Presa de azi: Geoana contesta alegerile ca sa ramana presedinte al PSD

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 07:22
6059 citiri
Presa de azi: Geoana contesta alegerile ca sa ramana presedinte al PSD
Foto: Ziare.com

Partidul condus de Mircea Geoana a cerut anularea turului al doilea al alegerilor, dar specialistii considera ca demersul partidului are sanse mici de reusita. Contestatia social-democratilor a ajuns, ieri, la Curte. PSD are nevoie de dovezi din care sa reiasa ca fraudele au condus la atribuirea gresita a mandatului de presedinte.

PSD isi incearca norocul la Curtea Constitutionala, anunta Adevarul. Documentul a fost inregistrat, ieri, la Curte, dupa ce a fost depus de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, si de senatorul jurist Dan Sova. Dragnea a afirmat ca operatiunea de fraudare a prezidentialelor a fost fara precedent in Romania.

"Cu exceptia faptului ca nu s-a dat cu creta pe umar, seamana foarte mult cu alegerile realizate de sovietici in '56", a opinat el. Referindu-se la proportiile neregulilor sesizate, Dan Sova s-a aratat convins ca social-democratii vor putea demonstra fraudarea a peste 200.000 de voturi ( n. r. de aproape trei ori diferenta de voturi existenta intre Basescu si Geoana).

PSD va arata si ca fraudarea s-a facut numai din directia PD-L, a mai spus Sova. Probele in favoarea contestatiei, despre care PSD spune ca sunt incarcate in "camioane", vor fi aduse azi la Curte.

Neregulile reclamate de PSD cuprind "toate metodele de fraudare posibile", dupa cum au concluzionat mai multi "grei" ai partidului. Fostul ministru de Interne Dan Nica a estimat la 130.000 voturile fraudate, sustinand ca fraudarea a avut un "caracter national, sistematic si premeditat".

El a dat ca exemplu voturile exprimate de persoane decedate, voturile valide declarate nule, folosirea de CNP-uri false si procesele-verbale falsificate. Nica a mentionat si votul care ar fi fost exercitat de generalul Ion Marin, desi acesta a decedat in 2006.

PSD a pornit contraatacul, aflam din Jurnalul National. Fostul ministru de Interne, Dan Nica, a organizat la sediul partidului o conferinta de presa in care a anuntat ca PSD cere arestarea sefului Serviciului de Evidenta a Populatiei de la Sectorul 3 din Bucuresti si a depus plangere penala impotriva deputatului PD-L William Branza pentru constituire de grup infractional, Branza fiind cel care a mobilizat la vot romanii din Spania si Italia.

Dan Nica a declarat ca dosarul pe care PSD il depune in instanta contine mii de dovezi de frauda la alegerile de duminica, estimarile partidului aratand ca numarul voturilor fraudate in favoarea lui Traian Basescu s-ar ridica la 136.000.

Nica a prezentat cateva exemple de frauda, aratand ca in Sectorul 3, la aceeasi adresa, figureaza ca locatari cateva sute de persoane din Republica Moldova, care nu s-ar afla pe teritoriul Romaniei, dar care figureaza ca votanti la scrutinul de duminica.

"Este vorba despre carti de identitate false folosite la alegerile de duminica, pentru ca este imposibil sa domicilieze cateva sute de persoane sub acelasi acoperis", a explicat fostul ministru de Interne.

Acesta a dat un alt exemplu de folosire a unei carti de identitate false, spunand ca CNP-ul generalului Ion Marin, decedat in 2006, apare in listele de votanti de duminica, sub semnatura unui anume Ionel Marin. Nica a explicat ca PSD cere renumararea voturilor, pentru ca s-au descoperit cateva sute de voturi valabile care fusesera anulate sau voturi favorabile lui Mircea Geoana care fusesera inregistrate ca fiind favorabile lui Traian Basescu.

PSD sustine ca poate proba fraudarea a 136.000 de voturi, scrie Gardianul. Dan Nica sustine ca, din verificarile si estimarile PSD, voturile fraudate depasesc 136.000 si a adaugat faptul ca PSD va cere arestarea sefului Directiei de Evidenta a Persoanei de la sectorul 3, pe care il acuza de operatiune de fraudare pusa la cale prin eliberarea de carti de identitate.

El a adaugat ca pentru fraudarea alegerilor in diaspora s-au folosit multe niveluri, votul multiplu, falsificarea proceselor-verbale, folosirea de CNP-uri false si, mai mult, la Sectia nr. 136 din Italia, din primele 115 persoane al caror CNP a fost verificat de PSD, 11 au votat multiplu.

