Basescu vrea sa schimbe Legea uninominalului

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 19:25
4929 citiri
Basescu vrea sa schimbe Legea uninominalului

Desi este un pas inainte fata de sistemul de vot pe liste, votul uninominal, asa cum este acesta aplicat in prezent, s-a dovedit inechitabil a declarat joi, presedintele Traian Basescu.

Ca urmare, seful statului a propus modificarea de urgenta a Legii votului uninominal, sistemul urmand a fi imbunatatit, nu modificat pe fond. "Avem obligatia ca o lege care are un fond bun sa fie urgent modificata", a explicat Traian Basescu.

In aceste conditii, seful statului a gasit doua solutii: ori se merge pe vot uninominal intr-un singur tur, si castigatorul primeste mandatul, asa cum este corect, ori se merge pe varianta votului uninominal in doua tururi.

"Imi mentin afirmatia ca legea este un pas inainte fata de sistemul de vot pe liste si acest lucru este demonstrat chiar de ceea ce s-a intamplat in alegeri. Intr-o proportie importanta, cei care au dobandit mandatul de parlamentar sunt chiar cei care au fost pe locul I in colegii. Legea il leaga pe parlamentar de un colegiu foarte bine definit, ceea ce il va obliga la un contact aproape permanent cu alegatorii", a apreciat Basescu.

Pe de alta parte, "marea deficienta a legii este inechitatea", considera seful statului, pentru ca "a introdus elemente de inechitate prin alocarea mandatelor catre oameni care au fost pe locul 2 sau 3. Asta nu ar fi inca niciun pacat, dar sunt exemple clare de candidati care au fost pe locul I cu peste 10.000 de voturi si, in schimb, a obtinut mandatul un candidat de pe locul 3 sau 4".

Bila neagra a uninominalului nu face decat sa "decredibilizeze din capul locului nu numai sistemul, ci chiar parlamentarii", a spus Basescu.

Toate acestea pot pune sub semnul intrebarii inechitatea sistemului, a atentionat Basescu, nu inechitatea alegerilor, ci a sistemului: "Un domn cu dosar penal castiga in fata ministrului Justitiei - e de Guiness Book, de mari comici ai ecranului. Daca nu ar fi o poveste trista, ar fi cel putin amuzanta.

Concluzia mea este ca legea este un pas inainte, dar si-a aratat deficiente care nu au nimic comun cu democratia, ci doar cu un aranjament in care niste oameni si niste partide au fost favorizati de sistemul electoral introdus.

Trei din patru partide au obtinut mult mai putine mandate decat locuri intai. Unul singur a obtinut 40 de mandate mai mult decat locuri intai obtinute", a precizat seful statului, cu mentiunea ca "nu este un atac, ci o constatare".

"Ma intreb cum se va duce un parlamentar care a obtinut o bruma de voturi intre blocuri, in Bucuresti, cand acei oameni stiu ca au dat 10.000 de voturi unui candidat si lui doar 2.000.

Consider ca partizanii acestei legi au acum ocazia sa recunoasca erorile pe care le-au facut", si-a continuat criticile Basescu, sustinand ca "toata aceasta constructie a fost in favoarea unui partid si asta se vede din diferenta intre locurile intai obtinute de partide si numarul de mandate".

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...