Dezbaterea dintre Traian Basescu si Mircea Geoana: cine a castigat?

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 23:58
27577 citiri
Dezbaterea dintre Traian Basescu si Mircea Geoana: cine a castigat?
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Inceputa cu glumite si atacuri cu zambetul pe buze, ironii, multumire in fata propriilor glume, aplauze ca la Cantarea Romaniei din partea sustinatorilor ambilor candidati, dezbaterea dintre candidatii la presedintie Traian Basescu si Mircea Geoana, de joi seara, s-a dezghetat de la jumatatea acesteia, atacurile devenind mai consistente, din partea ambilor candidati.

Mircea Geoana a inceput dezbaterea cu mai multa siguranta si agresivitate comparativ cu atitudinea din prima dezbatere intre candidati, unde rolul agresivitatii maxime la adresa lui Traian Basescu a fost jucat de Crin Antonescu.

Traian Basescu, desi a pornit mai degraba defensiv, a prins aripi dupa ce, la trei intrebari succesive, Mircea Geoana s-a eschivat de la un raspuns, dand senzatia ca nu stapaneste sursele cifrelor pe care le invoca sau chiar corectitudinea afirmatiilor sale.

De asemenea, un moment in care Traian Basescu a marcat puternic a fost cel in care l-a fortat pe reprezentantul PSD sa recunoasca intalnirea pe care a avut-o, miercuri seara, cu Sorin Ovidiu Vintu. Din dialogul dintre cei doi a reiesit ca Vintu l-a chemat pe Geoana, iar acesta s-a dus la intalnire chiar in seara in care a fost arestat Nicolae Popa (n.r. - Nicolae Popa, mana dreapta a lui Sorin Vintu la FNI, a fost arestat miercuri la Jakarta, Indonezia).

Reactii la confruntarea finala Basescu - Geoana

MOMENTE-CHEIE

De ce nu s-ar vota unul pe celalalt

Mircea Geoana: Nu-l votez pe Traian Basescu deoarece

- a fost o sursa permanenta de scandal si dezbinare;

- a esuat in toate promisiunile facute romanilor in ultimii cinci ani;

- si-a tradat partenerii, prietenii, si-a injunghiat pe la spate partenerii

- este un om care nu are cuvant si isi tradeaza aliantele si prietenii

- nu s-a ridicat nicio clipa deasupra intereselor personale si de partid

Traian Basescu: Nu-l votez pe Mircea Geoana deoarece:

- este un om slab, care are nevoie sa se mentina in functia de presedinte al partidului de Vanghelie, de Hrebenciuc, de baroni locali;

- nu poate fi partenerul poporului roman, ci al celor pe care i-am mentionat

- nu este un om sincer, isi afirma principii si le incalca cum are sansa sa le incalce ( de ex., cota unica o face praf in urma cu sase luni intr-o carte si acum a semnat un acord de mentinere a cotei unice)

- este un cameleon care se adapteaza asa cum bate vantul

Juramintele facute cu mana pe Biblie

Robert Turcescu: Domnule Geoana, ati fi dispus sa jurati ca nu ati promis lui Vantu, Voiculescu, Patriciu niciun avantaj material si niciun beneficiu in cazul in care ati ajunge presedinte?

Mircea Geoana: Da!

Robert Turcescu: Domnule Traian Basescu, ati fi dispus sa jurati ca nu l-ati lovit pe minorul Bogdan Istratescu?

Traian Basescu: Jur ca nu am lovit copilul nici in plex cu pumnul, nici in fata cu pumnul.

O veti numi pe Lidia Barbulescu sef la Inalta Curte de Casatie si Justitie?

Mircea Geoana: Nu ma intereseaza nume si prenume. Voi da dreptul magistratilor sa decida cine ii reprezinta. Voi aloca justitiei sumele necesare pentru un act de justitie drept. O justitie accesibla si fara dosare politice, domnule Basescu.

Traian Basescu: Nu! Nu o voi numi pe doamna Barbulescu la IICCJ.

DECLARATII TAIOASE

Mircea Geoana catre Traian Basescu: Cu Sorin Ovidiu Vintu, cearta dvs a inceput de la Posta. A vrut-o el si dv ati vrut sa i-o dati dlui Cocos. Traian Basescu, razand zgomotos: Il vedeti pe dl Cocos postas sef? Sa nu spunem minciuni oamenilor

Traian Basescu: Le propun romanilor o Romanie a lor si, daca este nevoie, sunt gata sa continui lupta cu clasa politica pentru ca romanii sa fie stapanii Romaniei.

Mircea Geoana: Vreau ca pentru prima oara in 20 de ani sa avem o guvernare in interesul tuturor; Traian Basescu: Pe Vanghelie l-ati intrebat?; Mircea Geoana: Acum cinci ani il acuzati pe domnul Oprea. Daca sufletelui doamnei Udrea doreste poate ii oferiti o functie; Traian Basescu: Va propun sa respectam femeile.

MOMENTE MAI MULT ARTISTICE

Cadourile pe care si le-au daruit candidatii

Traian Basescu a oferit flori doamnelor Geoana si Copos si un cos cu produse romanesti lui M Geoana. "Din suflet mi-as dori ca ce este in acest cos sa se poata gasi in cat mai putini ani si pe masa romanilor".

