , #Mircea Basescu