Geoana: Basescu vrea sa creasca taxele

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 14:21
2032 citiri
Geoana: Basescu vrea sa creasca taxele

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut, sambata, la Braila, ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa trimita legea bugetului pe 2010 la Parlament deoarece vrea sa-si ascunda "adevaratul plan" cu privire la politica economica si fiscala pe anul viitor, si anume cresterea taxelor si a TVA la 22%.

"Nu exista nicio explicatie pentru faptul ca domnul Traian Basescu de trei zile nu promulga Legea pe care Parlamentul a aprobat-o, in care abilitam Guvernul actual sa trimita Legea bugetului pe 2010, pentru ca, in acest moment, indiferent de campania electorala, este important sa dam un semnal ca in 2010 ne apucam serios de lupta impotriva crizei, de pastrarea locruilor de munca, de plata la timp a salariilor si a pensiilor si a subventiilor pentru agricultura si intr-adevar sa redevenim o tara normala, o tara unita", a afirmat Geoana.

El a mai sustinut ca seful statului nu vrea sa trimita bugetul pe 2010 la Parlament deorece fie nu doreste ca opinia publica sa vada "dezmatul banului public" din perioada in care PDL a ramas singur la guvernare, fie vrea sa "creasca taxele si vrea TVA la 22%".

"De ce nu vrea domnul Basescu sa trimita bugetul pe 2010 la Parlament? Poate ca vi se pare un joc politic. Nu, sunt doua explicatii: fie nu doreste ca opinia publica sa vada dezmatul banului public din perioada in care au ramas singuri la guvernare si stiti bine ce s-a intamplat.

Erau bani in buget pentru subventii pentru agricultura si i-au dus la mafia asfaltului, erau bani pentru pregatirrea sistemului de sanatate si i-au dus la clientela politica, dar, mai grav decat acest lucru, intarzierea trimiterii bugetului pe 2010 vrea sa ascunda de fapt adevaratul plan al lui Basescu, al lui Boc si al lui Pogea cu privire la politica economica si fiscala pe 2010.

A si spus-o domnul Basescu. Vrea sa creasca taxele si vrea TVA la 22%, facand factura mai scumpa, mancarea mai scumpa si tot ce inseamna traiul romanului mai scump. Vrea, de fapt, sa dea afara 20% din bugetarii acestei tari si va spun ca il vom impiedica pentru ca trebuie sa pastram locuri de munca, sa nu crestem taxele si sa putem sa dam tarii o adevarata politica economica asa cum avem nevoie", a declarat Geoana.

Premierul in exercitiu Emil Boc a sustinut vineri ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat inca Legea care abiliteaza Guvernul demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010 pentru ca trebuie respectat termenul in care actul normativ poate fi atacat la CCR.

Intrebat daca Executivul va aproba saptamana viitoare Legea bugetului pe 2010, Boc a raspuns:"Vom vedea", precizand ca va avea un raspuns dupa ce actul normativ care ii permite sa trimita Parlamentului bugetul pe anul viitor va fi publicat in Monitorul Oficial.

El a precizat ca bugetul pe anul 2010 prevede mentinerea cotei unice la 16%, a TVA la 19% si alocarea, ca si in bugetul pe anul 2009, a 20% din venituri catre investitii.

Proiectul Legii bugetului prevede un deficit bugetar de 5,9% - cel convenit cu FMI - si o crestere economica de 0,5%, a mai spus Boc.

Senatorii au votat miercuri in unanimitate, 93 de voturi favorabile, modificarile aduse Legii de organizare a Guvernului prin care un Executiv demis va putea transmite Parlamentului proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale, dar si Legea responsabilitatii fiscale.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca "nu va intra in jocul lui Voiculescu, Iliescu si Hrebenciuc" de a tine un Guvern fara puteri depline, in contextul in care era intrebat despre posibilitatea ca Executivul Boc sa prezinte Parlamentului bugetul pe 2010.

Seful statului spunea atunci ca, desi Camera Deputatilor a adoptat marti modificarea Legii functionarii Guvernului in sensul abilitarii Guvernului interimar Boc sa prezinte bugetul pentru 2010, acest demers trebuie sa treaca prin Senat, dar si pe la promulgare, la Presedintie.

"Mai exista camera superioara, Senatul, care trebuie sa aprobe si el modificarea Legii si mai exista promulgarea. Daca acesti oameni isi imagineaza ca fac din presedinte un partener al jocului lor de a tine pentru Romania un Guvern fara puteri depline se insala, eu nu voi intra in jocul lui Voiculescu si al lui Hrebenciuc, sunt seful statului in functie, cu responsabilitati fata de romani", a subliniat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 5 noiembrie, ca, daca se va putea, probabil in 2011, va trebui coborata cota unica de la 16%, la 14%sau chiar 12%. "Este una din cheile evolutiei noastre economice pozitive, neafectarea cotei unice.

Daca vom putea, candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la 16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru ca acum vine si Legea care nu mai impoziteaza profitul reinvestit, ori interesul nostru pe de o parte este sa stimulam consumul intr-un mod specific economiei de piata, adica lasand mai multi bani in buzunarele salariatilor, iar pe de alta parte sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sa reinvesteasca", a spus seful statului.

Basescu a explicat ca afirmatia pe care a facut-o in cadrul unei intalniri cu mediul de afaceri ca ar opta pentru marirea TVA-ului mai degraba decat a cotei unice, a fost un exercitiu pur teoretic.

"M-au intrebat- Daca ar trebui sa optati intre cota unica si TVA ce ati alege?, iar eu am spus- Pentru a asigura stabilitate mediului economic nu vom umbla la cota unica, implicit ar fi o solutie TVA-ul, daca nu am avea o alta varianta", a explicat Basescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Geoana proiect buget, #Geoana campanie prezidentiale 2009, #Geoana Braila atac Basescu , #Mircea Geoana