Geoana ii scrie lui Basescu: Codurile au fost amendate si sunt gata pentru adoptare

Luni, 11 Mai 2009, ora 21:18
1289 citiri
Geoana ii scrie lui Basescu: Codurile au fost amendate si sunt gata pentru adoptare

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care ii cere "o intalnire cu toti factorii responsabili pentru continuarea reformei in Justitie".

Geoana il anunta, cu aceasta ocazie, pe seful statului ca au fost amendate Codurile civil si penal si ca sunt gata pentru adoptare.

"In fata pericolului ca Romania sa fie supusa sanctiunilor UE si in apropierea unei noi evaluari din partea Comisiei Europene, va solicitam ca de urgenta sa convocati o intrunire a factorilor responsabili - Prim Ministru, Ministrul Justitiei, Procurorul General, Presedintele CSM s.a. - spre a discuta situatia de fapt si masurile care se impun pe viitor in gestionarea reformei din Justitie", potrivit unui comunicat remis, luni, Ziare.com.

"Doresc sa va informez ca, prin efortul Parlamentului Romaniei si in urma unei serioase consultari cu specialisti si reprezentanti ai societatii civile, incepand de azi 11 mai 2009, Codurile civil si penal au fost amendate si sunt gata pentru adoptare.

Codurile de procedura civila si penala sunt in dezbatere si, asa cum au fost informati oficialii europeni si reprezentantii statelor europene in Romania, dezbaterile vor fi incheiate in lunile urmatoare. De asemenea, va reamintesc faptul ca Parlamentul Romaniei a solutionat majoritatea dosarelor care contineau cereri ale Parchetului privind avize de incepere a urmaririi penale ale unor actuali sau fosti demnitari", sustine presedintele Senatului.

Geoana sustine ca toti politicienii romani, incepand cu seful statului si incheind cu toti reprezentantii tarii noastre in Europa, sunt responsabili pentru modul in care functioneaza sistemul juridic si au datoria sa sustina pana la capat reformele din Justitie.

"Consider ca toti politicienii romani, incepand cu seful statului si incheind cu toti reprezentantii tarii noastre in Europa, indiferent de familia politica din care fac parte, au datoria de a sustine pana la capat eforturile necesare unei adevarate si oneste reforme in Justitie", considera liderul PSD.

Geoana enumera motivele pentru care Romania risca sa fie supusa unor masuri de natura a reduce sumele la care are dreptul sa se astepte din partea Uniunii Europene.

"Ca este vorba despre Memorandumul Comisiei Europene, referitor la transferul a cinci miliarde de euro pentru echilibrarea balantei de plati a Romaniei, despre cererea Bundestagului ca Romaniei sa ii fie suspendata plata fondurilor structurale, asa cum s-a procedat si cu Bulgaria, sau despre discursurile pronuntate in cadrul Congresului Partidului Popular European de la Varsovia, concluzia este ca exista riscul real ca Romaniei sa i se aplice sanctiuni financiare prin invocarea situatiei din justitie", se mai arata in comunicat.

Mircea Geoana aminteste ca o reuniune similara a mai avut loc si a laudat initiativa de atunci a presedintelui: "In data de 17 februarie i-ati invitat pe reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in domeniul reformei justitiei la o discutie pe marginea raportului Comisiei Europene.

Am apreciat opinia pe care ati exprimat-o atunci si anume ca "nu trebuie sa mai tratam fiecare institutie in parte raportul Comisiei pe justitie" si ca "o discutie intre toate institutiile este necesar a fi facuta pentru ca obiectivul nostru - ca raportul din luna iulie sa constate indeplinirea tuturor obligatiilor asumate - sa poata fi indeplinit".

In incheiere, Geoana isi exprima convingerea ca seful statului va da curs "favorabil solicitarii de a convoca o intalnire cu toti factorii responsabili pentru continuarea reformei in Justitie, cu atat mai mult cu cat acest proces implica responsabilitati si eforturi institutionale dincolo de atributiile Parlamentului Romaniei".

Basescu: Declaratiile lui Geoana sunt regretabile

Presedintele Traian Basescu a apreciat, luni, ca declaratiile presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in care ii cere sa rezolve dezastrul din Justitie, sunt "regretabile".

Intr-un comunicat remis, luni, Ziare.com, seful statului sustine ca s-ar fi asteptat la o abordarea mai matura din partea lui Mircea Geoana si nu o incercare de a se deroba de responsabilitatea blocarii in Camera Deputatilor si in Senat a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor.

"Declaratiile domnului Mircea Geoana, facute in cursul zilei de luni, 11 mai a.c., sunt regretabile. Seful statului ar fi asteptat de la domnul Geoana o abordare matura si nu o incercare de a se deroba de responsabilitatea blocarii in Camera Deputatilor si in Senat a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor", potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Geoana Basescu razboi, #Basescu Geoana Justitie , #Mircea Geoana