Sansele lui Mircea Geoana

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 12:44
10781 citiri
Sansele lui Mircea Geoana

Mircea Geoana incearca sa ofere imaginea presedintelui pacifist, unificator, flexibil cu adversarii si ideile lor, presedintele care sa aduca in Romania linistea de stanga a lui Ion Iliescu si prosperitatea nemteasca de dreapta a lui Klaus Iohannis. Imaginea sa de diplomat fin si de succes poate fi chiar tentanta dupa 5 ani petrecuti pe coverta. De fapt, el, ca persoana, nu este neaparat indezirabil, doar ca el ca persoana nu prea conteaza nici in ecuatia acestor alegeri si nici in cea post electorala.

"Mircea Geoana este manechinul lui Vanghelie si a lui Hrebenciuc. Marea problema a lui Mircea Geoana e ca ...nu e". Nu sunt vorbele lui Traian Basescu, ci zicerea inghitita a actualului sau mare aliat Crin Antonescu.

Problemele de identitate ale lui Mircea Geoana nu sunt noi. Ca sa controleze PSD a avut nevoie santajele si sforariile lui Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc. A ajuns insa prizonierul lor, dupa cum ne spune insusi Miron Mitrea si s-a vazut cu ochiul liber in sandalul ministrilor de Interne potolit doar dupa ce "almanahe" si-a facut pohta. Marca celor doi ii este tatuata pe frunte indiferent cat de mult vrea sa o ascunda.

La inceputul campaniei a avut probleme sa capteze intreg electoratul PSD fiind mereu sub scorul partidului. Si-a tras atunci marca Iliescu, infundandu-si pe cap o basca mare si rosie. El, autodeclaratul social-democrat modern, a preluat stafeta de la unul dintre cei mai retrograzi lideri politici ai Romaniei, de la omul de care se leaga cele mai mari traume ale Romaniei. Mircea Geoana, care a ajuns presedinte PSD pentru a reforma partidul si a-l scoate de sub dominatia fantomelor comunismului, a ajuns vasalul politic al celui pe care trebuia sa-l trimita la pensie.

Acum are nevoie de electoratul liberal pentru care Vanghelie, Iliescu si Hrebenciuc nu sunt exact atragatori, ba dimpotriva. Si cum electoratul PSD este securizat, Mircea Geoana a schimbat din nou brandul, punandu-si ca papion un independent de dreapta, cu mare popularitate.

Combinatia aceasta dintre basca, papion si marca tatuata pe frunte creeaza un personaj caricatural. Mircea Geoana incearca sa fie atat de multe, deodata si contradictorii, incat nu are cum sa fie autentic. Dar acesta a fost intotdeauna Mircea Geoana.

Cine e el? Omul care statea ilegal in casa RAPPS pentru ca nu avea bani sa-si termine propria casa si se plangea ca majorarea chiriei ii da o lovitura mortala in bugetul familiei sau omul care declara nonsalant ca zilnic in buzunar o suta de milioane de lei?

Cine a fost Mircea Geoana vreme de 9 luni de zile? Asa cum se prezenta de marti pana duminica, adica un lider al opozitiei de unde tuna si fulgera impotriva guvernului in care PSD avea ministri in pozitii cheie, sau asa cum voia sa arate luni, adica partenerul la guvernare, cosemnatar al parteneriatului pentru Romania, total implicat si responsabil pentru fiecare decizie a guvernului? Cel care a fost 9 luni la guvernare sau cel care se dezice inclusiv de legile elaborate de ministrii PSD?

Ce crede Mircea Geoana? Ca acordul cu FMI a fost un lucru foarte rau, o imensa greseala, asa cum sustinea inainte de parafarea documentului, sau o sursa de bani absolut necesara pentru Romania, asa cum afirma atunci cand transa a doua n-a mai putut fi accesata din cauza crizei guvernamentale?

Ce sustine Mircea Geoana? Ca orice demnitar trebuie sa raspunda pentru faptele sale, ca atunci cand a declansat ofensiva impotriva ministrilor PD-L, sau ca unii sunt mai presus de lege, ca atunci cand a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Adrian Nastase?

Si in aceste conditii, cine va fi Mircea Geoana odata ajuns presedinte? Manechinul decorativ in spatele caruia Hrebenciuc, Vanghelie, Patriciu si SOV guverneaza vesel si vioi Romania sau liderul modern, dar puternic pe care il vor romanii?

Iar Mircea Geoana nu va putea sa-si defineasca identitatea cat timp va vorbi din citate scrise de altii inclusiv pe SMS, cat timp va intra la dezbateri televizate cu fituici, cat timp nu va fi capabil sa elimine senzatia ingrozitoare de fals si ipocrizie.

Desi incearca sa vina cu mesaj pozitiv, Mircea Geoana nu poate primi decat un vot negativ, antiBasecu. El nu are cum sa castige aceste alegeri pentru ca nu are o identiate clara, nu este un candidat autentic dupa cum zicea Crin Antonescu. Alegerile le poate pierde Traian Basescu sau le poate castiga Klaus Iohannis. Iar de guvernat nu e nicio indoiala cine ar guverna cu Mircea Geoana, parcat, in liniste, la Palatul Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#sanse Mircea Geoana, #alegeri 2009, #alegeri prezidentiale, #campanie alegeri prezidentiale , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Este un articol fara precedent, care face un excelent crochiu psihosoci al candidatului pedesenist aflat in cursa prezidentiala !