Cine poata salva economia: Basescu sau Geoana?

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 12:35
3831 citiri
Cine poata salva economia: Basescu sau Geoana?
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

Traian Basescu sau Mircea Geoana? Cine are mai multe sanse sa redreseze starea economica a Romaniei?

Candidatul sustinut de Partidul Democrat Liberal intentioneaza sa mentina cota unica de impozitare de 16 procente, iar, ca ultima solutie, sa majoreze taxa pe valoarea adaugata, pentru sporirea veniturilor la bugetul de stat.

De asemenea, Traian Basescu intentioneaza sa implementeze o metodologie de bugetare multianuala si sa ajute la reducerea populatiei care lucreaza in agricultura de la 30 de procente, in prezent, la 8 - 10%, in urmatorii zece ani.

Pe de alta parte, reprezentantul Partidului Social Democrat spune ca este nevoie de introducerea unei cote de impozitare progresive, dar modificarea cotei unice nu trebuie facuta in plina criza. Mircea Geoana vrea sa introduca un impozit de 20% pe salariile care depasesc 3.000 de lei lunar. Banii in plus obtinuti la buget intentioneaza sa-i foloseasca pentru investitii in construirea de locuinte si infrastructura.

Vor reusi aceste masuri sa scoata Romania din criza? Potrivit analistilor romani, acest lucru nu depinde deloc de candidatii la presedintie sau cine va castiga alegerile, ci de factori externi.

"Sef al economiei este capitalul strain. Nu are legatura cu nici unul dintre candidati, ci depinde de Fondul Monetar International", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

Insa, potrivit spuselor sale, acordul semnat cu FMI nu reprezinta un program anticriza, ci doar un program de reducere a cheltuielilor statului.

"Acordul poate crea niste premise, prin echilibrarea unor mari agregate economice din Romania. Dar asta nu stimuleaza nici productia, nici consumul, iar, pentru crestere economica, este nevoie de ambele", a adaugat Serbanescu.

Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar crede ca redresarea va depinde de alcatuirea noului Guvern. "Sunt foarte multe necunoscute. Una este Klaus Iohannis si Guvernul lui. Sunt destul de sceptic in ceea ce priveste capacitatea de gestionare si gandire economica a domnului Klaus Iohannis", a spus Baltzar, pentru Ziare.com.

"Pe de alta parte, nu cunosc ce formula ar adopta Traian Basescu", a adaugat consultantul financiar.

Pentru redresarea cat mai rapida a economiei, ar trebui sa existe un buget, care sa respecte strict ceea ce se spune in contractul cu FMI, pentru a se debloca a treia transa din imprumutul extern.

"Ar trebui sa nu se atinga de taxe, in sensul de a le ridica. Cred ca social-democratii vor impinge asa ceva, desi acum spun ca nu vor face acest lucru", a spus Baltazar.

Potrivit lui Ilie Serbanescu, unul dintre cele mai importante aspecte este atragerea investitiilor straine. "Ambii ar putea avea acelasi succes sau insucces in acest sens, depinde doar de ei", a incheiat analistul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#alegeri prezidentiale 2009, #Traian Basescu, #Mircea Geoana, #economie Romania , #Mircea Geoana