"Avem declaratii olografe ale unor persoane din diaspora care nu au votat, dar apar pe liste ca au votat. (...) Foarte multe voturi pentru Mircea Geoana au fost declarate nule. Am descoperit voturi nule care de fapt erau valabile si erau in favoarea lui Mircea Geoana. Suntem in plin proces de verificare a CNP-urilor si am gasit coduri inexistente", a mai mentionat vicepresedintele PSD.

Lovitura de gratie vine din partea Federatiei Asociatiilor Romanilor din Italia, care s-a autodenuntat cu privire la implicarea in influentarea votului din peninsula. Coordonatorul FARI, Dragos Dumitru, sustine ca parlamentarii PD-L Viorel Badea si William Branza au organizat defectuos locatiile sectiilor de votare din Italia, platindu-i pe unii membri ai federatiei cu sume importante de bani. FARI mai arata ca presedintii sectiilor au fost selectionati pe simpatiile pentru PD-L

A doua victorie a lui Geoana, titreaza Ziua. Ieri, pe la trei jumate dupa masa, Mircea Geoana s-a autodeclarat, pentru a doua oara in ultimele 48 de ore, castigator al prezidentialelor.

"Alegerile acestea au fost castigate de mine!", a proclamat fara sa clipeasca si fara sa mai topaie candidatul PSD. De la Senat, unde are biroul, al doilea om in stat a dat de stire tarii, Europei si lumii "opinia unanima a parlamentarilor PSD ca democratia din Romania se afla intr-un moment de cumpana" si ca avem o republica de tip Belarus. Partidul sau tocmai ceruse Curtii Constitutionale sa anuleze turul doi al alegerilor. Din pacate pentru el, anularea nu l-ar duce la Cotroceni, ci doar la o noua infruntare cu Traian Basescu.

Geoana a oferit functia de premier PNL, pentru ca Alianta 65 la suta, lasata balta de Iohannis, sa mai aiba o sansa. Numai ca, la liberali, Antonescu are niste probleme, mai ales cu aripa Tariceanu, dupa ce cu mult entuziasm tocmai impachetase frumos partidul si i-l daruise pentru un deceniu lui Geoana.

Nici UDMR nu statea ieri cu manile in san, Marko Bela negociind la Guvern cu Emil Boc si Liviu Negoita o "formula guvernamentala care va asigura un program corespunzator privind combaterea crizei".

Dan Nica a iesit, putin dupa seful sau, ca sa demonstreze cum au fost furati. Fostul ministru de Interne din timpul europarlamentarelor a vorbit pe larg si despre miile de voturi multiple inregistrate la acele alegeri.

Adrian Videanu i-a transmis ca mai bine ar da explicatii in calitate de organizator al scrutinului respectiv. Miron Mitrea a calificat contestarea alegerilor drept "total neinspirata". Adrian Nastase s-a declarat dezamagit si revoltat de rezultat si considera ca se impune o analiza serioasa in cadrul partidului.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Geoana contesta alegerile ca sa ramana presedinte al PSD. Prin contestarea rezultatului votului de duminica, grupul de lideri din jurul sefului social-democratilor cauta sa se mentina la conducerea partidului.

Un grup de lideri PSD ii intretine lui Mircea Geoana iluzia ca este "adevaratul presedinte" al Romaniei. Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Victor Ponta si Cozmin Gusa sunt cei care il imping pe Geoana sa nu accepte rezultatele votului si sa se agate de ideea ca alegerile au fost furate.

Scopul contestarii alegerilor este mentinerea lui Geoana in functia de presedinte al PSD, dar mai ales conservarea propriei lor puteri in partid.

Prin actiunea de contestare a rezultatului votului nu se urmareste anularea alegerilor. Liderii PSD stiu ca este imposibil ca la Curtea Constitutionala sa obtina acest lucru.

Singura conditie in care Curtea ar invalida scrutinul de duminica ar fi ca PSD sa demonstreze ca rezultatul alegerilor a fost modificat prin frauda. Asta ar insemna sa dovedeasca faptul ca peste 70.000 de voturi au fost fraudate in favoarea lui Train Basescu. O misiune practic imposibila.

Contestand insa votul, liderii PSD din jurul lui Geoana cauta sa amane o discutie care e pe cale sa se poarte in partid, si anume despre cine are responsabilitatea esecului. Este deja o "traditie" ca, dupa alegeri, intr-un partid sa apara rafuielile interne. Imediat ce se admite faptul ca alegerile au fost pierdute, apar unii care intreaba de ce s-a intamplat acest lucru, dar mai ales cine este vinovat.

