Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, va ajunge la Bucuresti miercuri seara

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 21:51
2404 citiri
Vicepresedintele SUA, Joe Biden, va ajunge la Bucuresti miercuri seara
Foto: sarasotamagazine.com

Vicepresedintele american Joe Biden va ajunge la Bucuresti miercuri seara, in jurul orei 20.00, si va avea intalniri in cursul zilei de joi cu presedintele Traian Basescu, premierul in functie Emil Boc, dar si cu "liderii opozitiei" Mircea Geoana si Crin Antonescu, a anuntat consilierul sau.

Tony Blinken, consilierul vicepresedintelui american pentru securitate nationala, a oferit luni seara detalii despre vizita lui Joe Biden in Polonia, Cehia si Romania.

Biden va petrece ziua de miercuri in Polonia, de unde va pleca seara, urmand ca in jurul orei 20.00 sa ajunga la Bucuresti.

Joi dimineata urmeaza sa se intalneasca mai intai cu angajatii ambasadei americane la Bucuresti, apoi va avea o intalnire de lucru cu presedintele Traian Basescu, impreuna cu care va sustine o conferinta de presa.

Apoi, inaltul oficial american va avea o intalnire cu premierul in functie Emil Boc. Urmatorul punct pe agenda sa va fi un discurs public sustinut pe tema relatiei dintre SUA si Europa Centrala si de Est.

In ultima parte a zilei, Biden va avea intrevederi cu Mircea Geoana si cu Crin Antonescu, dupa care va pleca spre Praga.

Biden va discuta la Bucuresti despre scut, energie, dar si despre asumarea responsabilitatii

Vicepresedintele american Joe Biden va avea pe agenda, in timpul turneului din Polonia, Romania si Cehia, teme ca noul scut antiracheta, securitatea energetica, dar si necesitatea ca tarile din regiune sa isi asume statutul de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitatile aferente.

"In primul rand, vizita intervine in contextul implinirii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Cu toate acestea, atentia nu va fi acordata trecutului, ci viitorului si capacitatii natiunilor noastre de a cladi democratii puternice si parteneriate trainice", a declarat Tony Blinken, consilierul vicepresedintelui american pentru securitate nationala, intr-o conferinta de presa telefonica.

Joe Biden va ajunge marti seara in Polonia, miercuri seara se va deplasa spre Bucuresti, joi va avea intalniri cu autoritatile romane, iar vineri se va afla in Cehia.

"Vicepresedintele va discuta cu liderii celor trei tari vizitate despre noua arhitectura de securitate privind apararea antiracheta. Dupa cum stiti, aceasta noua arhitectura contine tehnologie mult mai moderna, este adaptata noilor provocari si, spre deosebire de fostul program antiracheta, acopera toate tarile NATO", a punctat conslilierul lui Biden.

Un alt subiect va fi legat de securitatea energetica si de rolul pe care aceste tari din Europa il pot juca pentru diversificarea rutelor si resurselor energetice, a mai spus consilierul lui Biden. De asemenea, un alt aspect vizat de vizita lui Biden este cel comercial si investitional.

Totodata, Tony Blinken a atras atentia asupra unei schimbari de atitudine a SUA in regiune. "SUA nu se mai raporteaza la regiune gandindu-se ce poate face pentru Europa Centrala si de Est, ci ce poate face impreuna cu aceasta parte a Europei. Nu mai vorbim de tari postcomuniste, aflate in tranzitie, ci de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitati serioase si substantiale", a spus Blinken, referindu-se inclusiv la responsabiliati privind razboiul din Afganistan.

"Ne uitam catre partenerii nostri si pentru a furniza leadership in aceasta regiune unde au experienta relevanta pentru a consolida democratia", a subliniat Joe Biden.

Dezvoltand ideea discutiilor cu liderii din cele trei tari pe tema noului scut antiracheta, Blinken a subliniat ca Biden vede in aceste vizite o oportunitate de a le explica partenerilor in ce consta noul concept. "Discutiile despre noua aparare antiracheta se poarta si la nivel bilateral, dar in principal prin NATO", a adaugat consilierul lui Biden, sustinand ca din primele evaluari aceasta noua propunere a SUA se bucura de o vasta sustinere.

"Partenerii nostri trebuie sa se uite cu atentie la ceea ce propunem si cred ca odata cu acest pas sustinerea va creste si mai mult. (...). Ne dorim sa auzim propunerile si gandurile lor, dar in acelasi timp si preocuparile lor si sa le putem discuta in liniste", a subliniat Blinken. Acesta a mai spus ca Polonia poate juca un rol central si a asigurat ca noul concept nu a fost propus ca urmare a anumitor nemultumiri exprimate de Rusia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Joe Biden vizita Romania, #Biden vizita Bucuresti, #Joe Biden Basescu, #Biden Romania , #Mircea Basescu