Mircea Geoana i-a daruit lui Traian Basescu doua carti Va fac un cadou ceva mai cultural. Cartea "Codul bunelor maniere astazi", insotit de un citat din Gandhi: "Un conducator adevarat nu doar isi conduce poporul, ci il ridica si civilizeaza". De asemenea, i-a oferit si cartea pe care a scris-o recent si care se numeste "Incredere".

TV Ziare.com a transmis dezbaterea dintre cei doi candidati la presedintia Romaniei, presedintele in exercitiu, Traian Basescu, si liderul social-democrat, Mircea Geoana.

Cititi mai jos dezbaterea in format LIVE TEXT.

DISCURS MIRCEA GEOANA

Mircea Geoana: Adresez un mesaj catre dragii mei compatrioti. Mai sunt 3 zile pana cand veti alege viitorul presedinte intr-un moment greu. De modul in care vom alege vor depinde viziunea de dezvoltare a tarii, proiectele si viata fiecaruia dintre noi.

Am demonstrat ca stiu sa ii unesc pe romani si ca inteleg sa pastrez un ton pozitiv.

Vorbesc de o singura Romanie ca despre o singura tara care trebuie sa isi restabileasca sansa unui nou inceput. Sa dam o sansa agriculturii, sa relansam industria, sa creem un nou model economic.

Avem nevoie si de un nou model social, prea multa lume se zbate in saracie, prea multi copii de la tara nu ajung la facultate, prea multi dintre batrani se zbat in uitare si lipsa de respect.

Am un proiect de iesire din criza, cu colegii si partenerii mei, cu dl Crin Antonescu. Sunt garantia faptului ca pana de Craciun, un guvern Klaus Iohannis va deveni o certitudine.

Am un proiect pentru ca Romania sa devina o forta in Europa, sa trecem fara jena granita.

S-au intamplat multe lucruri de la turul intai. Am demonstrat ca pot sa coagulez in jurul meu oameni atat de diversi, care mi-au fost adversari atatia ani.

Sper ca in aceasta seara, dl Basescu sa nu apeleze la atacuri personale, asa cum a conceput aceasta campanie personala care s-a bazat pe minciuni, pe atacuri personale.

DISCURS TRAIAN BASESCU

Traian Basescu: Sunt printre putinii romani care au avut privilegiul sa fie alesi in aceasta functie.

Experienta primului mandat, cu implinirile si bucuriile lui, cu greselile lui. Pe 6 decembrie Romania va avea 2 optiuni: o Romanie puternica, moderna, si optiunea intoarcerii in timp prin revenirea la Palatul Cotroceni a lui Ion ILiescu prin Mircea Geoana.

Romanii trebuie sa decida daca vor sa intre intr-un proces de reforma accelerat, in care vocea lor sa fie auzita, in care rezultatul referendumului din 22 noiembrie sa devina realitate, in care politicienii sa devina responsabili, sau vor o Romanie a trecutului in care politicienii sa guverneze pentru ei si grupurile lor de interese.

Majoritatea casei politice nu mai reprezinta interesele romanilor. Alianta pe care o prezinta domnul Geoana a votat impotriva referendumului si a aratat ca nu intelege si nu este dispusa sa serveasca romanii in interesele lor. Obiectivul acestei aliante este sa isi pastreze privilegiile.

Propun romanilor o Romanie in care incepand cu presedintele si parlamentarii sa nu mai beneficieze de imunitate, o Romanie in care pe primul loc sa stea prioritatile romanilor si nu politicienilor.

Le propun romanilor o Romanie a lor si daca este nevoie sunt gata sa continui lupta cu clasa politica pentru ca romanii sa fie stapanii Romaniei.

DE CE NU L-ATI VOTA PE CONTRACANDIDAT?

Mircea Geoana: Pentru ca a fost o sursa permanenta de scandal si dezbinare. Pentru ca a promis ca traim bine si a pus economia pe butuci, a promis ca eradicam coruptia si nu a facut-o.

Si-a tradat partenerii in permanenta. Intrebati PNTCD, PNL, pe care i-a injunghiat pe la spate.

Un om care nu are cuvant nu poate sa fie un conducator.

Si mai ales pentru ca nu s-a ridicat deasupra propriilor interese de partid. In 5 ani de zile nu v-ati respectat adversarii politici, si pentru ca va luptati cu strigoii trecutului, romanii nu va vor mai acorda un nou mandat.

Este tara in care domneste frica, in care nu mai poti sa vorbesti la telefon. Prefer sa traiesc intr-o tara in care Mircea DInescu sa nu fie izgonit in Bulgaria.

Fostii consilieri v-au tradat. Sunt omul viitorului, sunt un om politic modern si voi face un lucru bun pentru aceasta tara.

Traian Basescu: Nu l-as vota dintr-un motiv foarte simplu: este un om sab, care are nevoie sa se mentina in functia de presedinte al PSD de Vanghelie, de Hrebenciuc, de baronii locali. Daca ma uit in spatele dvs. vad ca il aveti aici desi va este rusine sa il prezentati.

Mircea Geoana este un om slab, care a fost sustinut in campanie de domni precum Patriciu, Hrebenciuc, Iliescu, Vantu. Un om care nu e pe picioarele lui nu poate fi partenerul poporului roman, el va fi partenerul celor de mai sus.

Romanii trebuie sa aiba alaturi de ei un om care sa infrunte rechinii din economie.

SI din alt motiv. Nu este un om sincer, isi afirma principii dar le incalca imediat ce are ocazia. A scris o carte in care face praf cota unica iar acum a semnat un acord cu PNL in care sustine cota unica.

