INSOMAR: Geoana castiga prezidentialele cu 54% din voturi

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 22:21
13896 citiri
INSOMAR: Geoana castiga prezidentialele cu 54% din voturi
Foto-montaj: Ziare.com

Mircea Geoana ar castiga cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie, la o diferenta de aproape 10 procente fata de contracandidatul sau, Traian Basescu.

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, Geoana ar obtine 54% din voturi, iar Basescu doar 46%.

Sondajul mai arata ca Geoana ii atrage pe cei mai multi dintre votantii lui Crin Antonescu, iar Basescu pe cei mai multi dintre votantii lui Kelemen Hunor.

Astfel, dintre cei care l-au votat pe liberal in turul intai, 23% ar vota cu Basescu si 59% cu Geoana. In ceea ce-l priveste pe candidatul UDMR, 37% dintre acestia l-ar vota acum pe Traian Basescu si 34% pe Geoana.

Basescu, sustinut de tineri, Geoana are majoritate si in urban, si in rural

51% dintre votantii lui Traian Basescu au varste intre 18 si 34 de ani in timp ce 55% dintre votantii lui Mircea Geoana au intre 50 si 64 de ani.

57% dintre cei care il vor sustine pe liderul PSD provin din mediul rural fata de 43% care vor vota cu Basescu. Traian Basescu va fi votat in proportie de 47% dintre alegatorii din mediul urban, in timp ce 53% vor fi in favoarea lui Mircea Geoana.

Social-democratul va fi votat de 54% din publicul masculin si de 55% din publicul feminin. El este sustinut de 55% dintre votantii care au cel mult zece clase sau scoala profesionala si de 55% dintre alegatorii cu studii superioare. Pe Traian Basescu il sustin 45% dintre cei care au cel mult zece clase sau dintre intelectuali.

73% dintre cei care se vor prezenta pe 6 decembrie la urne se prezinta pentru a sustine candidatul preferat si numai 27% dintre electori pentru ca adversarul sa nu castige.

Filmuletul cu Basescu, trucat

Cei mai multi romani cred, insa, ca filmul in care Traian Basescu apare lovind un copil in campania din 2004 este trucat.

Astfel, 40% cred ca imaginile sunt veridice, 44% spun ca este trucat, iar 12% au ales varianta "Nu stiu/Nu raspund".

Insa dintre cei care cred ca filmul este adevarat, 12% spun ca inca il voteaza pe Traian Basescu.

Joi seara, jurnalistii de la "Gardianul" au facut public un material video in care se arata cum presedintele Traian Basescu, la acea vreme candidat la aceasta functie, a lovit peste fata un copil, in timpul unui miting ce a avut loc la Ploiesti.

Seful statului a declarat ca acest filmulet este un trucaj si ca va face publica o expertiza tehnica pentru a dovedi acest lucru.

Ce cred romanii despre moguli?

La intrebarea "Traian Basescu il acuza pe Mircea Geoana ca reprezinta interesele anumitor oameni de afaceri pe care ii numeste moguli. Aceasta afirmatie este indreptatita sau neindreptatita?", 40% au raspuns cu DA, 40% au raspuns cu NU, iar 20% au ales varianta Nu stiu/Nu raspund.

Sondajul a fost realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea Tv, in perioada 28-29 noiembrie.

Quarterly Report - Editia 4

O sesizare de nelegalitate a legii recunoştinţei faţă de eroii şi luptătorii Revoluţiei așteaptă din luna noiembrie sa fie dezbătută de Curtea Constituţională a României
O sesizare de nelegalitate a legii recunoştinţei faţă de eroii şi luptătorii Revoluţiei așteaptă din luna noiembrie sa fie dezbătută de Curtea Constituţională a României
Curtea Constituţională a României urmează să dezbată, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi...
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
#TRaian Basescu batut copil Ploiesti, #film Basescu pumn copil trucat, #sondaj film Basescu pumn copil , #Mircea Geoana