Basescu salveaza Guvernul, dar ingroapa PD-L

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 18:41
12399 citiri
Basescu salveaza Guvernul, dar ingroapa PD-L

Timpul nu mai are rabdare. Nici cu noi, nici cu ei. Criza nu ne iarta pe noi de griji, iar lor nu le mai iarta greselile. Am ajuns cu totii, poate mai repede decat ne-am fi asteptat, in punctul in care ne-am fi dorit sa nu ajungem niciodata. Mai exact, acolo unde cu totii spunem intr-un singur gand: "asa nu se mai poate!"

Din acest punct nemultumirile noastre sunt prea mari pentru a mai putea fi facute uitate prin simple iluzii. Pentru a iesi din aceasta incurcatura trebuie sa fie luate decizii si sa aiba loc actiuni care sa se soldeze cu schimbari importante in structura Guvernului.

In aceste conditii, doar o remaniere mai poate reda iluzia unei schimbari care sa ne aduca redresarea mult dorita si avantul mult visat. Insa care schimbare este singura care nu il pune in pericol pe presedinte? Remanierea Guvernului Boc, astfel incat ceea ce sa rezulte sa fie acelasi premier, eventual un Boc al V lea, inconjurat de o alta garniture de ministri. Acestia cel putin pentru moment au obligatia sa readuca speranta in randul populatiei.

Presedintele stie foarte bine ca fara un premier subordonat si ascultator, asa cum este Emil Boc, risca sa isi zdruncine anii ultimului mandat. Lectia oferita de Tariceanu nu poate trece usor, iar orgoliul ranit in acea confruntare era cat pe ce sa il coste pe Basescu cel de-a doilea mandat. Asadar, presedintele stie ca trebuie sa ofere din nou speranta romanilor, insa nu o poate face riscandu-l pe Boc. Oricine poate cadea in jurul sau, mai putin premierul care ii ofera stabilitate si putere presedintelui.

Ministrii remaniabili din jurul lui Boc sunt maximul pe care Basescu si-l poate permite in acest moment. Pentru ca acest sacrificiu sa fie primit si sa aiba si valoare in fata popurului el trebuie sa fi prezentat ca atare. In acelasi timp, aceasta solutie este varianta finala si ea trebuie jucata ca ultima carte in lupta cu recastigarea increderii populatiei. Pana la acest pas, atentia trebuie reorientata catre altceva, eventual, de ce nu?, catre Partidul Democrat Liberal, care prin "organizarea sa interna defectuoasa si bolsevizata" risca sa afecteze intregul mecasnism al guvernarii.

Acestea au fost criticile lui Traian Basescu si aceasta este concluzia cu care PD-L se prezinta in fata presedintelui la Cotroceni. Partidul democrat liberal se afla in fata unei dileme existentiale pe care nu o va putea rezolva fara dureri interne serioase. Ori asculta de sfaturile presedintelui, iar asta inseamna reorganizarea sa si oamenilor din fruntea partidului, ori il lasa pe Basescu singur cu criticile si viziunile sale de modernizare si democratizare si isi vad in continuare de treaba.

Traian Basescu a aruncat aceasta critica pe umerii democrat liberalilor intr-un mod atat de pervers incat, orice ar decide in acest moment partidul, destinul lui va ramane desprins de cel al presedintelui. Din acest moment este limpede ca PD-L nu mai este partidul presedintelui, in sensul in care Basescu ar mai putea manifesta vreun interes in acest sens, altul decat cel al intretinerii primului ministru Emil Boc in fruntea Executivului.

Taind firul ombilical ce lega partidul de Cotroceni, Basescu demonstreaza ca singurul sau interes adevarat este mentinerea lui Emil Boc in fruntea guvernului. Dincolo de acest singur adevar, orice poate fi sacrificat, orice poate fi criticat, inlaturat, ingropat si, in final, justificat in numele modernizarii statului.

Este posibil, ca presedintele sa puna tot ce trebuie in slujba acestei idei, mai putin lucrul care conteaza cel mai mult - pastrarea singurului om de incredere pe care l-a avut la Palatul Victoria. Altfel spus, pastrarea omului pe care l-a dorit cinci ani de zile si pe care nu l-a avut pana acum, il va motiva pe Basescu sa sacrifice multe lucruri pana sa ajunga si sa recunoasca necesitatea schimbarii a insusi sefului guvernului. Pana atunci sa ne distram discutand teme si subiecte fara nicio finalitate, gratuit alese din guvern.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: Ziare.com
Comentarii
OSIRIS
rank 5
"Basescu salveaza Guvernul, dar ingroapa PD-L" - Basescu face ce trebuia sa se faca imediat dupa revolutie! Taie in "carne vie". Basescu TERMINATORUL! Tot inainte! ;-) CIU.RU.ITILOR, haideti cu comentariile... . Hă, Hă, Hă!