Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Basescu a castigat si cu nulele

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 07:26
4602 citiri
Presa de azi: Basescu a castigat si cu nulele
Foto: Gardianul

Renumararea voturilor nule in urma deciziei Curtii Constitutionale il confirma pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale. In privinta voturilor din tara, diferenta fata de Mircea Geoana a crescut chiar cu 200 de voturi, in conditiile in care 2.000 de voturi inregistrate initial ca fiind nule au fost validate.

Renumararea i-a dat voturile lui Basescu, anunta Romania Libera. Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze luni raportul prezentat de Biroul Electoral Central, dupa ce se finalizeaza si renumararea voturilor nule din strainatate.

Apoi, Curtea va trece la analizarea celorlalte acuze cuprinse in sesizarea PSD. Dar, dupa ce au vazut ca pierd teren, social-democratii emit alte solicitari: ei cer expertizarea grafologica a declaratiilor pe proprie raspundere si compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cu sectiile obisnuite. Dar aceste proceduri sunt insa imposibil de realizat, dupa cum sustin specialistii in observarea alegerilor.

"Nu suntem intr-un film politist american in care sa putem face amprentarea celor care au pus stampila pe buletinul de vot", ne-a declarat Irina Bujder, director Pro Democratia. In acest timp, amanarea validarii scrutinului are efecte dureroase pe plan politic si economic, in conditiile in care Romania nu are guvern, nu are buget pe anul viitor si nu se stie cand vor ajunge banii de la FMI in vistieria tarii.

Desi initial a salutat hotararea luata de Curte, acum social-democratii considera ca reexaminarea voturilor nule nu este decat o "perdea de fum" menita sa acopere frauda electorala.

"Nu vreau sa ne pacalim. Am putea sa ne trezim ca ajungem la concluzia ca aceasta renumarare sa fie o perdea de fum. Ca, de fapt, dupa renumararea voturilor nule, sa ni se spuna: Domnule, am facut tot ce am putut, astea s-au numarat si cu asta basta!", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz.

Liderul social-democratilor sustine ca partidul sau a cerut altceva Curtii Constitutionale in sesizarea depusa: reexaminarea dublarii stampilei, care a dus la anularea votului. Cu alte cuvinte, un buletin de vot pentru Mircea Geoana a fost stampilat, dupa mai multe ore, inca o data si astfel a devenit nul.

Social-democratii cer expertiza grafologica, scrie Jurnalul National. Dupa ce BEC renumarase sambata voturile nule din 27 de circumscriptii, purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat sambata ca formatiunea sa solicita expertizarea grafologica a declaratiilor pe proprie raspundere semnate de votantii din sectiile speciale.

"Cer compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cu sectiile normale. Cer, in strainatate, compararea numarului de voturi cu numarul de declaratii pe proprie raspundere. Declaratiile pe proprie raspundere sa fie expertizate, inclusiv grafologic, sa se constate ca persoanele care le-au dat sunt cele care au si scris aceste declaratii", a spus Duvaz.

"Vreau sa fac cateva precizari pentru a nu aluneca intr-un lucru care ne va da o impresie, pana la urma, cu totul neconcludenta privind aceasta renumarare. In primul rand, subliniez ca PSD nu renumararea a reclamat-o, ci la voturile nule am spus ca, dupa inchiderea urnelor - si asta este reclamatia pe care am facut-o catre Curtea Constitutionala si BEC -, dupa inchiderea urnelor s-au anulat voturi, dublandu-se semnatura in defavoarea lui Mircea Geoana", a adaugat Duvaz.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a apreciat sambata, referitor la afirmatiile lui Bogdan Niculescu Duvaz, ca PSD cauta argumente pentru a-si spala imaginea de partid invins, jignind romanii din diaspora. Boc si-a exprimat nedumerirea fata de faptul ca PSD nu isi intreaba propriii reprezentanti in sectiile de votare de ce au semnat procesele-verbale de validare a rezultatului alegerilor in circumscriptii si nu au contestat atunci procesul-verbal care a confirmat rezultatul votului.

De asemenea, liderul PD-L a spus informatiile privind renumararea partiala a voturilor nule reconfirma victoria lui Traian Basescu, exprimandu-si convingerea ca si rezultatul final va consfinti victoria actualului presedinte.

Operatiunea Renumararea: Basescu a castigat si cu "nulele", aflam si din Gandul. Renumararea voturilor nule s-a desfasurat in doua reprize, prima durand 18 ore, pana cand membrii Biroului Electoral Central au cedat de oboseala, a doua repriza incepand ieri dimineata, dupa ce acestia s-au odihnit in cele opt paturi pliante aduse in sediu.

Termenul limita dat de Curtea Constitutionala pentru finalizarea reexaminarii buletinelor de vot este azi, la ora 15.00. De vineri pana ieri dupa-amiaza fusesera numarate voturile din 36 de circumscriptii.

Din cele 138.476 de voturi nule, 2.137 se descoperisera a fi de fapt valabile. Dintre acestea, 1.169 erau in favoarea lui Traian Basescu si 968 pentru Mircea Geoana, conform unui comunicat al BEC. Ieri seara, erau asteptate si buletinele de vot din strainatate, acestea urmand a fi verificate pana la termenul fixat de Curtea Constitutionala.

Sediul Biroului Electoral Central, de fapt cateva camere din Sala Palatului, era pazit atat de forte de politie care patrulau prin zona, cat si de cativa bodyguarzi care, in lipsa evenimentelor notabile, isi omorau timpul uitandu-se la un minitelevizor sau jucand table.

Mai intrau doar ultimele loturi de buletine de vot sau reprezentantii firmelor de catering, care le aduceau membrilor BEC sandviciuri si alte alimente. Accesul in camerele unde se numarau voturile era strict interzis, motiv de nemultumire pentru cetateanul roman si german, Petru Bucur-Volk, a carui prezenta era tolerata pe unul dintre holuri.