Dansul este un cameleon care se adapteaza cum bate vantul. Un presedinte trebuie sa aiba forta.

DIALOG PE TEMA RELATIEI PRESEDINTE-GUVERN SI PRESEDINTE-PARLAMENT

Traian Basescu: presedintele si Guvernul trebuie sa fie parteneri, sunt parte a executivului. Presedintele afirma niste principii pe care le cere la desemnarea premierului a deveni si principii de activitate pentru premier.

Presedintele trebuie sa vegheze la buna functionare a Guvernului si daca constata ca nu funcioneaza cum trebuie trebuie sa atentioneze.

Presedintele are rolul de a aproba remanierea unor ministri.

Are un rol in politica externa, este presedintele CSAT deci va trebui sa lucreze foarte bine cu toate structurile de forta.

Mircea Geoana: Am o viziune total diferita. Daca ne uitam in ultimii 5 ani, de exemplu cand au fost inundatii, dl Basescu a considerat ca avem nevoie de anticipate. Tipul de guvernare cu biletele este un esec al primei parti a guvernarii.

O relatie de totala subordonare a primului minsitru Boc pe care eu nu as avea-o. A avea o relatie corecta cu Klaus Iohannis reprezinta un parteneriat.

Vreau ca pentru prima oara in 20 de ani sa avem o guvernare in interesul tuturor.

Traian Basescu: Pe Vanghelie l-ati intrebat?

Mircea Geoana: Acum cinci ani il acuzati pe domnul Oprea, va amintiti? Daca sufletelui doamnei Udrea doreste poate ii oferiti o functie.

Traian Basescu: Va propun sa respectam femeile.

Presedintele mai are si un rol extrem de important : de a reprezenta interesele poporului in raport cu functiile statului. Presedintele nu este rezultatul intelegerilor dintre partidele politice si nici nu trebuie sa fie la Cotroceni intr-o continua vacanta. El trebuie sa reprezinte continuu interesele romanilor.

Cand am intervenit pentru inundatii la Guvern , erau mii de oameni fara case, cand am intervit pentru subventii erau disperati crescatorii de animale ca nu aveau cum sa treaca iarna.

Un presedinte care tradeaza aceste interese ii tradeaza pe romani.

Mircea Geoana: Un presedinte autentic trebuie sa inteleaga ca nu are tot timpul dreptate. Principala mea obligatie este sa ii unesc pe romani, continuitate in proiecte si nu in scandal.

Traian Basescu: Scandal: aceasta expresie mi-a ramas intiparita in minte cand la TVR se spunea ca la Timisoara era scandal, la CHisinau tinerii iesiti in strada eru etichetati ca facand scandal. Faceti o confuzie intre atitudinea in folosul oamenilor si notiunea de scandal.

Cei care etichetau democratia drept scandal au pierdut puterea.

Mircea Geoana: Dar dvs. sunteti la putere. Inseamna ca vom avea inca 5 ani de scandal.

Traian Basescu: Nu! veti avea 5 ani in care va voi aminti zilnic ca apar interesele romanilor si nu interesele politicienilor.

Mircea Geoana: In campanie nu ati rostit niciodata locuri de munca, numai de politica.

PRESEDINTE - PARLAMENT

Mircea Geoana: Este o relatie de colaborare. Am vorbit inca de dinainte de domnul Basescu de a reduce numarul de parlamentari. Vom demara o ampla reforma constitutionala.

Un presedinte trebuie sa dezvolte o relatie de respect cu majoritatea dar si cu opozitia.Il voi invita pe viitorul lider PD-L lunar la Cotroceni.

Traian Basescu: Parlamentul nu trebuie sa mai fie un loc al privilegiatilor ci al celor care fac legi pentru romani. Trebuie eliminate toate imunitatile.

Relatia trebuie sa fie cea descrisa de Constitutie. Sa prezinte mesaje. Mesajul meu constant a fost legat de reforma clasei politice si a institutiilor statului. Este esential ca Parlamentul sa devina o institutie reformata.

DIALOG PE TEME STABILITE

POLTICA EXTERNA

Mircea Geoana: Presedintele are un rol important. Prestigiul Romaniei a fost afectat de criza economica de mult ori temele interne au rabufnit si in exterior. Romania trebuie sa isi cladeasca un profil euroatlantic. In conditiile in care lumea se schimba, cand apar puteri emergente, China, RUsia, trebuie sa avem o politica mai pragmatica, sa acordam o atentie spectiala Republicii Moldova unde este un Guverm pro-european, pro-democratic.

Traian Basescu: Esenta actiunii este interesul national. In politica de securitate , dincolo de a fi membru NATO Romania consolideaza parteneriatul cu SUA, investitii, FOrd, dar si existenta militarilor americani in bazele romanesti.

Este nevoie de o politica corelata. Am reusit semnarea unui parteneriat cu Franta in interiorul UE, pentru a ne sustine reciproc interesele.

Cu R.Moldova, s-au deschis consulate, am semant acordul de mic trafic de frontiera pentru a usura circulatia.

Esential este sa dezvoltam o politica de consolidare a partii la sud de Dunare, o politica de cuplare a Romaniei la regiunile cu tari detinatoare de energie.

Mircea Geoana: Avem nevoie de parteneri si aliati care sa lege Romania de alte tari prin Marea Neagra. Sa deschidem relatiile cu UCraina, de exploatare a resurselor.

