Presa ucraineana preluand AP: Alegerile din Romania se transforma intr-o farsa

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 23:28
2594 citiri
Presa ucraineana preluand AP: Alegerile din Romania se transforma intr-o farsa
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Recurgerea la juraminte pe Biblie in dezbaterea electorala de joi seara dintre Traian Basescu si Mircea Geoana nu i-a impresionat pe romani, ci dimpotriva, le-a adancit dispretul fata de politica, avand sentimentul ca asista la o farsa - este ideea unui material al agentiei AP publicat de Kyiv Post.

A fost un show preelectoral organizat in palatul cu catacombe al dictatorului Nicolae Ceausescu. Insa el a degenerat rapid intr-o farsa de genul celor care ii fac pe romani sa dispretuiasca politica inainte de alegerile prezidentiale si pe occidentali inca suspiciosi in legatura cu o natiune care s-a alaturat UE, dar ramane marcata de coruptie, saracie si probleme economice, scrie AP in materialul intitulat "Alegerile din Romania se transforma intr-o farsa".

Aflati la ultima lor dezbatere televizata, celor doi candidati li s-a cerut sa jure pe cate o Biblie rosie ca vor fi sinceri.

Mircea Geoana a jurat ca le tine piept mogulilor si oligarhilor, dar apoi a fost prins ca a avut o intalnire secreta cu unul dintre acestia, chiar cu o seara inainte. intrebat sub juramant daca respinge acuzatia ca ar fi lovit un copil de 10 ani, presedintele in exercitiu Traian Basescu doar a murmurat, in pofida dezmintirilor anterioare, ca nu l-a lovit pe baiat cu pumnul si a spus ca nu l-a lovit nici in stomac, relateaza AP.

Dezbaterea de joi seara, urmarita de cinci milioane de persoane, a intervenit in conditiile in care Romania se lupta cu cea mai grava criza economica si politica din ultimii ani, remarca AP. Ambii candidati au afirmat ca au solutii pentru a scoate Romania din recesiune, pentru a forma un guvern, a eradica fenomenul coruptiei si a reface increderea poporului.

Basescu l-a acuzat pe Geoana, fost ministru de externe si ambasador in SUA, ca este un pion al mogulilor presei si al oamenilor de afaceri - acuzatie ce a rezonat cu alegatorii, in conditiile problemelor economice ale Romaniei.

Dupa ce Geoana a jurat pe Biblie ca nu se va lasa influentat, Basescu l-a intrebat ce a cautat la miezul noptii la o intalnire secreta cu Sorin Ovidiu Vintu, proprietarul unei televiziuni influente, persoana despre care Geoana spusese intr-un interviu ca este "malefic". Acest lucru a dus la un contraatac al lui Geoana, anume ca Basescu a condus un stat "Big Brother" ramasita a erei comuniste. Vineri, intr-un interviu pentru AP, Geoana a declarat ca telefonul sau este ascultat si ca miscarile si conversatiile sale sunt monitorizate de stat.

"Acestea sunt atitudini nesanatoase, nedemocratice. Vreau ca Romania sa respire in libertate", a spus Geoana, 51 de ani. Biroul lui Basescu a calificat acuzatiile drept "absurde".

Basescu, 58 de ani, fost capitan de nava cu o atitudine de om din popor, sustine ca Geoana este slab, ca datoreaza multe lucruri unor oameni de afaceri puternici. Totusi, el este prins in propriul scandal, cel al casetei in care presedintele pare sa loveasca un baiat de 10 ani.

Cele 18 secunde de imagini, filmate in 2004, il prezinta pe Basescu, pe atunci primarul Bucurestiului, aplecandu-se la marginea scenei la un miting de campanie si discutand cu o femeie din multime. El se intinde spre mana femeii in timp ce se uita in alta parte, apoi baiatul Bogdan Istratoiu ii ia mana lui Basescu. Imediat, Basescu pare sa-l loveasca pe copil in fata, cu mana dreapta.

Imaginile au aparut cu doar o saptamana inainte de alegerile de duminica si de atunci au reprezentat principala stire. Au fost prezentate de zeci de ori la televiziuni, vazute de mii de ori online, dezbatute continuu si au devenit principalul subiect de conversatie.

Intai, Basescu a negat ca l-a lovit pe baiat, dar joi, dupa ce a jurat pe Biblie, a parut sa-si nuanteze remarcile. "Nu l-am lovit niciodata in stomac, nici cu pumnul in fata", a spus Basescu.

Oricum, alegatorii au parut neimpresionati de juramintele facute de candidati pe Biblie, considerandu-le o farsa, scrie AP. "Nu cred ca ar fi trebuit sa jure pe Biblie si nu cred ca juramantul lor a influentat sau a dezamagit pe cineva", spune Ciprian Tomoaie, 34 de ani.

Imaginile de la mitingul din 2004 par sa fi afectat perspectivele lui Basescu de realegere: initial, il depasea pe Geoana inainte de aparitia casetei, dar se afla acum la 46%, fata de Geoana care are 54%, potrivit celui mai recent sondaj.

Economia Romaniei, deja in recesiune profunda, va scadea cu 8,5% anul acesta, iar somajul va depasi 7%, cu trei procente mai mult decit anul trecut. Tara are nevoie de un imprumut de la FMI pentru a plati salariile si pensiile, dar este putin probabil sa il primeasca anul acesta. Acest lucru ii va forta pe cei 1,3 milioane de lucratori ai statului sa-si ia opt zile de concediu fara plata in 2009.

Basescu, politician de centru care s-a aflat in conflict cu Parlamentul in ultimii doi ani, spune ca va forma un guvern cu PD-L, partidul pe care il conduce de obicei. in pofida faptului ca actuala criza economica si-a spus cuvantul in privinta popularitatii lui Basescu, faptul ca i-a evocat zilnic pe moguli si oligarhi ca fiind responsabili pentru problemele Romaniei a atins o coarda sensibila in randul romanilor, care pun semnul egal intre patronii media si de afaceri si coruptie.

"Este un joc electoral. Basescu incearca sa-si ascunda esecul mandatului. incearca sa inventeze tapi ispasitori. Doar in acest mod oamenii vor inceta sa caute intrebarile reale", a spus Geoana. "Sunt fericiti dupa cinci ani de regim Basescu? A fost un truc pentru distragerea atentiei", a subliniat el.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#alegeri prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale 6 decembrie, #presa straina alegeri Romania farsa , #Mircea Geoana