Presa de azi: Pesedistii vor sa scape de ghinion pe 13

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 07:37
3500 citiri

Au mai ramas 6 zile: Marti, pe 13, Emil Boc isi cauta norocul, scrie Cotidianul. Dupa discutii tensionate in conducerea Parlamentului, cu voturile PNL, PSD si UDMR s-a decis ca motiunea de cenzura a opozitiei sa aiba prioritate. Asumarea raspunderii Guvernului pe legea pensiilor unitare va fi discutata ulterior.

Marti, 13 octombrie, poate fi ziua in care - in premiera pentru perioada postdecembrista - un guvern sa fie demis in urma unei motiuni de cenzura. Tinand cont de raportul de forte din Parlament, unde Cabinetul Boc II se sprijina doar pe senatorii si deputatii propriului partid si eventual pe cateva voturi "rebele" ale unor parlamentari PNL si PSD, sunt sanse minime ca Guvernul sa supravietuiasca motiunii de cenzura.

Daca guvernul Boc II va fi demis, atunci sunt posibile urmatoarele variante. Cea mai plauzibila este aceea in care Emil Boc si echipa lui raman la Palatul Victoria sub forma unui guvern interimar.

Un guvern Boc II interimar ar putea sa functioneze pana la momentul in care Parlamentul va vota un nou guvern ce va fi propus de un premier desemnat de presedintele Romaniei.

Pana la alegerile prezidentiale, Parlamentul ar putea acorda un vot de incredere unui cabinet format din tehnicieni - PNL si PSD fiind de acord cu o astfel de solutie temporara pana dupa alegeri. Totul depinde insa de vointa lui Traian Basescu, el fiind cel indrituit de Constitutie sa propuna un premier, in urma unei consultari cu partidele parlamentare.

Pesedistii vor sa scape de ghinion pe 13, anunta Ziua. Seful pesedistilor a sunat adunarea in partid, avertizandu-si colegii ca sunt obligati sa voteze motiunea de cenzura pentru a da semnalul invingerii cuplului Boc - Basescu. Ziua aleasa este marti, 13 octombrie.

Liderii de grup Viorel Hrebenciuc si Ion Toma au fost insarcinati sa supravegheze modul in care se comporta fiecare social-democrat pentru ca operatiunea de daramare a Guvernului sa nu se transforme intr-un fiasco.

"PSD va sustine motiunea de cenzura. Partidul a decis. Marti, 13 noiembrie, este ziua cand ghinionul se sparge", a declarat raspicat Geoana.

Parlamentarii de Constanta, indemnati de Radu Mazare sa nu se ralieze demersului, sunt impartiti, nestiind daca sa asculte de edil sau de centru. O parte dintre ei ne-au dezvaluit ca se gandesc sa nu se prezinte la vot.

Seful pesedistilor a fost avertizat de catre consilierul sau Cozmin Gusa ca se pregateste o capcana pentru social-democrati, deoarece exista un blat intre PDL si UDMR.

PD-L fata cu motiunea: "Si daca trece, si daca pica, este bine pentru noi", titreaza Gandul. Democrat-liberalii au un plan B daca motiunea de cenzura, sustinuta de PNL, UDMR si PSD, va darama Guvernul Boc: PD-L negociaza intens cu o parte din UDMR pentru o guvernare comuna. Uniunea este impartita intre apropiatii lui Verestoy Attila, care vor imediat la guvernare, si Marko Bela, care nu vrea sa intre la putere inainte de prezidentiale.

Calculele matematice arata clar ca, in acest moment, cele trei formatiuni vor reusi sa inlature Guvernul Boc II, avand in vedere ca, impreuna, aduna cu peste 40 de voturi mai mult decat este necesar pentru adoptarea documentului. Situatia este insa tragica pentru PD-L numai in aparenta.

In realitate, democrat-liberalii spun ca ar avea chiar de castigat daca motiunea trece. Ei sunt pe punctul de a forma un nou Guvern cu UDMR, care, desi a semnat textul motiunii, este in negocieri avansate cu democrat-liberalii.

"Ambele variante - si daca motiunea trece si daca pica - sunt bune pentru noi", ne-a declarat un lider de la varful partidului.

In cazul in care motiunea trece, democrat-liberalii vor ataca iresponsabilitatea aceleiasi coalitii care l-a suspendat pe Basescu si care urmareste sa destabilizeze tara, urmand principala tema de atac in campanie a sefului statului.

Deocamdata, PD-L incearca sa mai tina in viata Guvernul Boc ducand negocieri intense cu parlamentari PSD si PNL sa nu vina la votul motiunii de cenzura.

Basescu si Boc incaiera Parlamentul, aflam din Jurnalul National. Dezbaterea in Birourile reunite a cererilor presedintelui si premierului privind convocarea referendumului si respectiv angajarea raspunderii s-a lasat cu scandal si amenintari cu suspendarea din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana.

In ciuda opozitiei PD-L, majoritatea au decis ca marti, 13 octombrie, sa se voteze motiunea de cenzura si numai daca Guvernul trece de acest test se va stabili data asumarii raspunderii.

