Zvonuri si scenarii de campanie: cine si cum castiga prezidentialele?

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 07:58
3918 citiri
Zvonuri si scenarii de campanie: cine si cum castiga prezidentialele?
Foto: Ziare.com

Actualul presedinte, Traian Basescu, va castiga inca un mandat de cinci ani la Cotroceni, Sorin Oprescu ramane la Primaria Capitalei, iar presedintele PSD, Mircea Geoana, ar urma sa-si vada, in sfarsit, visul cu ochii, din postura de sef al Executivului.

Acesta este unul dintre scenariile cele mai vehiculate la bursa zvonurilor de campanie si vine, de cele mai multe ori, ca raspuns la intrebarile despre atitudinea relaxata a candidatilor. Se mai spune si ca toate aceste miscari au fost convenite in urma unei sume de bani cu multe, foarte multe zerouri, pentru care "doctorul bucurestenilor" ar fi batut palma cu Basescu. Insa intelegerea la nivel inalt nu ii include doar pe cei doi fosti adversari din cursa pentru Primaria Bucurestiului, de la localele din 2000, ci si pe Mircea Geoana, PSD si, evident, partidul prezidential.

Motivele sunt cat se poate de logice: romanii s-au saturat sa tot iasa la vot si apoi sa vada cum politicienii fac ce aliante vor ei, s-au saturat sa se duca la vot doar ca sa-si indeplineasca o obligatie mai mult morala decat civica, s-au saturat sa nu aiba pe cine sa voteze, s-au saturat sa aleaga raul mai putin rau din groapa cu rai.

Pentru ca s-au saturat, este foarte probabil sa boicoteze alegerile prezidentiale, chiar fara sa-si dea seama, prin absenteism. Or asta ar insemna sfarsitul epocii basesciene in Romania. Ca sa evite o tragedie, pedelistii, impreuna cu consilierii lor si cu cei ai Administratiei Prezidentiale, au ajuns la concluzia ca romanii trebuie atrasi cumva la urne. Cum? Cu momeala numita Sorin Oprescu, candidatura ai carei pasi ar fi fost construita, caramida cu caramida, inca de cu vreme, chiar la Cotroceni.

De ce Oprescu?

Daca la alegerile trecute, preotii erau platiti sa se roage ca romanii sa nu-si exercite dreptul la vot si sa stea acasa, ca sa nu tulbure apele echipelor de campanie, de data asta ei trebuie convinsi sa faca exact pe dos: sa mearga la urne. Explicatia e simpla: smecheriile electorale pot fi facute indiferent de contextul politic, social sau economic, insa cu o conditie - mai intai trebuie sa ai si de unde sa iei voturi.

Asta este momentul cand intra in joc Oprescu, un element chimic cu mult potential carismatic, care reactioneaza extrem de ciudat si care provoaca reactii pe cat de ciudate, pe atat de imprevizibile atunci cand intra in contact cu alegatorii. Ca e independent doar la nivel declarativ, ca il iubesc toti cei care suspina dupa Ion Iliescu, ca are un farmec greu de contestat...

Mai putin conteaza care ii sunt armele care ii ingenunchiaza pe romani in fata lui, ci ca, in Romania lui 2009, plictisita de alegeri si de tot ce inseamna politic, insa dependenta pana in maduva oaselor de detaliile astea, mai poate sa faca asa ceva. Ca sa dam Cezarului ce este al Cezarului, trebuie sa recunoastem insa ca Oprescu stie si cum sa joace: de cateva saptamani, toata lumea isi tot da cu parerea - mai intai despre candidatura lui, apoi toti se inghesuie sa spuna ce sanse are, cine il voteaza, cine nu il voteaza, cine il sustine, cine nu il sustine...

Bucurandu-se de o mare credibilitate in special printre bucuresteni, dar mai nou si printre electorii din mediul rural, Oprescu nu doar ca poate fi magnetul care i-ar atrage pe romani la scrutin, ci si sacul de unde Basescu poate sa ia fara grija ca va fi dat in vileag sau acuzat.

Premier, adjectiv

Pentru ca, totusi, culoarea politica apa nu se face, cel tradat in treaba asta ar fi prezidentiabilul Mircea Geoana, caruia fostul coleg Sorin Oprescu i-ar mare parte din electorat. Adica al PSD, Geoana neavand conturata o categorie de romani dispusi sa-l voteze oricand. Ba mai mult de atat, candidatul PSD nu a reusit nici pana acum sa atinga scorul partidului.

Tot recent, umbla vorba prin targul politic ca oamenii din teritoriu ai PSD au senzatia ca unii colegi au batut palma cu Basescu si privesc cu suspiciune campania de strangere de fonduri pentru candidatul lor! Nici macar scrisorile unor personaje de la centru nu ii determina sa se mobilizeze. Drept recompensa pentru imaginea sifonata, liderul social-democratilor a fost cumparat si el de Traian Basescu.

Daca Oprescu si-a vandut sufletul pentru bani, la Geoana lucrurile sunt mult mai clare: a fost ispitit cu functia de premier, pe care stim cu totii ca si-o doreste cel putin de cand s-a nascut! Putem sa-l acuzam ca a batut palma ca sa-si indeplineasca cel mai fierbinte vis: sa se lafaiasca in fotoliul de prim ministru, de la Palatul Victoria?

Antonescu: Si daca s-ar intelege, degeaba s-ar intelege

Singurii care au lipsit si cand s-a taiat ciolanul, dar si cand s-a impartit suntem noi, romanii, si primul liberal al tarii, Crin Antonescu. Indepartat ar urma sa fie si delicatul Emil Boc, care insa s-a ajuns pentru o lunga perioada de timp din forfetarii.

Intrebat de Ziare.com daca va incerca sa le dea planurile peste cap celor care au pus deja la punct prezidentialele, Antonescu a spus, relaxat, si oarecum convins de ceea ce spune, ca tot ce fac ei e degeaba: "Si daca s-ar intelege toti, degeaba s-ar intelege".

Partea interesanta este ca presedintele nu ramane niciodata dator. Astfel, se pare ca seful statului a transmis anumitor cercuri indicatia de-a sprijini candidatura primarului general, deoarece ipostaza de independent este complicata, mai ales daca n-ai infrastructura.

Si nu este vorba despre infrastructura PD-L, care nu-si poate pune teritoriul la dispozitia lui Oprescu. Si nici n-o va face. Ci de niste oameni de afaceri care s-au indestulat din contracte cu statul, prin urmare nu saracesc daca arunca un ban si in campania doctorului.

Pe de alta parte, stai si te intrebi daca un marinar, un doctor si un politician care nu-si gaseste locul ar fi in stare sa cada de acord, indiferent asupra ce, si sa mai poata schimba soarta pecetluita a peste 20 de milioane de oameni... Adica, indiferent daca prezidentialele sunt sau nu castigate inca de pe acum, ar trebui sa stam linistiti: Romania nu are unde sa cada mai rau de atat!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#scenariu prezidentiale 2009, #intelegere Oprescu Basescu Geoana, #alegeri prezidentiale fraudate , #Mircea Geoana