Presa straina, despre validarea lui Traian Basescu

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 07:50
7703 citiri
Presa straina, despre validarea lui Traian Basescu
Foto: AFP

Presa straina comenteaza decizia Curtii Constitutionale prin care a respins repetarea turului doi al alegerilor prezidentiale, dar si discursul liderului social-democrat Mircea Geoana.

"Liderul social-democrat al Romaniei, Mircea Geoana, s-a recunoscut invins in urma renumararii de luni a voturilor exprimate in scrutinul de pe 6 decembrie al alegerilor prezidentiale, acceptand decizia Curtii Constitutionale de a respinge sesizarea PSD conform careia Traian Basescu ar fi castigat prin frauda", scrie Reuters.

"Accept decizia Curtii si ii doresc succes lui Traian Basescu. (...) Suspiciunea fraudarii acestor alegeri va urmari Romania si democratia noastra", au extras jurnalistii Reuters din discursul lui Geoana.

"Curtea Constitutionala a Romaniei a respins cererea liderului Opozitiei, Mircea Geoana, de anulare a scrutinului prezidential din 6 decembrie, lasand drum liber pentru un nou mandat al lui Traian Basescu.

Curtea a aratat ca Geoana nu a reusit sa demonstreze fraudarea alegerilor care a dus la rezultatul final de 49,7 procente pentru el si 50,3% pentru Basescu", arata si Bloomberg, care il citeaza si pe presedintele PNL, Crin Antonescu: "Rezultatul nu ma surprinde neaparat. Acum prioritatea redevine formarea unui guvern".

Presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, ramane in functie pentru inca un mandat, anunta si Euro News, dupa o renumarare a voturilor nule din turul al doilea al alegerilor ce i-a confirmat victoria.

Si BBC relateaza ca CCR a confirmat realegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei.

"Curtea Constitutionala confirma ca domnul Basescu este presedintele Romaniei ales de majoritatea celor care si-au exprimat dreptul de vot. Curtea respinge, in unanimitate, cererea Partidului Social Democrat de anulare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie", citeaza BBC un pasaj din comunicatul remis de CCR.

Le Nouvel Observateur anunta ca Traian Basescu a fost declarat invingator al alegerilor prezidentiale in urma deciziei de luni a Curtii Constitutionale Romane.

"Dupa o saptamana de incertitudine legata de acuzatiile de fraude masiva lansate de Opozitie, aceasta decizie ii permite presedintelui in exercitiu de centru-dreapta sa fie reconfirmat pentru un al doilea mandat de cinci ani", adauga publicatia franceza.

AP noteaza ca Basescu a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale controversate din Romania.

"Curtea Constitutionala din Romania a decis luni ca Traian Basescu a castigat un al doilea mandat de presedinte al Romaniei, dupa cateva zile de incertitudine in urma votului pe care Opozitia l-a considerat fraudat", scrie AP.

"Este de asteptat ca decizia Curtii sa aduca o anumita stabilitate in Romania, care a ramas fara guvern din 13 octombrie, cand executivul a fost demis de Parlament in urma unui vot de neincredere", mai noteaza jurnalistii de la AP.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu presedinte Romania, #presa internationala alegeri romania, #infrangere prezidentiale Mircea Geoana , #Mircea Geoana