Reportaj Ziare.com: Din culisele dezbaterii Geoana - Basescu

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 19:58
10780 citiri
Reportaj Ziare.com: Din culisele dezbaterii Geoana - Basescu
Foto: Ziare.com

Mircea Geoana a sosit la dezbaterea cu Traian Basescu in uralele sustinatorilor sai, care i-au scandat numele pe holurile Parlamentului. In timp ce in tabara PD-L se imparteau strangeri de mana si zambete calduroase, social-democratii si sustinatorii PNL pareau sa fie mai degraba timorati.

Atitudinea relaxata a sustinatorilor PD-L s-a mai temperat insa, pe masura ce ambii candidati au trecut la arme.

De indata ce Traian Basescu a scos baioneta, spunandu-i lui Geoana ca nu l-a adus pe Marian Vanghelie la dezbatere pentru ca nu e nevoie de el decat la partid, Mircea Geoana l-a intepat pe presedinte, aratandu-i ca Elena Udrea a fost asezata "putin mai in spate". Odata incepute atacurile presedintelui, zambetele au trecut in tabara PSD.

Daca purtatorul de cuvant in campanie a lui Traian Basescu, Sever Voinescu, dar si Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant de la presedintie, se plimbau nervosi prin sala, Bogdan Nicolescu Duvaz, purtatorul de cuvant al lui Mircea Geoana a ales sa stea in randul din spate in tabara sustinatorilor si sa priveasca totul cu calm.

PSD si PNL si-au scos la bataie intregul arsenal de vedete pentru dezbaterea finala: Maia Morgenstern, Ilie Nastase, Mircea Ionescu Quintus, Cristian Topescu, Victor Socaciu, Florin Chilian, Luminita Anghel, Ovidiu Lipan Tandarica si Anghel Iordanescu.

Asezati pe primul rand, in tabara sustinatorilor lui Geoana s-au aflat nume grele: Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Maia Morgenstern, Ilie Nastase, Mihaela Geoana si Ovidiu Lipan Tandarica.

Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Au fost prezenti pentru a-l sustine pe Geoana si poetul Mircea Dinescu, Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Victor Ponta, Gheorghe Nechita, Ion Bazac, Radu Mazare, Cristian Diaconescu, Nicolae Banicioiu, Bogdan Niculescu Duvaz, Cozmin Gusa si Aura Vasile.

Ultimul sosit in sala, din tabara lui Mircea Geoana, liderul PNL Crin Antonescu a dat mana cu Neagu Djuvara si cu alti sustinatori ai liderului social-democrat, parand sa fie, in fapt, cel responsabil pentru explozia de urale a sustinatorilor lui Geoana. In timp ce Geoana era aplaudat de pe hol, din tabara jurnalistilor se auzeau exclamatii de tipul: "Are nevoie".

Mircea Geoana si Traian Basescu si-au facut aparitia plini de entuziasm la dezbaterea finala dinaintea alegerilor prezidentiale pentru turul II.

Si Traian Basescu a avut nume sonore in tabara de sustinatori. Din partea PD-L au fost prezenti Elena Udrea, Adrian Videanu, Theodor Paleologu, Radu Berceanu, Emil Boc, Sever Voinescu, Liviu Negoita, Theodor Stolojan, Marian Petre Milut (PNTCD), Vasile Blaga, Daniel Funeriu, Gheorghe Flutur, Silviu Prigoana, Neulai Ontanu, Anca Boagiu, Andreea Vass, Traian Ungureanu, Sulfina Barbu, Cristian Boureanu si Cristian Poteras.

Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

O interesanta aparitie in tabara sustinatorilor lui Traian Basescu a fost Vlad Filat. Membrii familiei presedintelui, Maria, Ioana si Elena Basescu, au stat in primul rand in sala de dezbatere.

Daca sotia presedintelui a fost absenta pe parcursul dezbaterii, contempland sala si decoratiunile de pe tavan, cele doua surori au schimbat replici pe parcursul dezbateri si s-au tinut de mana, parand sa fie cuprinse de emotia momentului. Fiica cea mica a presedintelui, echipata cu o insigna cu mesajul "Votez Traian Basescu", parea uneori distrasa de mesajele de pe telefonul mobil si conversa des cu Vasile Blaga, aflat in spatele sau.

Elena Udrea, asezata in sala in asa fel incat sa nu atraga atentia, a aplaudat replicile presedintelui si a ras nervos cand Mircea Geoana a facut referiri la dorinta sotului ei de a prelua Posta Romana.

Cei mai zgomotosi sustinatori ai lui Traian Basescu au fost "greii" partidului, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Gheorghe Flutur, care au dat mereu tonul aplauzelor, de cate ori Basescu parea sa castige un schimb de replici. Emil Boc, mereu zambitor in timpul discururilor presedintelui, a socializat sporadic cu Monica Macovei, aflata langa el.

Si Monica Macovei a facut "galagie" in sala, fiind la un moment dat chiar apostrofata de moderatorul Robert Turcescu pentru ca intrerupea candidatii. Fostul ministru al Justitiei si-a temperat insa reactiile in urma unei priviri taioase aruncate de presedintele Basescu.

Crin Antonescu aproape ca a fost un al treilea participant al dezbaterii, acesta comentand si gesticuland efervescent cu Klaus Johanis si Liviu Dragnea.

Daca poetul Mircea Dinescu a avut o atitudine de-a dreptul boema si relaxata, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu a schitat aproape niciun gest, intorcandu-se doar din cand in cand pentru a comenta cate o replica impreuna cu Crin Antonescu.

Poetul si-a facut insa numarul pana la urma - dupa ce Traian Basescu i-a reprosat lui Geoana conversatiile avute cu Sorin Ovidiu Vantu, Dinescu i-a strigat presedintelui: "Nu mai ascultati telefoanele, domnule presedinte!".

Liderul liberal, extrem de agitat, parea ca ar vrea, in unele clipe, sa ia parte la dezbatere, aratandu-se uneori amuzat, alteori revoltat de tiradele presedintelui Basescu, insa mereu serios cand vorbea Mircea Geoana.

Sorin Ovidiu Vantu a fost cel care a incins spiritele intre cei candidati la prezidentiale, acestia acuzandu-se reciproc de faptul ca au o relatie apropiata cu "mogulul".

La incheierea dezbaterii, presedintele Basescu i-a oferit lui Mircea Geoana un cos cu produse romanesti, spunandu-i ca ar trebui ca produsele respective sa se regaseasca si pe masa romanilor. Cadoul lui Mircea Geoana pentru presedinte a fost cartea Aureliei Marinescu, "Codul bunelor maniere".

Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dezbatere Geoana Basescu, #dezbatere alegeri prezidentialele, #Geoana aplaudat dezbatere , #Mircea Geoana