Petru Bucur-Volk bombardase Biroul Electoral Central cu solicitari, petitii si nelamuriri inca de dinainte de turul intai, in tripla calitate. Mai intai de cetatean roman, apoi in calitate de colaborator al unor publicatii germane si, in sfarsit, in calitatea lui profesionala de demoscop. (Demoscopia este metoda de sondare a opiniei publice, prin intrebari, cu ajutorul datelor statistice).

Numaratoarea continua. Social-democratii mizeaza pe contestarea voturilor din sectiile speciale, potrivit ziaristilor de la Gardianul. Dupa ce au obtinut decizia Curtii Constitutionale de renumarare a voturilor nule, reprezentantii PSD solicita expertizarea grafologica a declaratiilor pe proprie raspundere semnate de votantii din sectiile speciale.

Pe de alta parte, liderii democrat-liberali considera ca solicitarile PSD privind verificarile ce ar trebui facute in legatura cu desfasurarea scrutinului prezidential sunt de natura doar sa le acopere esecul si intarzie nepermis de mult validarea presedintelui ales.

Biroul Electoral Central a constatat ca din 2.137 de voturi valabil exprimate, 1.169 sunt pentru Traian Basescu si 968 in favoarea lui Mircea Geoana, potrivit unui comunicat al BEC.

Totodata se precizeaza ca voturile nule de la sectiile de votare din strainatate vor fi transmise Biroului Electoral Central, pentru reexaminare si renumarare, de catre Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate. Pe de alta parte, presedintele Biroului electoral pentru strainatate, Sorin Vasilescu, a declarat ca nu a primit inca de la MAE toate buletinele de vot nule de la sectiile de votare din diaspora, reprezentanti ai ministerului aratand ca nu au ajuns in tara materiale de la 52 de sectii.

Contactat de "Gardianul", purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, ne-a declarat ca nu s-a suplimentat bugetul pentru renumararea voturilor, procesul fiind unul de continuitate in cadrul alegerilor prezidentiale.

"Nu s-a alocat nici un buget in mod special. Cheltuielile de trimitere a voturilor din teritoriu sunt pe bugetul alegerilor, buget pe care l-a pus la dispozitie Ministerul Internelor. Activitatea noastra nu s-a incheiat, de aceea dispunem in continuare de fonduri de la Ministerul de Interne. La BEC nu s-a alocat nici un leu in plus. Efortul uman s-a suplimentat, dar banii nu", a declarat Marian Muhulet.

Pe de alta parte, reprezentanti MAE au spus ca intr-adevar nu s-au putut aduce in tara toate pachetele, urmand sa mai soseasca materiale de la circa 52 de sectii, citati de Mediafax. Ei au spus insa ca toate pachetele sunt in tranzit spre Romania.

Turism electoral premeditat in diaspora, titreaza Cotidianul. Pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, MAE a suplimentat numarul buletinelor de vot, desi prezenta din 22 noiembrie nu justifica acest lucru.

MAE a suplimentat pentru 6 decembrie numarul buletinelor de vot in state precum Belgia (+799), Elvetia (+2.000), Franta (+1.006), Italia (+24.304!!!), Luxemburg (+1.200!!!), Germania (+1.591) si San Marino (+500).

Suplimentarea era inutila pentru ca la fiecare sectie din aceste tari, pe 22 noiembrie, numarul alegatorilor nu a depasit 25% din numarul buletinelor de vot alocate. Un lucru este insa de remarcat: intre unele dintre aceste state distantele de parcurs la sectiile de votare erau mici sau foarte mici, deci suficiente premise pentru turism electoral. De altfel, in toate aceste state, numarul celor care au votat a crescut fata de turul I: Belgia +1.441, Italia +18.026, Franta +1.875, Germania +994, Elvetia +238, Luxemburg +135.

Coincidenta sau nu, 95% din cei care au venit la urne doar pe 6 decembrie l-au votat pe Traian Basescu.

"Nu este deloc exclus sa se fi practicat un turism electoral bine organizat in aceasta parte a Europei. Tocmai din aceasta cauza noi am cerut CNP-urile celor care au votat in diaspora, dar am fost refuzati", ne-a declarat deputatul PSD, Nicolae Banicioiu.

PSD a solicitat caseta video a camerelor de supraveghere a Ambasadei Romaniei de la Paris. "Fizic, la ambasada nu puteau vota in 14 ore 3.785 de alegatori. Avem informatii concrete din care rezulta ca, dupa ora 16.00, s-a votat extrem de lejer la ambasada. Deci au votat mult, mult, mai putini. MAE nu a aprobat insa trimiterea in tara a casetei cu inregistrarile camerelor de supraveghere a imobilului ambasadei, pentru ca s-ar fi vazut clar cati au votat", ne-a precizat Banicioiu.

De mentionat ca, pe 22 noiembrie, la ambasada au votat 2.340 de alegatori, dar programul de vot s-a prelungit cu o ora, pentru a vota toti cei de la rand.

Foarte interesanta este si linia de vot din doua tari liliput. In Ducatul Luxemburg (o tara cu o suprafata putin mai mare decat sectorul 6 din Bucuresti si cu o populatie de 468.571 de locuitori) au votat pe 6 decembrie 601 cetateni romani, cu 135 mai multi decat in primul tur de scrutin. Cu aproape 100 mai multi fata de cei care au votat in Bulgaria, Rusia, Polonia si Ucraina la un loc.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri prezidentiale 2009, #rezultate prezidentiale 2009, #renumarare voturi nule, #renumarare voturi prezidentiale, #PSD frauda alegeri 2009 , #Mircea Basescu