Sa nu te prevalezi de relatiile cu SUA ca sa nu ai o relatie buna cu vecinii de la Rasarit., UCraina, RUsia.

Traian Basescu: Platoul a fost castigat de Romania la Haga, nu avem de ce sa facem compromisuri. Romania trebuie sa aiba exploatare 100% acolo.

Sunt suporterul unei relatii bune cu Ucraina dar cu conditia ca pe aceasta punte sa calce si Romania nu numai Ucraina.

Romania a fost la Summit-ul de la Bucuresti cel mai mare sustinator al intrarii UCrainei. Dar trebuie sa respecte interesele Romaniei in zona. Nu suntem de acord cu Bistroe si ne apara interesele. Dorim ca romanii din Ucraina sa isi paoata invata limba si sa poata obtine

cetatenia.

Mircea Geoana: O sedinta comuna de Guvern cu Budapesta, Chisinau, cu Guvernul Berlusconi sunt oblogatorii, dupa alegeri.

Traian Basescu: Daca il citeati pe Titulescu nu mergeati pe furis la Moscova.

Mircea Geoana: Ati fost in vizita in Georgia..Acum a fost decizia mea sa incerc sa repar divergentele cu Rusia.

Traian Basescu: Stiti care a fost cel mai important tratat semnat cu Rusia in ultimele 30 de zile? Daca nu stiti va spun. UN contract de 250 de milioane de dolari pentru ce?

Mircea Geoana: Pentru dl Cocos, Mantog, Videanu? Nu? Insemana ca nu e vorba de energie.

Traian Basescu: Trustul de constructii petroliere Constanta a semnat cu Gazprom constructia unei conducte submarine intre Novorosici si Soci pentru racordarea sistemului de gaz. Este o firma romaneasa ce face aceasta lucrare. Romania nu are relatii de subordonare cu Rusia dar are foarte bune relatii cu RUsia.

Mircea Geoana: Obama incearca sa construiasca o relatie cu esticii. De un an de zile nu sunteti primit de Putin.

Traian Basescu: Eu prefer sa nu fac eu vizite dar firmele romanesti sa primeasca contracte.

SECURITATE NATIONALA

Traian Basescu: Este indistructibil legata de apartenenta la NATO care garanteaza ca niciun membru nu poate fi lasat singur. Principiul muschetarilor, toti pentru unul unul pentru toti.

Securitatea nationala este un complex, nu doar cea militara este parte. Si oamenii sunt. Securitatea sanitara, alimentara, din punct de vedere al asigurarii cu energie. Inclusiv securitatea sociala. Daca o clipa am trata securitatea doar ca si capacitate militara am scoate elementele fundamentale care dau securitatea de zi cu zi a oamenilor.

Mircea Geoana: Asistam la problema de securitate economica nationala. Avem nevoie de a putea sa ne intarim potenta economica a acestei tari. Apar riscuri globale de natura noua, aceasta pandemie. Statul roman nu este inca echipat pentru a ne feri. Firme viguroase, combaterea unui risc pe care il vad crescand ca mafia si crima organizata din vest si est sa isi dea mana.

Traian Basescu: Ce facem cu mafia de la noi?Toata structura de sustinere a dl Geoana in campanie a fost legata de televiziunile lui Vantu si Voiculescu. Daca dl Geoana prin absurd ar deveni presedinte, pentru cine ar fi, pentru cei care l-au sprijinit sau pentru romani?

Mircea Geoana: Din cate stiu eu cearta cu dl Vantu a pornit de la Posta, dl Vantu a vrut-o pentru el si dvs ati vrut sa o dati domnului Cocos.

Traian Basescu: Il vedeti pe dl Cocos postas-sef? Sa nu spunem minciuni oamenilor

Mircea Geoana: De ce nu i-ati arestat pana acum?

Traian Basescu: Pentru ca un presedinte nu aresteaza. Eu utilizez aceste nume dar mai sunt multi altii ca ei. Acesti oameni de afaceri dreneaza resursele publice care altfel ar trebui indreptate catre pensii catre educatie, catre salarii.

Mircea Geoana: Economia neagra este estimata la 43 de miliarde in timpul mandatului dvs. Ce ati pazit? Ati dormit la Cotroceni?

ECONOMIE - FINANTE

Mircea Geoana: Programul Guvernului Klaus Iohannis va avea din prima zi ca obiectiv eliminarea impozitului forfetar. Este o lupta energica pentru salvarea locurilor de munca. Daca ar castiga dl Basescu, cu 20 de mii de bugetari dati afara am ajunge la 1 milion de someri.

Prima noastra preocupare va fi sa reducem taxele, contributiile de asigurari sociale, sa regandim modelul economic romanesc, investitii in agricultura si industrie. Sa facem in premiera o bugetare multianuala, pe 2-3 ani de zile.

Locuri de munca, Locuri de munca, Locuri de munca!

Traian Basescu: Politica economica trebuie sa intre si mai puternic in mediul rural, unde e cea mai mare resursa. Avem 8 mld de euro de la UE. Trebuie sa facem intreprinderi in mediul rural care sa proceseze laptele, carnea. Sa facem depozite regionale pentru ca produsele sa ajunga in magazine si sa facem ca cei din mediul rural sa si castige bani.

CRIZA ECONOMICA

Traian Basescu: Cei doi piloni,sunt baza: FInantarea BNR pentru a metine rata euro-leu la un nivel convenabil si al doilea finantarea bugetului de stat. Masurile luate de guvern au fost de ajutor,Prima Casa, subventiile pentru agricultori.

