Addio del passato al domnului presedinte Basescu (Opinii)

Duminica, 24 Martie 2013, ora 23:11
3410 citiri
Addio del passato al domnului presedinte Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Aparut sambata seara la televizor fara cravata, intr-o vesta tip Ion Cristoiu si cu chipul dezorientat in stilul Irinel Columbeanu, presedintele tarii a rostit in graba cateva vorbe grele: adio PD, adio PDL.

Primele comentarii tv se leaga de graba cu care l-a luat gura pe dinainte: inca atunci cand fusese ales presedinte, in 2004, domnul Traian Basescu trebuia sa-si fi luat adio de la toate partidele si mai ales de la PDL. Este o conditie ca sa poti sta comod in fotoliul de la Cotroceni.

Legaturile pe care le-ar fi pastrat totusi cu PDL puteau fi de fapt singura acuza cat de cat serioasa cu care il incriminau non stop inamicii politici, Antenele politice, comentatorii stipendiati de ele, aproape tot ce misca, in afara singurului sau sustinator de nadejde: PDL.

Spunand astazi adio, domnul Basescu atrage atentia ca pana ieri fusese alaturi celor de care se desparte, cu atat mai mult, cu cat completeaza: luati-va drumul vostru, iar eu il iau pe al meu.

Ma intreb: ce nevoie avea presedintele sa le dea apa la moara adversarilor de la Antene, atragand atentia in gura mare ca pana acum mergea pe acelasi drum cu un partid de opozitie? Si apoi, ce nevoie avea sa-si ia adio de la ultimii prieteni? Nu simte presedintele ca a ramas cam cu nimeni?

Cu USL n-a ramas in niciun caz. Cu UDMR nu prea mai e momentul. Cu PPDD n-a fost momentul niciodata. Cu societatea civila e cam "en froid". Chiar si cu sindicatele legaturile sunt mai mult inghetate. Nici telespectatorii n-ar avea motive sa se simta tocmai confortabil, asistand la aceasta mica tele-rafuiala in direct a preseditelui cu ultimii prieteni buni.

Pe scurt, dupa cele spuse cu naduf, domnul Basescu a ramas mult mai insingurat decat era in mai 2010, cand anuntase taierea pensiilor si salariilor.

Pana sambata, stiam ca presedintele intentiona sa se intoarca in politica dupa 2014. In politica, adica langa PDL. Fara PDL, e greu sa-ti treaca prin cap langa cine gandeste preseditele sa porneasca pe drumul sau propriu.

Daca ar fi un romantic, as zice ca se complace in reverii, visand cum aprinde flacara in anemica micro-alianta DA, tocmai renascuta din cenusa ei. Dar Traian Basescu e un marinar incercat, un om politic cu experienta, un luptator adevarat. N-are cum sa-si faca iluzii legandu-se de o alianta rahitica, un fel de second hand politic.

Ca urmare, ramai tabou auzindu-l cum le atrage atentia celor din PDL: voi nu mai sunteti o piatra la gatul meu, eu nu mai sunt o piatra la al vostru.

In scurtul mesaj de sambata seara, domnul Basescu a vrut sa lase impresia ca are un fel de plan B, propriul sau drum, adevaratul baston de maresal din ranita si ca, imediat dupa alegerile din 2014, va scoate bastonul de acolo, se va uita in urma si va striga vitejeste catre trupa: "dupa mine, inainte, mars!". Dar trupa ia-o de unde nu-i.

Mi-e teama ca expozeul de sambata seara a fost cea mai neplacuta gafa pe care a reusit s-o faca domnul Basescu. Ramane de vazut daca isi da si dansul seama si va incearca s-o dreaga in zilele urmatoare - pentru ca in politica poti strica multe, dar nu-i exclus nici sa repari orice, daca ai experienta.

Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Tensiuni majore în USR: Elena Lasconi amenință cu demisia dacă nu are majoritate în Biroul Național. De asemenea, aceasta susține că nu poate candida la alegerile prezidențiale fără...
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au...
#Traian Basescu presedite, #adio PDL , #PDL
  1. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
  2. Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
  3. Rezultatele alegerilor au declanșat haosul într-un oraș din vestul țării. Conducătorii primăriei și-au dat demisia, iar câștigătorii nu se grăbesc să preia puterea
  4. Cum va arăta USR în era Lasconi: ”Dacă vrei să fii relevant în spațiul public, trebuie să arăți că ai câștigat o luptă”
  5. Cristian Vasilcoiu, înlocuit de la Ministerul Muncii: ”Ca să nu aflaţi din Monitorul Oficial”
  6. AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul
  7. Diana Șoșoacă visează la președinție: ”Am nevoie să stau în Parlamentul European câteva luni” VIDEO
  8. Angajații care ar putea pierde, în medie, 1.700 de lei în urma legii pensiilor PSD-PNL. Calculele USR
  9. Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
  10. O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”