Claudiu Saftoiu, intre dovezi si catuse

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 18:53
11588 citiri
Claudiu Saftoiu, intre dovezi si catuse

Claudiu Saftoiu, fost consilier prezidential si fost sef al SIE, a aruncat o bomba care, in mod normal nu ar trebui sa ramana fara efecte, avand in vedere gravitatea afirmatiilor facute.

Dl. Saftoiu a declarat nici mai mult nici mai putin decat ca, in urma cu un an, doi, a aflat "de la presedintele Romaniei ca el (Traian Basescu n.r.) stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana".

Cu alte cuvinte fostul consilier prezidential si sef al SIE il acuza pe presedintele Romaniei ca ar fi beneficiat de interceptari telefonice ilegale, deci ar fi facut politie politica.

Si cand a fost facuta aceasta declaratie de o gravitate extrema? Exact in ziua intrarii in vigoare a noilor reglementari referitoare la inregistrarea traficului pe retelele telefonice din Romania, dupa model european, de altfel.

Administratia Prezidentiala a infirmat categoric acuzatiile lui Claudiu Saftoiu si a cerut dovezi, iar acesta si-a nuantat declaratiile spunand ulterior ca, de fapt, ar fi aflat din surse publice, nu direct de la presedinte ca acesta stia ce vorbesc politicienii la telefon.

Pasul inapoi nu schimba cu nimic lucrurile pentru ca din momentul primei afirmatii, nu mai exista, in mod normal, decat doua cai: fie Claudiu Saftoiu vine, intr-adevar, cu dovezi ca presedintele a facut sau face politie politica, ceea ce ar duce obligatoriu la demiterea si chiar punerea sub acuzare a acestuia, fie Claudiu Saftoiu este complet discreditat ca personaj public si ar trebui sa infunde puscaria pentru ca o astfel de minciuna afecteaza grav insasi securitatea nationala a Romaniei.

Ar fi grav sa nu se intample nici una, nici cealalta, desi exista toate sansele ca la asa ceva sa se ajunga. In Romania trauma interceptarilor facute de Securitate nu s-a vindecat, iar nivelul de suspiciune este urias. O astfel de acuzatie ramasa in coada de peste face enorm de mult rau nu numai in plan intern, ci si extern.

Afirmatii nedovedite

Dar Claudiu Saftoiu este un expert al acestui tip de discreditari, facute cu sau fara voie. Sa ne amintim ca si-a pierdut functia de la SIE in urma unei afirmatii asemanatoare, referitoare la interceptari telefonice, facute in fata comisiei de specialitate din Parlament. Nici acea afirmatie nu a fost vreodata dovedita de catre Claudiu Saftoiu.

Oricum ar iesi, fostul consilier prezidential sufocat de ura impotriva fostului sef, care l-a scos pentru o vreme dintr-un bine meritat anonimat, nu a reusit decat sa dovedeasca din nou ca ascensiunea sa temporara a fost o imensa eroare.

Omul nu a fost niciodata exact o lumina. Fostii sai colegi de la Radio Total pomenesc si acum cu dispret cateva dintre intrebarile de mare profunzime ale lui Claudiu Saftoiu, pe atunci redactor-sef : "Unde s-a semnat acordul de la Dayton?" sau "Ce e Dacia Felix?", in plin scandal a falimentului acelei banci.

De fapt, singurul sau merit real pare sa fi fost alegerea nevestei, datorita careia a ajuns in anturajului lui Traian Basescu si a fost propulsat in functii pentru care nu avea nici pe departe anvergura necesara. A pupat insa cu spor inelul, si a tot urcat.

Pana la urma ulciorul s-a spart. Claudiu Saftoiu a plecat insa de la Palatul Cotroceni verde de ura si umflat de resentimente pe care le revarsa neincetat de cand a trecut, cu arme si bagaje, in barca lui Dinu Patriciu, dumanul numarul 1 al fostului sau stapan.

Daca dl. Saftoiu spune acum adevarul si grozaviile atribuite lui Traian Basescu sunt adevarate, de ce le-a tolerat pe vremea cand era consilier prezidential?

Daca este asa un aparator al democratiei, legalitatii si drepturilor omului, de ce nu le-a facut publice pe vremea cand se incalzea relaxat la sanul presedintelui?

De ce nu si-a asumat pozitia dificila a omului care-si sacrifica binele in numele principiilor? Pentru ca dl. Saftoiu avea atunci doar grija inelului, iar acum o are doar pe cea a razbunarii.

Exista o regula nescrisa a unor demnitati publice precum cele ocupate, accidental, de Claudiu Saftoiu. Ori vorbesti in momentul respectiv in numele principiilor, ori taci pe veci.

Iosif Boda si Ion Talpes ar fi putut si ei sa-si foloseasca amintirile reale sau inchipuite pentru a lovi in Ion Iliescu, insa nu a facut-o niciodata chiar daca, Ion Taples, cel putin, i-a ajuns adversar politic.

Suceala balbaita si penibila a lui Claudiu Saftoiu sugereaza ca nu are dovezi pentru acuzatiile lansate, desi orice om cu IQ peste medie nu spune asa ceva fara sa fie blindat cu probe.

In aceste conditii, este o datorie a presedintelui, daca se stie "curat", sa nu lase lucrurile in coada de peste si sa-l actioneze pe Caudiu Saftoiu in justitie. Altfel, suspiciunile vor face la fel de mult rau ca presupusele interceptari.

Crin Antonescu, întrebat dacă regretă suspendarea președintelui Traian Băsescu: ”Regret eşecul”
Crin Antonescu, întrebat dacă regretă suspendarea președintelui Traian Băsescu: ”Regret eşecul”
Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu nu regretă suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din 2012, ci faptul că referendumul de demitere nu a atins pragul de prezenţă de 50%, necesar pentru...
Claudiu Târziu lansează un proiect de alianță AUR - SOS - POT. Ce părere are despre o eventuală fuziune
Claudiu Târziu lansează un proiect de alianță AUR - SOS - POT. Ce părere are despre o eventuală fuziune
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a anunțat că a propus o alianță între partidele AUR, SOS și POT, toate cele trei fiind acum partide parlamentare....
#Claudiu Saftoiu, #ascultari telefoane, #Traian Basescu, #Mircea Geoana, #Ion Iliescu , #Mircea Geoana
  1. Claudiu Târziu lansează un proiect de alianță AUR - SOS - POT. Ce părere are despre o eventuală fuziune
  2. Politicianul care i l-a prezentat pe Călin Georgescu lui George Simion: "Ne-am asumat programul său de țară"
  3. Călin Georgescu, nou atac la NATO și UE: "Rutte a încercat să impună Al Treilea Război în Ucraina via România"
  4. George Simion susține că, de fapt, anularea alegerilor era pregătită împotriva lui, ca să-l împiedice să ajungă președinte al României
  5. Reforma administrativ-teritorială, unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru partidele din România. Cum riscă Marcel Ciolacu să-și pună în cap aleșii locali
  6. ”Obsesiile psihanalizabile ale lui Kremlin Georgescu”, ironizate de politologul Cristian Preda: "Simpatizantul lui Putin ne tot spune că nu vrea să stea în genunchi"
  7. Opinie: Călin Georgescu bate la porțile Europei
  8. AUR cere o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru suspendarea lui Iohannis: ”Un președinte ilegitim”
  9. Ministrul Energiei, contre cu oligarhul Ilan Șor: „România are grijă și de ea, și de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc nu a fost niciodată ieftin”
  10. O primă victorie în instanță pentru Horațiu Potra. Omul lui Călin Georgescu a contestat interdicția de a purta armă neletală