Mircea Geoana: Avem cel mai prost program anti-criza din Europa. In acest moment, Guvernul Iohannis trebuie sa reasigure nivelul creditarii.Vom interveni asa cum s-a intervenit in Grecia sa incurajam bancile sa ii ajute pe cei fara bani.

Legea actului unic de control: In Romania pe care o voi conduce si a Guvernului Iohannis va fi un singur control pe an. Trebuie ajutat sectorul privat.

MESAJUL CATRE MEDIUL PRIVAT

Traian Basescu: As vrea ca macar acum, dl Geoana sa intelega ca in lipsa acordului cu FMI riscul de depreciere a monedei nationale era urias si ar fi fost dramatic pentru salarii si pensii. Cursul BNR trebuia mentinut sa ii ajute pe exportatori.

Neimpozitarea profitului reinvestit creaza un efect extrem de bun pentru ca in 2012 sa reducem cota unica de la 16 la 14. Investitorii vor crea locuri de munca.

Mircea Geoana: Programul actualului Guvern este ineficient, sute de mii de firme au cazut, exportul a cazut.

Traian Basescu: Pe ce piata? Ca Occidentul e mare. In 2009 exporturile romanesti au crescut in Germania, Olanda, Italia.

Mircea Geoana: Mediul de afaceri acuza lipsa unui program care sa trateze pe orizontala economia. Miliardul de euro folosti pentru Prima Casa trebuia folosit pentru locuinte, eventual cu chirie.

Nu s-a imbunatatit capacitatea de administrare. Daca nu esti prieten cu cineva de la PDL nu primesti banii de TVA. Romania are nevoie de un Guvern competent, solid.

Traian Basescu: Mediul de afaceri este multumit ca s-a reusit stabilitatea monedei si dobanzile la banci.

S-au comansat cele peste 100 de taxe. Mediul de afaceri ne cere sa comasam si mai mult taxele, sa nu marim TVA, ne cere "one stop shop", adica debirocratizare.

Mircea Geoana: Legea responsablitatii fiscale, la care am lucrat cu totii, va elimina rectificarile abuzive de buget, va asigura in premiera un mecanism periodic de verificare a cheltuirii banului public. Legea holdingului pentru a stimula capitalul autohton.

JUSTITIE - O veti numi pe doamna Lidia Barbulescu la IICCJ?

Mircea Geoana: Nu ma intereseaza nume si prenume. Voi da dreptul magistratilor sa decida cine ii reprezinta. Voi aloca justitiei sumele necesare pentru un act de justitie drept. O justitie accesibla si fara dosare politice, domnule Basescu.

Traian Basescu: Nu! Nu o voi numi pe doamna Barbulescu la IICCJ. In ceea ce priveste legile, dl Geoana a vorbit despre legea raspunderii fiscale. Stiti la ce se refera? Presupune si raspunderea statului cand nu isi face responsabilitatile. Nu amestecam tot ce ne trece prin cap. Cel mai mare castigator al acestei legi sunt agentii economici.

Lupta impotriva coruptiei a fost una din temele campaniei mele din 2004. Sunt 20 de dosare de fosti ministri si parlamentari la Parchet sau in instante. Dar victoria in lupta impotriva coruptiei, dincolo de faptul ca s-a facut ANI, este: in acest mandat nu ati mai auzit de nicio privatizare frauduloasa, nu ati auzit nici de Petrom , nici de ALro Slatina, nici de Rodipet.

Mircea Geoana: Romania este cea mai corupta tara dupa 5 ani de mandat Traian Basescu, conform Transparency International. Avem o problema cu acest fenomen. Incercam sa politizam actul justitie, coruptii regimului anterior sunt judecati dar cei actuali sunt protejati. Gasca care prolifereaza in jurul celor de la putere este la adapost.

Traian Basescu: Eu nu as vorbi atat de urat spre tara mea, in conditiile in care sunt tari in care sistemele bancare s-au prabusit din cauza coruptiei. Eu spre exemplu nu am avut nicio ezitare sa spun ca orice ministru sa plece din guvern ca urmare a suspiciunii de coruptie. Dar ce faceti cu Adrian NAstase? Il aparati de 2 ani! Nu dati lectii de lupta impotriva coruptiei cand de 2 ani il aparati.

Marea problema este ca mii de romani nu isi gasesc dreptatea in justitie. Primesc sute de scrisori in care oamenii reclama lentoarea actului ori nedreptatea. Batranii care muta un gard doi metri sunt condamnati iar dosarele lui Patriciu, Nastase stau.

Mircea Geoana: Eu , spre deosebire de dvs, nu am niciun dosar penal. Degeaba plangem la 5 ani de mandat si plangem pe umarul mosneagului care muta gardul

Traian Basescu: Mosneagul acela este un roman.

INTREBARI:

Traian Basescu: La confruntarea trecuta v-am intrebat unde erati cand va cautam. Ati spus ca nu ati fost la domnul Vantu. La cateva zile, dl Vantu a iesit pe televiziunea proprie si a spus ca v-a chemat in Delta. Astept scuze catre romani ca ati mintit.

Mircea Geoana: Nici mie nu imi mai place domnul Vantu. Am avut aseara o intalnire cu domnul Vantu, asa cum ati avut si dumneavoastra in anii in care erati apropiati. M-a sunat dupa ce intr-un interviu am spus ca este malefic si turbulent si am avut o discutie despre ceea ce reprezinta o relatie corecta. Nu am niciun fel de relatie cu niciun om care sa fie in afara relatiei corecte.

