Traian se leapada de Mircea. Cucuta lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 07:35
6305 citiri
Traian se leapada de Mircea. Cucuta lui Basescu (Opinii)
Foto: enational.ro

Nu cred ca exista multi romani care sa isi fi imaginat ca Traian Basescu isi va incheia cel de-al doilea mandat de presedinte asa cum, de exemplu, si-a predat Ion Iliescu a treia sedere la Cotroceni.

In treacat fie spus, pana si veteranul pesedist a provocat un mic cutremur pe final, cand l-a gratiat pe nepusa masa pe agitatul Miron Cozma, chiar daca apoi a revenit asupra deciziei, iar Luceafarul huilei s-a intors dupa gratii.

Nimic nu pare insa comparabil cu bomba care se anunta a fi detonata la finalul celor doua mandate ale lui Traian Basescu la Cotroceni.

Asta daca nu cumva fitilul se va aprinde inainte de termen si aschiile de adevar vor pune la pamant si ultimii profeti ai realitatii in care ne-am obisnuit sa credem ca am trait in ultimii 10 ani. Cumva e si normal, la cata patima, ura si resentiment a provocat Traian Basescu, cine ar avea curajul sa parieze ca autorul celei mai adanci falii in societatea romaneasca va fi lasat sa plece acasa asa cum a sosit in prima zi de mandat in 2004?

Si, totusi, potrivit legilor naturii si ale firii, adevaratul chip al lui Traian Basescu ar trebui sa fie pe undeva la mijlocul distantei intre viziunea intunecata a adversarilor sai - "tiranul care a batut copii, a asasinat pensionari, a furat pamant si a nenorocit tara" - si versiunea extatica a adoratorilor in mod neconditionat: "omul providential care a eliberat Justitia, a modernizat si reformat statul si fara de care astazi Romania ar fi fost sugrumuta de coruptia din timpul lui Nastase".

Ironia e ca insusi Traian Basescu pare ca abia mai respira din cauza prostiilor pe care le-au facut in primul rand cei mai apropiati dintre toti: cele doua fiice, fratele si fostii parteneri alaturi de care a guvernat mai mult sau mai putin in ultimii noua ani si jumatate.

Pentru un om caruia i-a placut mereu sa se laude ca stie tot si controleaza orice misca in jurul sau, aceasta concluzie la final de drum trebuie sa aiba gust de cucuta.

Pe de alta parte, latura histrionica a lui Traian Basescu l-a ajutat sa supravietuiasca si sa treaca intotdeauna peste momente din care nimeni nu il mai vedea iesit intreg. S-a intamplat in 2009 si partial in 2012, dar constructia sa mai putin obisnuita a fost atuul cu care a reusit sa isi deruteze si cei mai talentati adversari politici.

Astazi nici macar asta nu pare sa il mai ajute. Faptul ca a spus ca nu isi va da demisia din cauza problemei de imagine in care l-a infundat fratele Mircea a fost cel mai obisnuit si logic anunt pe care l-ar fi putut face.

In realitate, arestarea lui Mircea, chiar daca preventiva, l-a condamnat pe Traian sa isi duca mandatul "pana in ultima zi", altfel demisia de onoare s-ar fi transformat pe loc intr-o recunoastere a vinovatiei fratelui sau in dosarul Bercea Mondialu.

E suficient ca majoritatea politica, mai putin UDMR, il considera deja vinovat si condamnat pe Mircea Basescu si cer, in consecinta, demisia de onoare a presedintelui.

De ca si cum prezumtia de nevinovatie ar trebui sa se aplice exclusiv doar unor condamnati definitiv precum Nastase sau unor cazuri speciale precum Voiculescu.

Frumusetea e ca, dintre toti cei care au iesit public sa ceara demisia lui Traian Basescu, pentru o vinovatie presupusa si inca nedemonstrata in instanta a fratelui sau, au in parte probleme cel putin la fel de mari, daca nu si mai grave, decat cea de care este acuzat Mircea Basescu.

Si totusi, incoltit de stenogramele fratelui, Traian Basescu nu doar ca s-a lepadat de fratele Mircea, dar ne-a amintit si de Emil Constantinescu cel invins (sau tradat) de sistem si servicii:

"Nu am avut niciun fel de informatii nici de la el, nici de la institutiile abilitate ale statului (...). Nicio structura de informatii a statului nu m-a notificat, nu m-a informat cu privire la relatia Sandu Anghel-Mircea Basescu."

Dupa pasa catre serviciile "speciale", este posibil ca raspunsurile la toate intrebarile care devin obligatorii dupa acest pasaj - cum ar fi: "ar fi trebuit ele sa il informeze?", "au stiut si nu au facut-o?" sau "de ce nu facut-o daca au stiut?" - sa ramana indexate la capitolul "strict secret".

Daca acesta va fi verdictul audierilor directorului SRI din Parlament, singura misiune a lui Traian Basescu la Cotroceni in cele sase luni care i-au mai ramas din mandat ar fi sa afle ce ii este mai drag: adevarul sau libertatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu frate Mircea demisia, #Basescu servicii tradare , #Mircea Basescu