O greseala fatala in fata lui Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 23:55
17902 citiri
O greseala fatala in fata lui Traian Basescu
Foto: Ziare.com

Cu cat aliatii din spatele lui Geoana se vor organiza mai bine, cu atat Basescu le va raspunde cu mai mult succes. Cu alte cuvinte, o oficializare a aliantei formate din cei care vor sa il vada plecat de la Cotroceni pe Traian Basescu scade direct proportional sansele lui Mircea Geoana de a castiga alegerile.

Intreaga cariera politica a lui Traian Basescu a fost construita pe un singur "tipar" - atacul la diferite "grupuri de interese". Acesteau l-au urmarit pe Basescu toata viata si ii strabat ca un fir rosu intreaga activitatea politica.

A fost la inceput "sistemul ticalosit", apoi "grupurile de interese" au ajuns "pe masa guvernului", pentru ca spre finalul mandatului sa se tranforme in "mogulii" care vor sa repuna mafia la guvernare. Pana la moguli, Basescu s-a mai luptat cu grupul celor "322" - baietii rai care au vrut sa il alunge de la Cotroceni inainte de termen. Va mai amintiti, nu? Traian Basescu a castigat fiecare dintre aceste razboaie, a fost motivat mereu, a avut argumente, a fost viu.

Daca adversarii lui Basescu nu au fost organizati, a avut grija el insusi sa ii organizeze, sa ii adune la un loc, tocmai pentru a lovi in ei sistematic. Unul din principiile de baza ale campaniei traditionale de lupta a lui Basescu a fost sa isi descrie foarte bine si clar adversarii. Pentru ca poporul sa inteleaga usor cine vrea raul Romaniei, cine sunt mafiotii, cine ii sunt dusmanii si coruptii.

In aproape toate teoriile aruncate pe piata, in general, s-a spus ca Mircea Geoana singur, doar cu PSD in spate, nu are nicio sansa in fata lui Basescu. Probabil adevarat. Insa, in ciuda teoriilor care sustin ca singurul mod prin care Traian Basescu ar putea fi invins in turul doi este sa se organizeze o coalitie puternica si solida in jurul proiectului Iohannis Klaus, cred ca abia aceasta coalitie organizata ii va trezi instinctele de luptator si va declansa forta atacurilor lui Basescu.

Traian Basescu a debutat totusi cu o greseala inca din prima zi a campaniei electorale pentru turul doi. L-a atacat pe Crin Antonescu gratuit, individual si fara ca acesta sa isi fi asumat, in numele partidului, vreo alianta cu PSD. Astfel, nu a facut decat sa isi aduge inca o voce separata celorlalte care strigau deja impotriva sa.

In aceasta logica, singura campanie reusita impotriva lui Basescu cred ca ar fi ca toti cei care nu il mai doresc la Cotroceni sa strige impotriva pe cont propriu. Cu cat vor exista mai multe voci separate impotriva lui Basescu, fiecare cu argumentele sale si cu identitatea sa separata, cu atat vor exista mai multe sanse ca ele sa fie reunite, toate, sub aceeasi palarie.

Traian Basescu va continua lupta cu parlamentarii, cu mogulii, cu grupul de la Grivco si rezultatul ei, Iohannis Klaus, cu "Vanghele", Iliescu si Nastase. Daca liberalii trec sub umbrela PSD va fi si mai usor pentru Traian Basescu sa asocieze imaginea si voturile lui Crin cu greselile si apucaturile unui Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc sau Dan Voiculescu.

Citește și:
Discursul actriței de filme pentru adulți care candidează la președinția Lombardiei: ”Față de politicienii actuali, n-am șofer și merg cu metroul”
Discursul actriței de filme pentru adulți care candidează la președinția Lombardiei: ”Față de politicienii actuali, n-am șofer și merg cu metroul”
Fortunata Ciaco (42 de ani), cunoscută drept Priscilla Salerno, și-a anunțat candidatura la alegerile pentru președinția regiunii Lombardia, fiind susținută de Noul Partid Socialist Italian...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...