Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ultimele calcule ale lui Geoana, Antonescu si Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 23:44
8305 citiri
Ultimele calcule ale lui Geoana, Antonescu si Basescu
Fotomontaj Ziare.com

In urma dezbaterii de la Cluj, Mircea Geoana inca nu a aflat, daca si cat a castigat sau ce si cat a pierdut pentru ca nu s-a prezentat (si el) la intalnirea cu principalii sai contracandidati.

Pentru eschiva, scuze nu are. Exista in spatele acestei absente doar un calcul simplu (al sau sau al sfatuitorilor de incredere). A crezut ca astfel va castiga.

Posibila intalnire de miercuri dintre Geoana, Antonescu, Basescu, Oprescu si Hunor, de la Academia de Studii Economice din Bucuresti, poate fi cheia acestei strategii. In functie de rezultatul acelei intalniri, de prestatia lui Geoana in fata contracandidatilor sai, se vor vedea limpede si proportiile castigului sau esecului strategiei candidatului PSD fata de dezbaterea de la Cluj.

Altfel spus, daca Mircea Geoana va reusi sa convinga prin prezenta sa in fata celorlalti, sa ii domine, sa transmita un mesaj care sa strabata pana cel din urma telespectator, daca va avea forta sa isi impuna ideile si argumentele, daca ii va eclipsa toti ceilalti contracandidati ai sai prin hotararea si forta cu care isi va exprima si isi va sustine viziunea politica, sau macar candidatura, pe scurt, daca va face impresie buna... atunci absenta sa de la Cluj va fi un plus.

Altfel, pierderea inregistrata de Mircea Geoana va fi de doua ori mai mare - toata lumea va intelege, in sfarsit, de ce anume a evitat sa se confrunte cu cei mai importanti contracandidati ai sai.

Insa, pana la momentul demonstratiei lui Mircea Geoana, doar Crin Antonescu si Traian Basescu au avut de castigat din confrnutarea de la Cluj.

Prin acceptarea unei intalniri gen finala de campanie cu Antonescu, presedintele l-a urcat pe candidatul liberal cateva procente doar prin faptul ca s-a infatisat cu dansul fata in fata si l-a situate, intr-un fel, drept egalul sau.

Aceasta imagine a si fost de altfel ingrosata chiar de Traian Basescu, atunci cand a declarat ca spera sa il aiba in turul doi drept adversar pe candidatul liberal. Daca la aceasta se mai adauga si senzatia generala lasata dupa dezbaterea de la Cluj - si anume ca: pentru prima oara dupa mult timp, Crin Antonescu a fost primul adversar care l-a facut sa transpire si sa bata in retragere, nu de putine ori, pe cel mai redutabil animal politic al tarii, - in acest caz, Antonescu se poate considera, cel putin pana in acest moment, cel mai castigat dintre toti prezidentiabilii.

Cu toate acestea, Antonescu a subliniat parca, dupa intalnirea de la Cluj, ca ramane un candidat al cuvantului, al vorbelor, al promisiunii, al increderii pe care ne-o cere sa i-o acrodam pe un cec in alb.

Fata in fata cu un politician care s-a aflat la putere timp de aproape 20 de ani, dand senzatia ca in tot acest timp s-a aflat totusi in opozitie, succesul lui Crin in fata mult prea rodatului Basescu este aproape logic. De fapt, orice alt candidat ar fi trebuit sa il puna pe Traian Basescu in aceasta situatie.

Atunci insa cand se face punctajul si se acorda notele participantilor intalnirii de la Cluj nu ar trebui uitat niciodata sa fie luat in calcul si acest factor al erodarii la putere a lui Traian Basescu.

Pana la urma, presedintele are de explicat nereusitele, deloc putine, ale unui mandat de cinci ani de zile. Acesta este dezavantajul lui Basescu in fata tuturor contracandidatilor sai, asa cum are si multe alte avantaje oferite tocmai in virtutea celor cinci ani petrecuti la Cotroceni - gen: secrete de stat, accesul la serviciile de informatii, usurinta de a manipula prin diverse canale de comunicare, etc.

Dincolo insa de succesele lui Antonescu si de gafele mai mult sau mai putin intentionate ale lui Basescu de la Cluj, de supozitiile care au aparut dupa dezbatere, potrivit carora relativul respect pe care si l-au pastrat cei doi candidati in discurs s-ar traduce prin pregatirea unei viitoare coalitii PNL - PDL, memorabil cred ca va ramane finalul intalnirii dintre cei doi candidati. Momentul in care Antonescu il invita pe Basescu sa il voteze, iar presedintele ii raspunde ca dintr-o speranta pentru turul doi a devenit, dintr-o data, mic.

Este momentul in care Antonescu ii spune lui Basescu: "ati sustinut multe teze corecte in timpul acestui mandat. Nu m-am sfiit sa le sustin si eu ca atare, chiar cand m-am pus in conflict cu colegii mei de partid.

Marea problema este ca, din toate acestea, nici din lupta cu mogulii, nici din lupta cu fostii dumneavoastra asociati - politic, vreau sa spun, Patriciu, Vintu, Voiculescu, Iliescu - nu ati castigat nici una din aceste batalii".

Este atacul cel mai direct si mai exact aplicat votantilor lui Traian Basescu. Este, de asemenea, atacul prin care Antonescu a sperat ca va da cel mai mult de gandit alegatorilor nehotarati, tuturor celor care nu sunt convinsi ca au motive pentru care sa se prezinte la vot. Tuturor celor care au crezut odata, ale caror sperante au fost inselate, dar care nu si-au pierdut definitiv speranta.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#dezbatere Basescu Antonescu Geoana, #dezbateri alegeri prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale 2009 Oprescu , #Mircea Geoana