Presa italiana: Traian Basescu, un personaj autoritar si populist

Miercuri, 26 August 2009, ora 12:02
2429 citiri
Presa italiana: Traian Basescu, un personaj autoritar si populist
Foto: Arhiva

Potrivit ultimelor sondaje, publicate in urma cu doua saptamani, se vede ca presedintele Romaniei este preferat de unul din trei romani, insa Basescu e in constanta scadere a popularitatii in randul populatiei, fiind un personaj autoritar si populist.

Situatia politica din Romania inainte de alegerile prezidentiale este vazuta in Italia in felul urmator: Traian Basescu va ajunge in situatie de balotaj cu Mircea Geona, presedintele Senatului, informeaza Agora Vox.

Jurnalistii italieni scriu ca in luna noiembrie romanii sunt chemati la urne sa isi aleaga presedintele care va conduce tara in urmatorii cinci ani.

"Printre candidatii se numara democrat liberalul Traian Basescu si actualul presedinte al Senatului, social democratul Mircea Geoana. In Romania, republica semiprezidentiala ca Franta, functia sefului statului nu este pur formala ca in Italia, iar caracterul ei politic nu este indiferent", se mai arata in articol.

Jurnalistii italieni noteaza faptul ca Traian Basescu este presedintele care a garantat integrarea tarii sale in Uniunea Europeana, dar momentan nu traverseaza cea mai fericita perioada politica asa cum era in 2004 cand a intrat triumfal pe portile de la Palatul Cotroceni.

"La sfarsitul anului trecut, partidul sau a ajuns la putere. Cu un temperament puternic si tendinte puternice de autoritarism si populism, care in ultimul an au atins un nivel paradoxal, Basescu si-a facut partidul sa incaseze rezultatele derivate din creditul electoral mare pe care i l-au acordat cetatenii", se mai arata in articol.

Presa italiana mai scrie ca, in 2004, PD-L pentru a castigat alegerile a format o coalitie guvernamentala cu liberalii si dupa patru ani de "convietuire" au facut acord cu PSD-ul lui Geoana, din cauza diferendelor ireconciliabile pe care le-a avut Basescu cu premierul liberal Tariceanu.

"Astazi guvernul liberal democrat al lui Emil Boc este supus aceluiasi risc din cauza noilor aliati social democrati care incearca sa il "lucreze" pe Basescu pe flancuri. Acesta a fost acuzat de nepotism dupa ce a vrut ca fiica lui Elena sa fie europarlamentar, iar asta era sa ii divizeze partidul in doua.

Momentan presedintele Romaniei trebuie sa se "lupte" cu numeroasele acuzatii de coruptie care ii vizeaza pe unii ministri ai lui Boc. In urma atacurilor care vin din partea lui Mircea Geoana si a liberalului Crin Antonescu a cazut capul Monicai Iacob Ridzi, ministrul Sportului, prietena Elenei Basescu, si mai nou este anchetata Elena Udrea, ministrul Turismului", mai noteaza acestia.

Jurnalistii mai scriu ca Mircea Geoana, presedintele Senatului, ar vrea ca printr-o minune sa cada Guvernul Boc, iar el sa profite de asta la alegerile de pe 22 noiembrie.

"Basescu, la umar cu Geoana, incearca sa recastige favorurile electoratului si a lansat in aceasta vara un atac nejustificat impotriva minoritarilor maghiari din Transilvania negandu-le dreptul de a avea o autonomie majoritara. In urma acestor actiuni, Mircea Geoana se afla la patru puncte distanta de el. Liberalul Antonescu are momentan 13%. In caz de balotaj, care pare momentan o situatie foarte probabila, intre Basescu si Geoana ar putea fi o diferenta de un punct si jumatate procentual", se mai arata in articol.

Jurnalistii italieni mai scriu ca relansarea Romaniei in acest an a fost blocata de criza, desi in 2008 rezultatele au fost favorabile, iar obiectivul a ramas sa fie indeplinit in 2010.

"Isi poate permite Bucurestiul sa amane relansarea economica a Romaniei pana in 2010?", este intrebarea retorica pe care si-o pun jurnalistii italieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Traian Basescu, #Mircea Geoana, #alegeri prezidentiale , #Mircea Basescu
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Nu s-a copt inca pruna bine in urma dezvaluirlor din presa romaneasca, cum ca, Presedintele Romaniei e bagat in afaceri clandestine internationale cu arme si munitii, cind se va coace isi vor schimba si italienii perceptia despre Traian Basescu!!!