Sedinta Birourilor reunite ale Parlamentului de ieri avea pe ordinea de zi stabilirea de termene pentru dezbaterea in plen a trei subiecte importante: cererea presedintelui Basescu privind convocarea referendumului, motiunea de cenzura si, respectiv, angajarea raspunderii Guvernului pe legea pensiilor. Primul punct, scrisoarea presedintelui privind organizarea unui referendum national privind Parlamentul unicameral a fost si cel care a aprins spiritele.

Potrivit reprezentantilor PD-L, PSD si PNL au sustinut faptul ca demersul presedintelui nu este motivat corect din punct de vedere al articolelor de lege invocate, deoarece finalitatea acestui demers prezidential ar fi revizuirea Constitutiei, iar articolul corespunzator nu era mentionat. Pentru acest motiv, PSD si PNL au propus trimiterea scrisorii presedintelui privind referendumul la comisiile juridice.

Presedintele de sedinta, Roberta Anastase, a refuzat sa supuna la vot aceasta propunere, si i-a delegat atributiile de conducere a sedintei presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Aceasta a supus la vot propunerea, si, constatand ca, urmare a abtinerii la vot a UDMR, s-a produs balotaj, a decis rezultatul prin votul sau, invocand articolul din regulament care spune ca in caz de egalitate la voturi, decide votul presedintelui care conduce sedinta.

In timp ce scandalul din sedinta Birourilor Permanente era in toi, PSD si PNL au anuntat ca vor suspendarea presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pentru o perioada de 30 de zile. Initiatorii demersului sunt deputatii Aura Vasile (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL), care s-au enervat pe maniera Robertei Anastase de a conduce sedinta din ziua precedenta a Camerei Deputatilor, in care s-a discutat raportul Comisiei Udrea. Nicolaescu a declarat ca Anastase a lasat-o pe Udrea sa vorbeasca atat de mult incat a epuizat programul de lucru.

Circ in Parlament. Geoana si Anastase sunt in pericol sa fie suspendati, informeaza Gardianul. Sedinta Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, de ieri, a demonstrat care este, acum, adevarata majoritate in forul legislativ.

Dupa patru ore de discutii aprinse, PSD, PNL si UDMR si-au dat mana impotriva intereselor PD-L. Astfel, opozitia a reusit, prin vot, sa scoata de pe ordinea de zi a plenului de astazi scrisoarea presedintelui Traian Basescu prin care solicita organizarea unui referendum, dar si cea a premierului Emil Boc prin care instiinta asupra asumarii raspunderii guvernamentale pe Legea pensiilor.

Pus la zid de catre PD-L a fost liderul Senatului, Mircea Geoana, acuzat de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ca a votat de doua ori, dar si de Sever Voinescu ca s-ar fi folosit, neconstitutional, de "un supervot".

Sever Voinescu a precizat ca Geoana i-a anuntat pe deputatii si senatorii reuniti in sedinta ca are "un supervot", situatie aplicabila insa doar in cazul sedintelor de plen.

"Cu aceasta ocazie s-a nascut superparlamentarul, care este Geoana. Sigur, Geoana este in cautarea unor noi etichete, a gasit-o pe asta cu supervotul, prin aplicarea abuziva a unui articol din Regulamentul comun al celor doua camere, care spune ca, in cadrul sedintelor comune de plen, presedintele care conduce sedinta are dreptul de a inclina decizia intr-o directie sau alta in caz de paritate. Dar asta nu se aplica la sedintele de Birou permanent", a spus Voinescu.

PSD si PNL guverneaza in parlament, scrie Evenimentul Zilei. Noua majoritate vrea sa lase temporar PD-L fara conducerea Camerei Deputatilor si blocheaza demersurile guvernului.

PSD si PNL, cu sprijinul UDMR, au preluat controlul in parlament si au trecut la primele masuri concrete. Deputatii acestor partide vor sa o suspende pentru 30 de zile din fruntea Camerei pe Roberta Anastase (PD-L).

De asemenea, noua majoritate a refuzat sa stabileasca o data pentru angajarea raspunderii guvernului Boc si vrea sa tergiverseze referendumul pentru unicameral, dorit de presedintele Traian Basescu, odata cu prezidentialele.

Coalitia PSD - PNL - UDMR a inregistrat deja o victorie prin respingerea solicitarii PD-L, ca angajarea raspunderii guvernului Boc pentru legea pensiilor sa fie inainte de motiunea de cenzura. Coalitia majoritara a decis ca motiunea de cenzura va fi prezentata astazi si votata marti.

Dupa care, miercuri, birourile reunite vor discuta data anagajarii raspunderii doar in cazul in care guvernul va mai fi in functie. PD-L a incercat, fara succes, trimiterea motiunii la comisiile juridice ale parlamentului.

Deputatii PD-L au sustinut ca demersul PNL si UDMR ar fi neconstitutional, pe motiv ca parlamentarii care au mai semnat o motiune de cenzura in cadrul acestei sesiuni mai au voie sa semneze una doar daca este vorba despre angajarea raspunderii.

#motiune cenzura Guvern Boc, #motiune PSD PNL UDMR, #guvern demis, #guvern minoritar, #sanse guvern Boc, #scenarii guvern Boc, #sustinere guvern Boc, #Mircea Geoana supervot, #Roberta Anastase suspendata , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Nepotii lui Iliescu au bagat din exces de zel prea multe cartuse pe teava !