Traian Basescu: Popa Nicolae, cel care a gestionat Gelsor si FNI, condamnat 15 ani in Romania...

Mircea Geoana: Intrebare: Ce ati facut in cinci ani de mandat?

Traian Basescu: Am intrat in UE, am condamnat crimele comunismului, am dat drumul dosarelor.. Revin . Ieri a fost arestat Popa Nicolae cel care a devalizat in numele dl Vantu FNI si AVAS. Dl Vantu are o problema: unul din martori a fost arestat la Jakarta. Imi este cunoscuta panica in care a intrat dl Vantu cand martorul principal este in panica. Este in legatura faptul ca v-a chemat aseara dl Vantu?

Mircea Geoana: Este o minciuna, sunteti disperati. Nu cunosc niciun Popa. Sunteti disperat in aceasta campanie, nu am discutat asa ceva.

Mircea Geoana: Intrebare: de ce 80% dintre romani considera ca tara merge intr-o directie gresita? Daca veniti cu astfel de insinuari, sunteti nedemn sa ocupati o asemenea functie. Este neprincipial.

DIALOG PE TEME

REFORMA CONSTITUTIONALA

Traian Basescu: Sunt un sustinator fara rezerve, am constatat foarte multe lacune. Referendumul a fost cel mai puternic semnal: ca romanii doresc reforma clasei politice. 80% au votat. Aceasta realitate trebuie executata de politicieni. Ei trebuie sa treaca imediat la revizuirea Constitutiei.

Renuntarea totala la sistemul de imunitati este necesara. Romanii ne-au spus pe 22 despre necesitarea reformei statului in ansamblu: nu mai vor privilegii pentru politicieni, vor ca banii sa ajunga acolo unde este nevoie de ei.

Mircea Geoana: Ca presedinte al Romaniei voi declansa un proces in care vom gandi impreuna cu specialisti din tara si stranatate tipul de Constitutie pentru 50 de ani.

Voi veghea sa putem avea o conversatie solida si in afara campaniei electorale. O simpla modificare a Constitutiei fara sa ne gandim la tipul de economie, de administratie, nu este suficienta.

Trebuie sa avem un concept si o viziune integrata. Americanii stau cu aceeasi Constitutie de 200 de ani

Traian Basescu: Perntru un candidat, dl Geoana este complet nepregatit. Romanii vor de la Constitutie sa le garanteze un stat simplificat, ca sa nu mai fie o povara. In acest moment romanii sunt la dispozitia statului nu statul la dispozitia lor. Un stat simplificat care sa nu mai coste 30% din buget ci sa vina la 12-14%.

Vor o modificare a abordarilor politicienilor, in asa fel incat politicienii sa lucreze pentru romani. Banii care se consuma in exces cu statul sa ajunga in investitii, in sanatate, in educatie.

Mircea Geoana: Nu reformarea Constitutiei va aduce bani mai multi la pensii, ci o plitica sociala mai corecta.

Traian Basescu: Eu zic sa va intrebati aliatul ce a facut cu salarizarea.

Mircea Geoana: Constitutia nu tine loc de loc de munca, de pensii mai bune, de sanatate mai buna. Cum garantam ca aceasta Constitutie nu este o bucata de hartie.

Traian Basescu: Tine de democratie. Nemodificarea Constitutiei a lovit in romani.

Mircea Geoana: Incepem miercurea viitoare.

Traian Basescu: Nu va cred. In ianuarie a fost aceasta discutie, si in Parlament ati votat impotriva referendumului.

Mircea Geoana: Aveti un mandat de esec si incercati sa va justificati.

Traian Basescu: Criza economica nu am adus-o eu.As fi vrut ca romanii sa traiasca mai bine.

PROTECTIE SOCIALA

Mircea Geoana: E problema cea mai sensibila. Voi milita pentru adoptarea rapida a legii unitare a pensiilor. Va trebui sa ne uitam cu ochi proaspeti la legea salarizarii unitare si ne vom uita cu premierul Iohannis. VOm promova o lege astfel incat alocatiile copiilor din familiile cu venituri mai mici sa fie mai mari. Voi milita pentru familiile tinere sa aiba un acoperit deasupra capului.

Traian Basescu: Avem o problema care se numeste risipa. 11 milioane de romani beneficiaza de sisteme de protectie sociala. Flagrant este sistemul de incalzire centralizata, unde subventia se da egal. Trebuie sa focusam resursele catre cei care au nevoie de ea. De exemplu, Procopiu Elena din Bucuresti, 36 de ani, 11 copii din care 8 sunt minori. Cum putem trata o astfel de familie in mod egal in ceea ce priveste incalzirea? Petre florina, singura 4 copii si o mama in ingrijire. Cum putem trata familia Basescu si acesti amarati in ceea ce priveste incalzirea in Bucuresti?

EDUCATIE SI TINERI

Traian Basescu: Ii multumesc dl Geoana ca a semnat pactul pentru educatie. Cel mai puternic catalizator al evolutiei Romaniei este educatia. Din acest motiv am facut o prioritate din modernizarea sistemului de invatamant in asa fel incat tinerii sa dobandeasca competente.

Din copiii din mediul rural doar 5% ajung la facultate. Este o mare discrepanta intre sansele copiilor de la oras si sat. Solutia este sa facem un efort de solidaritate si sa dirijam resurse catre mediul rural.

