A treia oara, cu noroc pentru Mircea Geoana?

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 18:34
3782 citiri
A treia oara, cu noroc pentru Mircea Geoana?

Mircea Geoana isi doreste, desigur, a treia lansare cu noroc a candidaturii. Primele doua nu i-au adus procente nici macar la nivelul scorului propriului partid, pentru care e un vagon, nu o locomotiva.

De aceasta data norocul ar trebui sa-i vina din noua postura de lider al opozitei. Lider cu acte in regula, caci si pana acum Mircea Geoana juca in opozitie, cu exceptia celor maximum doua ore saptamanale pe care le petrecea la sedinta coalitiei.

Si nu doar pe postura de lider al opozitiei mizeaza Mircea Geoana, ci si pe aceea de lider al unui partid victimizat, asigurata de cuplul Vanghelie - Hrebenciuc. Sa fie cu noroc oare?

Victimizarea ratata

In planul imaginii, PSD a ratat sansa unei victimizari autentice inca din seara de luni cand, in loc sa iasa demn de la guvernare a inceput un joc de tragere de timp, in spatele caruia se vedea clar apriga confruntare interna intre liderii locali, care nu voiau sa plece de la putere, si liderii de la centru care considerau ca intrarea in opozitie il favorizeaza pe Mircea Geoana la prezidentiale.

In loc sa aiba ultimul cuvant al guvernarii, dl. Geoana a ezitat, lansandu-i lui Traian Basescu rolul de vedeta. Mircea Geoana n-a avut curajul sa taie nodul gordian, iar in politica, lasitatea da prost.

In plus, e greu sa fii o victima credibila cat timp ai refuzat cu obstinatie sa nominalizezi un inlocuitor pentru Dan Nica. Deviza "Nica sau nimic" nu favorizeaza partitura de victima, dimpotriva.

Ne eliberam din aceasta coalitie, zice dl. Geoana. Dar cine i-a tinut, pentru Dumnezeu, legati de Palatul Victoria? Grija pentru tara. Pai daca ea era atat de tulburatoare, de ce nu a impus inlocuirea lui Dan Nica tot cu un PSD-ist, pentru ca tara sa fie slujita, nu-i asa, in continuare?

Cat despre povestea cu juramantul fata de poporul roman, nu fata de grupurile mafiote, rostita de Dan Nica, ea e hilara cat timp stim bine cine, prin cine si pentru cine controla de fapt Internele, cu telecomanda din sectorul 5.

Opozitie mult prea tarzie

Tot in planul imaginii, povestea cu opozitia e si ea complicata. PSD iese prea tarziu de la guvernare pentru a se putea disocia de rezultatele celor 9 luni de guvernare. Sigur, ministerele economice erau la PD-L, dar daca social democratii socoteau ca se intampla doar dezastre, de ce nu au dezmembrat mai repede vehiculul dezastrului?

Nu se pot disocia nici de legea salarizarii unitare, care scoate sindicalistii in strada, cat timp ea ii apartine in primul rand ministrului Marian Sarbu.

Iar daca legea educatiei nationale li se parea asa un dezastru, de ce nu s-au opus, inclusiv prin iesirea de la guvernare, asumarii raspnderii pe textul ei? E foarte greu sa guvernezi 9 luni, iar in ultimele doua luni inainte de alegeri sa pretinzi ca n-ai nicio legatura cu cele intamplate in 9 luni.

Iar in acest timp, PSD a facut compromisuri acolo unde pana si doctrina i le-ar fi interzis, dar s-a cramponat de un om.

Fierberea din teritoriu

Aceasta iesire de la guvernare nu pica bine deloc in teritoriu. Liderii locali au facut presiuni imense pentru a o impiedica si acum sunt loviti cu maciuca in cap.

Toti oamenii lor de prin deconcentrate, vreo 5000, ar cam trebui sa stea cu bagajele facute la usa. Deja cei 21 de prefecti PSD au fost demisi.

Contractele si comisioanele se duc pe apa sambetei, clientii politici raman cu buza umflata si nu vor mai cotiza, la randul lor. Si, colac peste pupaza, procentele lui Mircea Geoana nu sunt datatoare de mari sperante ca dupa doua luni mai grele va reveni raiul.

Oamenii acestia, cu siguranta, nu inteleg nici morti de ce trebuie sa se sacrifice ei pentru Dan Nica si de nu putea fi pus altcineva in locul lui pentru ca totul sa reintre in normal

Ei bine, acum, acesti oameni furiosi si dezamagiti au alternativa. Goarna lui Octav Cozmanca suna din ce in ce mai tare si mai ademenitor, iar Sorin Oprescu reprezinta o varianta tentanta, cu sanse mai mari decat Mircea Geoana.

Este riscant sa demobilizezi astfel partidul in prag de campanie electorala cand, dimpotriva, era nevoie de o mobilizare cat mai bine argumentata financiar.

In mod normal, in aceasta perioada, e bine sa ai cat mai multi bani la dispozitie, care sa ajunga la autoritatile locale, care, la randul lor, sa faca fericit poporul. PSD pierde acum resursele si daca PD-L se sforteaza, pierde rapid si majoritatea deconcentratelor.

Sigur, imaginea de la congres va fi una a unitatii inlacrimate in jurul lui Mircea Geoana. Dincolo de asta, in teritoriu, PSD-ul fierbe, iar clocotul l-ar putea frige pe dl. Geoana pe 22 noiembrie.

Constantin Racaru

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mircea Geoana lansare candidatura, #Mircea Geoana candidatura prezidentiale, #Geoana lansare PSD , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Dupa cum se pare .... Traian Basescu , prezentul Presedinte va fi si urmatorul Presedinte .