Cei care au condus campania lui Geoana - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Dan Nica - sunt principalele tinte vizate. Prin contestarea vehementa a rezultatului, ei incearca sa demonstreze ca alegerile nu au fost pierdute, ci ca victoria a fost furata de Basescu. Astfel, concluzia indusa ar fi ca aceea ca nimeni nu este vinovat.

Riscul contestarii alegerilor: "tsunami economic", titreaza Romania Libera. Contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD va prelungi iesirea Romaniei din criza.

Incertitudinea politica actuala, declansata de gestul PSD si alimentata in plus de spaima ca Basescu nu va fi in stare sa inchege rapid un guvern stabil, ii face pe specialisti sa se gandeasca la un "tsunami economic".

Consecintele eventualei repetari a alegerilor vizeaza scumpirea imprumuturilor contractate pentru plata pensiilor si a salarii, devalorizarea leului si periclitarea acordului cu FMI. Analistii americani de la Stratfor vorbesc chiar de riscul unor revolte de strada.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca marele dezavantaj al gestului PSD este ca "tot procesul de formare a noului guvern va fi intarziat". Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, spune ca problemele economice imediate ale Romaniei nu au legatura cu persoana noului presedinte, ci cu necesitatea formarii unui guvern stabil.

Analistii britanici de la Economist Intelligence Unit spun ca primul obstacol in calea formarii unui guvern este chiar contestarea alegerilor de catre PSD, si abia apoi capacitatea limitata a lui Basescu de a coaliza un Executiv.

Primul semn al adancirii haosului economic, provocata de gestul PSD, a aparut inca de luni: indicii bursieri s-au prabusit cu peste cinci procente. Brokerul Cristian Sima, presedintele WBS Romania, ne-a declarat ca "este vorba de incertitudine: in Romania nu se stie cine e presedinte, guvern n-avem, FMI e in asteptare. Daca vine Geoana azi si zice << da, am pierdut alegerile >>, o sa vedeti ca bursa creste".

Judecator al Curtii Constitutionale: cum se pot repeta alegerile din 6 decembrie, scrie ziarul Gandul. PSD poate declansa repetarea scrutinului pentru Cotroceni, din 6 decembrie, doar in cazul in care va reusi sa depuna la Curtea Constitutionala "dovezi indubitabile", in conditiile in care diferenta dintre Basescu si Geoana este de 70.048 voturi

Intrebat in ce conditii ar putea fi repetate alegerile pentru prezidentiale, judecatorul Curtii Constitutionale, Ion Predescu, a declarat pentru Gandul ca PSD poate obtine castig de cauza in actiunea sa, doar daca va dovedi ca fraudele au influentat votul final si ordinea candidatilor.

"Legea spune ca, in conditiile in care se demonstreaza ca, prin modalitatile in care s-a desfasurat votul, a fost influentat rezultatul final si ordinea candidatilor - si numai in asemenea conditii - se reia votul. Fiecare frauda in parte trebuie dovedita prin probe indubitabile", a afirmat Predescu.

Dovezile vor fi luate in calcul in functie de calitatea lor si de forta probanta. "Aici nu merge cu inchipuiri. Raportezi la rezultatul final si vezi daca l-a influentat. Conditia legii este sa influenteze rezultatul final si ordinea", a precizat Ion Predescu.

El spune ca legea are o ratiune superioara si nu orice frauda poate duce la reluarea unor alegeri. "Frauda se pedepseste, individual, conform legii, fie ca e contraventie, fie ca e infractiune. Doar daca a fost de asemenea natura si proportii ca a influentat rezultatul, deci l-a facut castigator pe A in locul lui B, atunci da, poate duce la anulare si reluarea votului", a declarat judecatorul Curtii Constitutionale.

"Toata lumea crede ca, in materie electorala, daca s-au savarsit infractiuni sau contraventii, daca au votat unii de doua ori, altii de noua ori, gata, se anuleaza alegerile. Nu se anuleaza, ci se pedepsesc cei care au incalcat legea. Iar daca aceste nereguli insumate duc la influentarea ordinii sau au determinat castigatorul finalei, atunci concluzia e cu totul alta. Numai in aceste conditii Curtea poate constata si dispune anumite masuri", spune Predescu.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#PSD contestatie alegeri, #PSD contestare alegeri, #PSD prezidentiale 2009, #PSD frauda alegeri 2009 , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Geoana, a fost ajutat sa dea cu capul de pragul de sus ! Eticheta lipita de Iliescu pe fruntea lui Geoana, este singurul adevar pe care Iliescu a fost cababil sa in spuna in toate cariera lui politica !