Problemele lui Mircea Geoana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 13:14
5015 citiri
Problemele lui Mircea Geoana

Mircea Geoana isi joaca, poate, cea mai importanta carte politica a carierei lui sau, in orice caz, una decisiva. Nu stiu daca obiectivul lui real este sa castige prezidentialele.

Depinde de dozajul optimism-realism. In mod cert insa ar trebui sa aiba doua obiective majore: sa intre in turul al doilea si sa depaseasca scorul partidului.

De aceste doua conditii depinde ramanerea lui in fruntea PSD. Deocamdata cifrele ne arata ca Mircea Geoana este mult sub scorul partidului si este pe locul al doilea, insa umar la umar cu Crin Antonescu, inainte de intrarea in cursa a lui Sorin Oprescu.

"Mircea Geoana are nevoie de ajutorul nostru!" a definit Adrian Nastase, cu voluntara sau involuntara condescendenta, situatia exacta si deloc fericita a candidatului PSD. Ajutorul trebuie sa vina insa de la un partid izbit in moalele capului de plecarea de la borcanul de miere. Aceasta este o prima mare problema a lui Mircea Geoana.

Cine sa-l ajute pe Mircea Geoana?

Congresul prin care Mircea Geoana si-a lansat a treia oara candidatura s-ar fi dorit un implus major la unitate in jurul sau, mai ales pentru electoratul partidului, care nu este decat partial de partea candidatului PSD.

El a venit insa in contextul extrem de fierbinte si frustrant al iesirii de la guvernare, adica exact in ziua cand liderii locali vad cum ei si oamenii lor au inceput sa fie maturati navalnic de prin toate posturile, incepand cu cele din prefecturi.

Mircea Geoana si patronii sai, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie, au incercat sa orienteze intreaga aceasta frustrare impotriva lui Traian Basescu.

Dincolo de discursurile si scandarile incandescente, ramane insa intrebarea la care oamenii din teritoriu, disponibilizati politic, si clientii politici nu gasesc raspuns: si totusi, de ce naiba nu l-ati inlocuit pe Dan Nica cu altul de-al nostru?

In locul unui raspuns credibil, Mircea Geoana cere forta, entuziasm si determinare. Acestea sunt esentiale in campanie, insa trebuie bine argumentate material.

Asa ca este foarte posibil ca in loc de mobilizare si forta, Mircea Geoana sa incaseze cea mai mare parte din furia si frustrarea PSD-istilor ramasi fara resurse, posturi si putere.

Iar pentru Mircea Geoana ar fi un dezastru de proportii pierderea unei halci din partid, care ar putea zgaria imediat la usa PD-L ori s-ar putea alinia, oficial sau clandestin, dar eficient, in spatele lui Sorin Oprescu.

Sigur, Mircea Geoana le-a promis disponibilizatilor politic de astazi ca isi vor recapata posturile in decembrie. Cat de credibila si linistitoare este o astfel de promisiune de la inaltimea scorului sau politic?

Cert este ca in numele mobilizarii, al frustrarii, al energizarii, congresul de vineri a fost mai mult unul antiBasescu, decat unul proGeoana. S-a vorbit mai mult despre actualul prsedinte, decat despre candidatul PSD si, implicit, vedeta congresului a fost, de fapt, Traian Basescu. Aceasta este o alta imensa problema a lui Mircea Geoana.

In umbra lui Traian Basescu

Liderul PSD se defineste exclusiv in raport cu actualul sef al statului. Este reactiv, mereu vocea a doua, subminandu-si statura de lider. De altfel, Mircea Geoana nici nu are alt proiect prezidential decat "jos Basescu".

Sigur, are un program electoral impanat cu promisiuni populiste si solutii care tin strict de zona guvernamantala, adica un proiect, cam nerealist, de premier. Nu avem insa niciun proiect viabil si bine conturat in zona care, potrivit Constitutiei, sa tina de atributiile presedintelui.

Cand Mircea Geoana promite cu sinceritate mii de case, taxe si impozite mai mici, pensii mai mari sau importuri mai mici de alimente, ca sa iau doar cateva exemple, ori minte, ori nu intelege care sunt atributiile presedintelui, ori are de gand sa fie un presedinte care incaleca guvernul, adica exact ceea ce-i reproseaza lui Traian Basescu.

Si tot prin raportare la Traian Basescu, mana forte, Mircea Geoana are marele dezavantaj de a fi perceput drept slab si nehotarat. Sa luam un singur exemplu de saptamana aceasta. In interval de numai cateva minute, Mircea Geoana a reusit performanta sa anunte ca nu merge la consultari la Cotroceni, merge, dar nu discuta despre Dan Nica, pentru ca, in final, sa mearga, sa discute despre Dan Nica, si sa mai si primeasca perdaful prezidential, in banca, alaturi cu Emil Boc, de la un Traian Basescu plasat ca un diriginte deasupra celor doi.

Si cu criza si impotriva ei

O a treia mare problema a lui Mircea Geoana este jocul "si la putere, si in opozitie" pe care l-a facut vreme de 9 luni. E greu sa fii credibil cand conduci un partid cu ministri in guvern si, in acelasi timp, nu prididesti sa critici actiunile acestui guvern mai abitir decat opozitia cu acte in regula.

De ce nu corectezi greselile prin ministrii tai sau, daca nu poti, de ce nu pleci din guvern, sunt intrebari la care Mircea Geoana nu a gasit vreme de 9 luni un raspuns credibil.

Iar acum, ca e cu acte in regula in opozitie, incearca sa se disocieze cu disperare de toate esecurile guvernului Boc. De exemplu, domnul Geoana il acuza pe Traian Basescu pentru pensiile prea mici, cand PSD a detinut ministerul Muncii? Asa ceva nu tine. Ai fost acolo, esti partas. Regula e simpla. Daca voia sa se victimizeze eficient Mircea Geoana trebuia sa plece de la guvernare cu mult mai repede, inainte de adoptarea legii salarizarii unitare, de exemplu, si fara infinite ezitari.

Cate sanse are Mircea Geoana sa rezolve rapid aceste probleme, se putea citi pe fetele pamantii ale liderilor locali si fostilor ministri PSD prezenti vineri la congresul de la Romaero.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mircea Geoana lansare candidatura, #alegeri prezidentiale 2009, #congres PSD octombrie 2009 , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza aaron
aaron
rank 4
FELICITARI DOAMNA JURNALIST.UN LUCRU ESTE CERT,CA BASESCU PRIN ABSURD NU VA IESI PRESEDINTE,GEOANA SIGUR NU!