Candidatii PD-L, in dialog cu cititorii Ziare.com. Pune-le o intrebare!

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 08:36
4111 citiri
Candidatii PD-L, in dialog cu cititorii Ziare.com. Pune-le o intrebare!

Miercuri, 3 iunie, primii cinci candidati aflati pe lista PD-L pentru Parlamentul European vor raspunde intrebarilor adresate de cititorii Ziare.com.

Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Radu Ungureanu, Cristian Preda si Marian - Jean Marinescu vor discuta live cu cititorii Ziare.com despre cateva teme de actualitate: ce vor sa faca pentru a reprezenta interesele romanilor in UE si de ce ar trebui sa mergem la vot duminica, 7 iunie, in ziua alegerilor europarlamentare.

Urmatoarele zece pozitii sunt ocupate de Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rares Niculescu, Oana Antonescu, Constantin Dumitriu, Dragos David, Elvira Andronescu, Alexandru Nazare, Calin Flaviu Rus.

Pe locul 16 figureaza Daniel Petru Funeriu, pe 17 - Enache Dumitru, pe 18 - Nicolae Banda, pe 19 - Sevastian Mircea Grosu, pe 20 - Elisabeta Ghidiu.

Democrat-liberalii pot miza pe obtinerea a 14-15 mandate.

Candidatii PD-L pentru Parlamentul European

La ora 09:35, Theodor Stolojan, cap de lista PD-L

Theodor Stolojan este europarlamentar PLD, ulterior PD-L, din 2007 si probabil ca o sa-si mentina postul la alegerile din 7 iunie, fiind cap de lista la PD-L.

Traseul politic al lui Theodor Stolojan a fost complicat, marcat de controverse: a fost de premier circa 400 de zile in 1991, a fost exclus din PNL si a format PLD, formatiune care a fuzionat cu PD formand PD-L.

In 2004, s-a retras din cursa la presedintia Romaniei pe ultima suta de metri, invocand probleme de sanatate. Dupa alegerile parlamentare din 2008 a fost desemnat premier, dar a renuntat dupa cateva zile si la aceasta demnitate.

Este un apropiat al lui Traian Basescu, detine o avere consistenta, iar numele sau a fost vehiculat in mai multe afaceri controversate printre care Tofan, Alro si Megapower.

Este un personaj a carui popularitate s-a mentinut la cote ridicate in timp, in ciuda conflictelor politice in care a fost implicat, fiind perceput ca un bun profesionist si fiind preferat in sondaje de romani pentru functia de prim ministru.

Stolojan: Nu am avut cu cine sa intram in dezbatere

Click aici pentru a intra in dialog cu Theodor Stolojan

La ora 12:00, Monica Macovei, numarul doi pe lista PD-L

Monica Macovei este de profesie avocat, a fost si procuror, s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

Desi nu facea parte din Partidul Democrat a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, ca independent. A fost acuzata ca face justitie pe considerente politice pentru ca in mandatul sau au inceput anchete impotriva unor politicieni importanti din alte partide, in special PSD.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

In martie 2009, Monica Macovei a acceptat sa devina membru PD-L si sa candideze pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid de pe pozitia a doua.

Talentata doamna Macovei

Emil Boc: Monica Macovei nu va fi niciodata invinsa!

Click aici pentru a intra in dialog cu Monica Macovei

La ora 10:00, Traian Radu Ungureanu, numarul trei pe lista PD-L

Traian Radu Ungureanu este un ziarist care a decis sa intre in politica. A lucrat multi ani la postul de radio BBC, de unde a fost dat afara, din motive politice, potrivit propriilor declaratii.

Numit si "TRU", Ungureanu este un fervent sustinator al presedintelui Traian Basescu, pe care l-a elogiat in editorialele sale. Se bucura de aprecierea presedintelui, care a vrut sa il trimita ambasador la Londra, dar s-a opus premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

In aprilie 2009, imediat dupa ce si-a anuntat eurocandidatura din partea PD-L, conducerea ziarului Cotidianul a decis sa renunte la colaborarea cu Traian Ungureanu. Ziaristul a protestat neintelegand de ce Adrian Nastase poate sa scrie la Jurnalul National, dar el nu are voie sa isi expuna ideile ca si pana acum.

Macovei, Ungureanu si Preda, numiti "grupul societatii civile" in PD-L

Click aici pentru a intra in dialog cu Traian Radu Ungureanu

La ora 12:30, Cristian Preda, numarul patru pe lista PD-L

Cristian Preda este profesor in politologie. A fost consilierul pentru educatie in mandatul a doi sefi de stat: Emil Constantinescu (in perioada martie 1999-decembrie 2000) si Traian Basescu (din martie 2007). A mai lucrat ca secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Intre 1987 si 1989 a fost membru al partidului Comunist Roman.

In ianuarie 2009 a intrat in PD-L, primul partid din care face parte dupa Revolutie, tocmai pentru a putea candida la europarlamentarele din 7 iunie. Pentru asta a trebuit sa renunte la postul de consilier prezidential. Se afla pe pozitia 4 a listei PD-L.

Cristian Preda a manifestat un brusc interes pentru politica in martie 2009. La o ora dupa meciul pierdut de nationala condusa de Victor Piturca in fata Serbiei, Preda a cerut demisia selectionerului.

Cristian Preda: Voturile date PNL sunt voturi irosite

Click aici pentru a intra in dialog cu Cristian Preda

La ora 13:30, Marian - Jean Marinescu, numarul cinci pe lista PD-L

Marian-Jean Marinescu este membru PD, ulterior PD-L, din 1992. In perioada 1996 - 2000 a fost Prefect al judetului Dolj. In 2004 a fost ales deputat, dar in 2007 a renuntat pentru a deveni europarlamentar.

In PE, este vicepresedinte al Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni.

Candideaza din nou la un post de europarlamentar de pe pozitia a cincea a listei PD-L.

Stolojan, Macovei, Ungureanu, Preda, Marinescu - primele cinci locuri pe lista PDL

Click aici pentru a intra in dialog cu Marian-Jean Marinescu

Va rugam sa adresati intrebari principalilor candidati ai PD-L la alegerile parlamentare. Raspunsul la intrebarile dvs il veti primi in cadrul emisiunilor LIVE sustinute de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Radu Ungureanu, Cristian Preda si Marian-Jean Marinescu.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...