Campania lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Mai 2008, ora 20:55
4831 citiri
Campania lui Traian Basescu

Intr-o perioada politica in care miza este mare, Traian Basescu si-a lansat propria campanie, printr-un asalt asupra clasei politice pe cele mai sensibile si mai controversate teme ale actualitatii - dosarele Nastase si Mitrea, cazul Crulic, deciziile Curtii Constitutionale si campania electorala. Toate, intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati.

In cazurile abordate, marcate de ezitari, tatonari si incoerente ale

celorlalte autoritati, Traian Basescu a lansat mesaje ferme, placute electoratului, fara ambiguitati, sustinute de realitate. Sa le luam pe rand.

Cazul Crulic, romanul care a decedat in Polonia, in urma grevei foamei, ignorat de consulatul si ambasada Romaniei, s-a lasat cu niste sanctiuni modice, cel putin in privinta ambasadorului. Acesta va lua trei luni salariul diminuat cu 10 la suta. Presedintele da satisfactie publicului si califica aceasta sanctiune drept copilareasca. Ofera si solutia asteptata - ambasadorul Gabriel Bartas va fi adus in tara si va fi scos din diplomatie. Altfel spus, iata mana ferma care corecteaza ezitarile de la Externe.

Odata sensibilizarea facuta, presedintele a crescut miza - "Curtea constitutionala este o pavaza de nadejde pentru parlamentarii suspectati de a fi infractori" a declarat seful statului, referindu-se la decizia potrivit careia in cazul ministrilor care sunt si parlamentari urmarirea penala trebuie avizata si de Legislativ. Atacul lui Traian Basescu vine tocmai in momentul in care Biroul Permanent al Camerei si Comisia Juridica se dau in stamba in privinta dosarelor Mitrea si Nastase trimise de DNA.

Biroul Permanent a decis ca la dosare, pline cu indicii si piste secrete, pe baza carora ar urma sa fie facuta urmarirea penala, poate avea acces orice parlamentar, in baza unei cereri motivate. Bogdan Olteanu si-a rugat colegii sa nu se foloseasca de acest drept, ca sa nu fie acuzati pentru scurgerile de informatii. Sa zicem ca deputatii il vor asculta, in ce baza isi vor da ei votul? In baza recomandarii subcomisiei de studiere a dosarelor? Ar fi atunci un vot in cunostinta de cauza sau un vot politic? Si daca totusi deputatii nu-l vor asculta pe Bogdan Olteanu si vor vrea sa vada dosarele, ce vor intelege din ele? Si, mai ales, cum vor putea fi impiedicati apropiatii lui Miron Mitrea si Adrian Nastase sa nu le relateze exact ce au vazut acolo, astfel incat ca ei sa poata distruge toate probele si sa stie exact ce martori trebuie cumparati?

"Cum procedati pentru ca indiciile din dosare sa nu ajunga la acuzati si avocatii lor?" a fost intrebat Sergiu Andon. "Bine, bine procedam" a raspuns el, ranjind. In aceste conditii, Parlamentul nu face decat sa-i serveasca lui Traian Basescu o replica, aflata pe buzele intregii opinii publice: "Ceea ce se intampla in cazul demnitarilor arata lipsa de vointa politica in in aplicarea principiului constitutional potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege". Cine sunt acesti oameni care sfideaza acum principiile? Sunt aceiasi care anul trecut l-au suspendat pe presedinte, pe baza aliantei Iliescu - Tariceanu.

Solutia din subtext

Cum pot fi impiedicate asemenea derapaje? Prin modificarea Constitutiei, care sa nu mai lase spatii pentru asfel de manevre. Traian Basescu a anuntat ca o echipa de specialisti, sub obladuirea Cotroceniului, vor elabora proiectul de modificare. Acesta va intra in dezbatere publica "poate la sfarsitul acestui an", adica tocmai in campania electorala pentru alegerile parlamentare. Modificarea Constitutiei, invocata mereu de toata lumea si mereu amanata, ar putea deveni, la fel ca tema votului uninominal, o cruciada personala a lui Traian Basescu. Fortata de provocare, clasa politica ar putea reactiona ca in cazul uninominalului. Atat doar ca modificarile pe care le va propune si le va sustine fiecare vor functiona ca o hartie de turnesol inaintea scrutinului din toamna.

Traian Basescu da astfel si un sah Curtii Constitutionale care s-ar putea trezi cu reglemantari mult mai restrictive in privinta propriei activitati. Cat priveste campania pentru locale, Traian Basescu, un specialist al sprinturilor electorale, o priveste cu ironie si cu senzatia de balt intre candidati "caraghiosi" care se lauda unul pe altul. O priveste din postura superioara de arbitru nemultumit. "Fratia asta cu respectul nesfarsit care curge intre candidati arata prost, arata ca partide care se declara adversare sunt in stare sa se pupe in spatele usii", a punctat din nou Traian Basescu.

Intr-adevar, campania este plicticoasa, fara nerv, fara imaginatie si, evident, fara proiecte. Unul dintre cei mai anosti candidati este chiar Vasile Blaga, caruia presedintele i-a dat un bobarnac serios, declarand ca el ar vota un tanar, categorie din care candidatul PD-L a cam iesit, in mod evident. Mesajul catre PD-L e clar: daca nu va miscati veti pati ca la europarlamentare- absenteism mare, scor prost.

Intr-un fel, Traian Basescu se disociaza usor de PD-L, de care, la fel ca electoratul democrat-liberal, se arata nemultumit.

Daca e sa tragem linie care ar fi mesajul? Avem politicieni care nicio campanie pentru locale nu sunt in stare sa faca asa cum trebuie, avem demnitari incapabili sa fie fermi atunci cand romanii de rand sunt nedreptatiti, in schimb, politicienii isi apara bine propriile interese, sfidand legea cu complicitatea unor institutii esentiale. Toate acestea sunt posibile din cauza clasei politice, dar si din cauza Constitutiei proaste, care trebuie modificata. Si ce sa aduca aceasta modificare? Raspunsul e in subtext, dar evident - puteri mai mari pentru presedinte.

In campanie electorala pentru locale, Traian Basescu pare sa fi intrat intr-o campanie proprie, cu miza mult mai mare decat o primarie, fie ea si a Capitalei.

Atacand cele mai dureroase puncte ale actualitatii, propunand solutii ferme, pe placul publicului, sustinute de realitate, Traian Basescu se plaseaza in postura de singura persoana apta sa gestioneze puterea asa cum trebuie. Si cere putere mai mare prin modificarea Constitutiei. De fapt, incepem sa avem o campanie foarte interesanta, dar nu pentru alegerile locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend....
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, este judecat începând de luni la New York pentru acuzaţia că a acoperit ilegal o plată în schimbul tăcerii către o vedetă porno....
#Traian Basescu, #campanie, #constitutie, #atac, #PDL, #Adrian Nastase, #CC , #PDL