Autismul lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Februarie 2010, ora 12:36
10957 citiri
Autismul lui Traian Basescu

Traian Basescu a petrecut un week-end linistit si relaxant pe partie. La mai putin de o suta de kilometri, cei doi reformisti din PD-L, considerati oamenii sai si care, in mod cert, au intrat in partid datorita principiilor invocate de presedinte, erau mitraliati politic la adunarea portocalie de la Poiana Brasov. Desi absenti, Monica Macovei si Cristian Preda au devenit tintele atacurilor greilor democrat liberali.

"Cei care fac astfel de afirmatii (referitoare la demnitari numiti in urma telefoanelor n.r.) trebuie sa se gandeasca cum au ajuns ei, la un moment dat, ministri", a declarat Vasile Blaga. Nu este prima oara cand domnia sa o critica pe d-na Macovei despre care, in urma cu cateva luni, spunea ca nu apara suficient partidul.

"Vin foarte rar pe la partid cei care spun acest lucru", a declarat si prim-vicepresedintele Adriean Videanu.

Atacurile au venit insa si de la distanta, mai precis de la seful delegatiei PD-L din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu: "Domnul Cristian Preda crede ca tot ce in jurul lui e student. Unii dintre noi am terminat facultatea deja. Si unii dintre noi am terminat-o de mult".

Cam asa a decurs si a murit discutia reformatoare in PD-L, referitoare la clarificare doctinara, politica de resurse umane si apropierea de electorat. In schimb, a stranit un adevarat brainstorming propunerea de schimbare a siglei partidului. Ce sa punem in locul trandafirului socialist? "Ceva marinaresc" a fost raspunsul unanin. Si de aici o multime de variante: o timona, o busola, o ancora si, de ce nu, chiar o sirena. Eventual una blonda, ma gandesc.

Ce inseamna asta? Inseamna nu atat ca democrat liberalii vor sa-l multumeasca pe presedinte, ci ca sunt ferm decisi sa pastreze locomotiva actuala chiar si dupa ce, constitutional, ea va iesi din circulatie. Nici macar nu-si propun sa ofere altceva, sa creeze, sa evolueze, sa se redefineasca si sa-si gaseasca valorile autentice. Intentioneaza sa mai triasca mult si bine din osanza popularitatii presedintelui.

Traian Basescu nu pare deranjat de nimic din toate acestea. S-a retras, ca in munti, in exercitiul strict al prerogativelor sale constitutionale nu se implica in viata interna a PD-L. Teoretic asa si trebuie.

Practic insa Traian Basescu este fundamental responsabil pentru ceea ce face si este PD-L, deoarece acesta este creatia sa. A preluat partidul sub 10 procente si l-a adus, prin forta personalitatii sale, la aproape de 4 ori mai mult. Creatia sa a ajuns cea mai puternica formatiune din Romania in virtutea principiilor pe care presedintele nu a incetat sa le clameze inclusiv in ultima campanie prezidentiala: reforma clasei politice, anticoruptie, politica de dreapta, promovarea valorilor.

Acum, ajuns pe culmile puterii, PD-L se comporta exact ca PSD-ul in care Traian Basescu a tras din toate pozitiile pe toate aceste teme majore. Un grup minuscul din partid refuza sa uite principiile si promisiunile si trage semnalul de alarma. Este izolat si, cum spuneam, mitraliat politic, iar presedintele ce face in timpul acesta? Se da cu vesel cu snowmobilul.

Din pacate insa, dupa cum scriam de mai multa vreme, Traian Basescu nici sa vrea nu mai poate forta reformarea propriului partid.

Sigur ca spijinul sau declarat in favoarea reformei ar fi fost moral fata de Monica Macovei si Cristian Preda, pe care i-a folosit masiv in campanie pe post de vectori de imagine, fata de electoratul care l-a votat pozitiv si nu doar antiGeoana, dar si fata de electoratul care a votat in 2008 cu PD-L. Dar la prima miscare in aceasta directie cu siguranta ar fi intrebat: "Si cu cine vreti sa incepem reformarea partidului, cu EBA sau cu Elena Udrea?"

Ascensiunea politica nemeritata a acestor doua femei i-a dinamitat presedintelui orice demers reformist. In cazul EBA se pare ca a fost chiar o capcana intinsa de greii partidului, care i-au bagat in cap mezinei ambitii reformiste si i-au garantat succesul, stiind ca presedintele nu-si va putea refuza slabiciunea chiar cu pretul tradarii principiilor care mai apoi sa nu valoreze nici cat o ceapa degerata. In cazul Elenei Udrea, capcana si-a intins-o singur si a ramas in ea.

In acest moment, Traian Basescu este asemeni doctorului Frankenstein. Creatia sa a luat-o razna si i-a scapat de sub control. Ca sa n-o vada si sa n-o infrunte, presedintele pare sa se fi retras intr-un soi de autism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Traian Basescu PDL, #schimbare sigla nume PDL, #sedinta PDL Poiana Brasov , #PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Desi se spune la Constitutie ca Presedintele nu mai face parte din vreun partid , iata ca Dna Ene il considera .... vinovat pe Basescu ca unii au discutii prin PD-L .