Cate puncte de pensie mai face un vot?

Vineri, 29 August 2008, ora 12:18
3304 citiri
Cate puncte de pensie mai face un vot?

Absenteismul la vot, tot mai accentuat in ultimii ani, a avut si un efect neprevazut: a scumpit punctul de pensie.

Pensionarii, ramasi cea mai disciplinata si mai constiincioasa categorie de votanti, dar contand tot mai mult din punct de vedere numeric, au devenit o prada tot mai vizata de partidele de toate culorile.

Social-democratii, conservatorii, dar si democrat-liberalii si "simplii" liberali (cu mare aplecare sociala, dupa cum se vede) s-au calcat in picioare pentru a-si adjudeca meritele mariririlor tot mai dese de pensii din ultima perioada.

Ca la o licitatie publica, a carei miza este seducerea cu populista a electoratului de varsta a treia, partidele au plusat sume si termene tot mai spectaculoase.

Initiativa de majorare a pensiilor a venit prima oara din partea PSD, imediat dupa esecul de la referendum. Social democratii sperau ca, in acest fel, vor face uitate mai repede esecul lor si succesul lui Traian Basescu.

La inceput, guvernul Tariceanu parea sa manifeste o bruma de luciditate, in ciuda potentialului electoral urias pe care il avea propunerea PSD.

Insa, daca in prima faza, Tariceanu si liberalii de ministerele Muncii si Economiei au sarit ca arsi, sustinand ca Executivul nu are bani pentru o asa majorare substantiala a pensiilor, vigoarea protestelor s-a pierdut pe drum.

Incet, incet, liberalii si-au insusit si au imbunatatit propunerea PSD, retusand-o pe ici, pe colo, cat sa poata sa si-o asume.

Adoptarea legii de majorare (in unele cazuri chiar de dublare) a pensiilor in Parlament a prilejuit si un moment penibil pe scena politica. Pe holurile Parlamentului, liberalii si social democratii s-au angajat intr-un duel verbal in fata camerelor tv, sustinand fiecare ca meritul majorarii pensilor le apartine.

In tot acest timp, PD-L a lipsit de pe scena. Niciun cuvant nu se auzea despre pensii in tabara democrat liberalilor. Asta pana cand "locomotiva partidului" si-a facut aparitia spunand ca marirea pensiilor este o cacealma, o teapa data pensionarilor.

Traian Basescu a cerut explicatii Guvernului, i-a cerut ministrului Finantelor sa-i arate de unde are bani pentru o astfel de masura, insa nu a indraznit sa nu promulge legea de majorare a pensiilor, chiar daca, in paralel, acuza Guvernul de incompetenta si chiar de lasitate.

Ezitarile presedintelui, de altfel pe deplin justificate, a dat o ocazie nesperata liberalilor sa-l atace: "Traian Basescu a facut eforturile sa impiedice Guvernul sa mareasca pensiile pentru sase milioane de romani.

A pus, din calcul politic, interesul sau personal mai presus de interesele romanilor. Si-a dorit ca, prin presiune politica, sa blocheze o lege care era in beneficiul tuturor romanilor", a acuzat, la vremea respectiva, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Care, insa, nici pana astazi, n-a reusit sa duca pana la capat o demonstratie care sa convinga ca exista bani pentru majorarile de pensii aprobate.

Una peste alta, Guvernul si opozitia s-au angajat intr-o cursa nebuna de majorare a pensiilor de stat, pe de o parte, si de revendicare a paternitatii initiativei - pe de alta parte.

Tot acest balci a culminat saptamana aceasta, cu decizia guvernului de a acorda in avans majorarea de pensii promisa pentru 1 ianuarie 2009. Cat de in avans? Fix la inceputul lunii in care vor avea loc alegerile. Pe 1 noiembrie vine postasul cu bani mai multi "de la Tariceanu", pe 30 noiembrie pensionarul baga votul in urna.

Cu cine va vota? Dupa mariri peste mariri si devansarea devansarii, intrebarea care se pune este: cine va fi beneficiarul voturilor platite cu majorarea pensiilor? Si cred ca niciunul dintre partidele care isi disputa "paternitatea" masurii nu are in acest moment siguranta castigului.

Cu pensia "in caruta", oare se va simti pensionarul roman dator sa dea votul guvernului care a luat aceasta decizie ori va ramane fidel partidului de suflet?

Sau va considera ca majorarea este mult prea tarzie, in ultimul an de mandat, inainte de alegeri si, revoltat de incercarea de mituire, fara nicio legatura cu ratiunea unei vieti mai bune a varstnicilor, va da votul Opozitiei?

Oare vor ceda ultimei tentatii, o plasa cu ulei si orez "tip Vanghelie"? Sau va lua si banii de la stat, si punga elctorala, poate toate pungile electorale si va vota cu candidatul care are zambetul mai larg?

Cert este ca pensionarii nu mai pot fi masa de manevra previzibila de altadata. Din diferite motive, in timp ce comportamentul clasei politice romanesti s-a schimbat prea putin in ultimele patru cicluri electorale, pensionarii au devenit imprevizibili.

Insa, ei chiar pot sa spuna ca au castigat ceva. De partea cealalta, romanii care n-au ajuns inca la pensie au parte de stadioane, magistrale noi de metrou, campus universitar urias, in general, viata mai buna. Pardon, de promisiuni de stadioane, magistrale... Nimic mai mult.

Si poate ca si clasa politica ar trebui sa se maturizeze macar atat cat au facut-o pensionarii si sa invete ca masurile importante pentru cetatenii acestei tari nu trebuie luate doar cu cateva luni inainte de alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#pensionari, #guvern, #partide, #punct pensie, #PSD, #PNL, #PDL, #Traian Basescu, #Tariceanu , #PDL