Mircea Geoana: Vom aloca cei 6% din buget pentru educatie. La inceputul anului viitor trebuie sa avem o lege a educatiei nationale care sa reprezinte un consens,cu sindicatele cu familiile astfel incat 20 de ani sa nu ne atingem de ea.

Le spun dascalilor ca nu sunt de acord cu legea care impune cele 15 zile de concediu, vom avea o forma de motivare, trebuie sa avem stagii de pregatire. Va trebui sa introducem un sistem de formare permanenta.

Trebuie sa educam copiii nostri pentru descoperirea talentului, voi stimula tinerii sa inceapa o mica afacere. Sa isi faca un drum in viata.

Traian Basescu: Avem o mica inadvertenta. Si eu sunt nemultumit de cum sunt platiti profesorii, mi-am cerut scuze ca am promulgat legea fara sa avem resurse. Dl Geoana era la guvernare si a fost promovata legea salarizarii cu largul concurs al PSD. Nu putem sa uitam ca acum 2 luni sustineati aceasta lege, nu ati depus nicio motiune, fiti cinstit. Sa ne asumam actele noastre.

Mircea Geoana: Legea salarizarii ne permite sa modificam recalibrari in aceasta scala. Este dreptul viitorului guvern si al premierului Iohannis sa facem modificari. Educatia si sanatatea reprezinta investitii si nu cheltuieli. Guvernul Iohannis se va uita cu ochi proaspeti la aceasta lege. Am fost impotriva angajarii raspunderii pe aceasta lege facuta la 6 dimineata.

Traian Basescu: Esenta dialogului nostru trebuie sa fie recunoasterea greselilor. Recunoasteti ca ati gresit.

SANATATE

Mircea Geoana: Va trebui sa alocam un procent mai mare din PIB. Accentul trebuie sa mearga catre mediul rural, catre zonele periferice. Sa avem in mii de localitati sistemul SMURD, sunt adeptul unor spitale dotate bine cu medici motiavati. Va trebui sa infiintam COmpania Farmaceutica astfel incat sa nu mai cumparam din strainatate medicamente.

Obiectivul nostru va fi in urmatorii ani de zile sa reducem riscul mortalitatii infantile si sa crestem speranta de viata.

Traian Basescu: Sanatatea este un domeniu prioritar. Am invitat un colectiv de specialisti pentru a prefigura politici care sa faca mai eficient acest sistem,. In 2000 a fost alocat 1 mld de euro, in 2008 este de 5 mld de euro. Nu se simte alocarea resurselor, se pierd in sistemul birocratic din sanatate. Trebuie un management performant si banii sa ajunga acolo unde este nevoie de ei.

Prioritatea este intocmirea standardelor de tratament pe fiecare boala. Gheorghe Victoria are un copil bolnav de lecucemie si cere cativa lei sa il poata trata. Este o situatie dar sunt mii pentru care sistemul de snatate nu reactioneaza.

REZIDENTI

Mircea Geoana: Va trebui sa gasim un pachet atractiv pentru tineri sa mearga la tara si un plan de cariera accelerat. Va fi nevoie de un efort de bugetare multianuala. In premiera, Guvernul Iohannis va avea un proiect astfel incat sa avem Smurd, sa avem resurse ca sa ii platim pe tineri sa stea acasa.

Traian Basescu: Domnul Geoana iar nu are informatii la zi. Ieri Guvernul a gasit resursele necesare pentru ca toti tinerii rezidenti sa fie angajati. A trebuit sa plecati din Guvern ca sa rezolve un ministru interimar problema rezidentilor.

Trebuie sa simplificam acest rezidentiat care a ajuns sufocant.

Avem diferente de sanse la viata intre mediu rural si urban, va trebui sa gasim formula ca si un om care traieste la tara daca face un infarct sa scape cu viata.

DEZVOLTARE RURALA

Traian Basescu: Una din marile probleme ale tinerilor este locuinta. Pentru a gasi un stimulent pentru tinerii medici si profesori , ar trebui sa construim in fiecare comuna case in care sa locuiasca. La inundatii am vazut ca orice guvern a fost capabil sa construiasca mii de case. De ce sa nu putem face asta si in mediul rural?

Prioritare sunt programele legate de IMM , infrastructura, asfaltari, canlizare, apa curenta. Nu mai putem concepe satul ca locul in care te duci in spatele gradinii in loc sa ai o baie in casa.

Mircea Geoana: Micul producator agricol nu are capacitatea de a-si desface produsele . Voi sustine construirea de depozite regionale. Exista un numar foarte mare de intermediari si samsari. Voi milita pentru un program amplu de constructie de sere pentru a putea concura cu firmele din Turcia. Voi stimula programul Rabla pentru tractoare, vom avea un program astfel incat fiecare localitate de la tara sa aiba dispensar, scoala, biserica bine randuita.

ROSIA MONTANA

Traian Basescu: Trebuie sa fac o ajustare. Despre programul Rabla pentru tractoare, trebuie sa ii spun dl Geoana ca de multa vreme s-a luat hotararea legala si din ianuarie va intra in vigoare.

Despre Rosia Montana nu am o parere consolidata. VOi fi sustinatorul solutiei recomandate de specialisti, Nu voi influenta politic nicio decizie. Dar trebuie sa valorificam resursa daca nu creeaza probleme sit-urilor arheologice.

Mircea Geoana: Pana nu voi fi convins ca dauneaza mediului voi fi impotriva acestui proiect.

Cel mai important lucru este absorbtia fondurilor europene si voi milita pentru depolitizarea structurilor care asigura absorbitia. Subventionarea creditului pentru agricultori.

Traian Basescu: As vrea sa marchez faptul extrem de important pentru Romania ca am obtinut nominalizarea lui Dacian Ciolos ca si comisar european. Apropo de izolarea Romaniei.

INTREBARI DE LA JURNALISTI

Mircea Geoana: INTREBARE: credeti ca reducerea Parlamentului la o singura camera va contribui la intarirea autonomiei pe principiul subsidiaritatii?

Decizia referendumului este clara, vom modifica Parlamentul care va deveni unicameral, desi sunt multe decizii care spun altfel. Intrebarea este inutila dupa referendum.

Traian Basescu: INTREBARE: sunteti de acord ca prezenta la vot sa devina obligatorie?

Votul este un drept garantat si nu poate deveni o obligatie. Sistemul actual prin care sistemul garanteaza dreptul fara a-i sanctiona daca refuza sa participe la vot este unul corect.

Mircea Geoana: INTREBARE: Cel mai important indicator al iesirii din criza?

Doua trimestre de crestere pozitiva. Productia industriala, dinamismul exporturilor, volumul marfurilor tranzactionate si consumul de energie.

Cel mai important obiectiv al programului Iohannis este un program anti-criza.

Traian Basescu: INTREBARE: Pozitia fata de trecutul prezentul si viitorul luptei pentru aurul Muntilor Apuseni?

Sunt un adept al extragerii acestor resurse, Romania are nevoie de ele, cu conditia ca daunele care se aduc mediului si sit-urilor sa nu fie dramatice si ireversibile. Sunt prudent in a spune da la exploatarea de la Rosia Montana, pana nu vom constata impactul.

OFERITI UN CADOU SI EXPLICATI

Traian Basescu: ( a oferit flori doamnelor Geoana si Copos si un cos cu produse romanesti lui M Geoana) Din suflet mi-as dori ca ce este in acest cos sa se poata gasi in cat mai putini ani si pe masa romanilor.

Mircea Geoana: Va fac un cadou ceva mai cultural. Cartea "Codul bunelor maniere astazi", insotit de un citat din Gandhi: "Un conducator adevarat nu isi conduce doar poporul ci il si civilizeaza".

Va ofer si cartea pe care am scris-o recent, se numeste "Incredere".

INTREBAREA MODERATORULUI (Robert Turcescu a oferit celor doi cate un cadou care va fi deschis simultan)

DOmnule Geoana, ati fi dispus sa jurati ca nu ati promis lui Vantu, Voiculescu Patriciu niciun avantaj si niciun beneficiu in cazul in care ati ajunge presedinte?

Mircea Geoana: Da!

Domnule Traian Basescu ati fi dispus sa jurati ca nu l-ati lovit pe minorul Bogdan Istratescu?

Traian Basescu: Nu l-am lovit pe minor nici in plex nici cu pumnul in fata.

(in cutii erau Biblii, cei doi au fost pusi sa jure si au jurat)

DISCURS FINAL

Traian Basescu: Se termina o campanie dificila, singurul lucru pe care am vrut sa il transmit romnailor este ca i-am servit 5 ani cu responsabilitate chiar daca m-am confruntat cu dificultati.

Obiectivul meu este reformarea statului, resursele financiare sa fie utilizate unde este nevoie.

Va asigur ca voi ramane un dusman fara niciun fel de compromisuri fata de cei ca Vantu, Voiculescu, Patriciu care cred ca subordonandu-si oameni politici pot sa isi continue accesul catre resursele Romaniei.

Am convingerea ca vom reusi sa traim mai bine si sa stopam riscul de intoarcere la putere a unui PSD care are marca unor privatizari frauduloase.

Voi veghea ca resursele sa ramana in mana poporului si voi depune toata energia pentru asta.

Mircea Geoana: Am avut privilegiul sa fiu in campanie cunoscandu-i pe romani. Am fost in fabrici, am vorbit cu tineri, am fost si am vazut Romania. A fost un privilegiu sa va cunosc , sa va ascult sperantele dezamagirile, necazurile. Am reconfirmat afectiunea si respectul pentru batrani si sa trezesc sperantele tinerilor care au plecat.

Am avut privilegiul sa fac campanie cu dl Crin ANtonescu si cu dl Iohannis., Vreau sa le multumesc pentru modul ireprosabil in care s-au comportat. Am demonstrat ca pot sa ii unesc pe romani, Doina COrnea a spus ca ma sustine in aceasta campanie.

Am un cuvant de speranta si incredere: vom reusi sa aducem o noua guvernare inainte de Craciun. Domnul Basescu ca sa isi ascunda esecul mandatului a lovit sub centura si nu reprezinta o solutie.

"Slujeste-ti tara asa cum iti iubesti familia" mi-a spus parintele Galeriu, duhovnicul meu, inainte de a pleca in SUA.

Va prezint echipa mea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezbatere Basescu Geoana, #dezbatere IPP, #TV Ziarecom, #televiziunea Ziarecom , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza PNL
PNL
rank 4
TV Ziare.com va transmite incepand cu ora 19.00 dezbaterea dintre presedintele in exercitiu, Traian Basescu si Мирcea Geoanaev Геоана