Ce-am avut si ce-am pierdut?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 12:50
5064 citiri

In sfarsit mortul a fost dus la groapa. A decedat, de mult timp, dupa o grea suferinta inceputa chiar in momentul nasterii, dar a mai fost tinut prin frigiderele din palate, pana cand apartinatorii sa hotarasca cum sa anunte trecerea in nefiinta si cum sa traga cele mai mari foloase de pe urma ei.

Dar chiar si asa duhoarea nu mai putea fi ascunsa si era atat de sufocanta incat cam toata lumea ajunsese sa-si doreasca ingropaciunea. In plus, la malformatiile cu care se nascuse, creatura nu avea nicio sansa la o viata cat de cat normala.

Asta nu inseamna insa ca n-o regreta nimeni. Sunt o gramada de rude prin tara care mai incasau una alta de pe urma creaturii. Acum nu mai primesc nimic, caci tot ce mai avea a fost confiscat de cei ramasi in casa.

Ultimul Aleluia

Cam aceasta ar fi, pe scurt, povestea raposatei coalitii, careia presedintele Traian Basescu i-a cantat ultimul Aleluia dupa ce a semnat revocarea ministrilor PSD demisionari.

Cu o satisfactie greu disimulata, presedintele a anuntat ca Romania merge inainte, pentru ca iesirea PSD de la guvernare "nu e o fericire, dar nicio tragedie".

Cum sa fie o tragedie cand PD-L a ramas singur la guvernare, iar Vasile Blaga e la Interne in zile esentiale pentru alegerile prezidentiale? Cate zile? 45 de zile ca guvern interimar, iar apoi ca guvern demisionar pana la investirea unui nou cabinet. Adica pana la alegeri.

Cum sa fie o tragedie cand interimarul Vasile Blaga, solutia indezirabila pana mai ieri, a schimbat deja cei 21 de prefecti ai PSD, iar de acolo in jos in 2 saptamani totul va fi colorat in portocaliu, si a securizat rapid DGIPI?

Cum sa fie asta o tragedie? Nici macar largirea bresei in masca de mare independent a lui Traian Basescu nu e un pret prea mare pentru asa ceva. Si, ca sa dormim linistiti, Traian Basescu ne-a asigurat ca "niciodata o institutie a statului nu a fraudat alegerile". Si intre cele doua tururi de scrutin, in 2004, pe cine acuza domnia sa de marea frauda elecroala, la fel de nedovedita ca aceea a lui Dan Nica?

Dincolo de toate declaratiile, povestea e mult mai simpla: Traian Basescu a scapat de PSD spre fericirea electoratului sau traditional, a recuperat ministerul de Interne si a jucat cu destul de mare succes rolul rabinului intelept. Mircea Geoana, la randul sau, isi poate juca acum, in opozitie, marea carte electorala a candidaturii, in postura de victima insangerata.

Dincolo de aceasta poveste ce-am avut si ce-am pierdut, de fapt?

Guvernul Boc a fost unul dintre cele mai proaste pe care le-a avut Romania in ultimii 20 de ani. Debilitatea aceasta nu a fost numai din vina lui Emil Boc, nu doar din cauza lui Mircea Geoana si a PSD-ului. Ea a fost in primul rand consecinta logica si inevitabila a motivelor si circumstantelor constituirii lui.

Parteneriatul pentru Romania a aparut pentru ca Traian Basescu avea nevoie sa nu lase PSD in opozitie intr-un an de criza, iar PSD dorea cu orice chip puterea, adica accesul la resurse in sensul cel mai larg. Doua haite flamande, dupa o perioada indelungata de foamete in opozitie, au pus stapanire pe Romania. Tara a fost feudalizata temeinic si cu acte in regula prin legalizarea repolitizarii.

Compozitia guvernului fost si ea consecinta acestor cricumstante. Baronii amblelor partide au spart usa pentru a se instala, personal sau prin intermediar, la carma cate unui domeniu. Marian Vanghelie si Adriean Videanu au luat partea leilor. Nicio secunda nu s-a pus problema competentelor. A fost pe luate si pe apucate.

Actul guvernarii a fost guvernat de aceeasi deviza. Cele doua partide, atat de diferite, de la teoretica si neimportanta doctrina, la interesele electorale nu au reusit sa faca nici macar o lista cu prioritatile comune care sa fie duse la indeplinire fara probleme si la care sa purceada.

Asa se face ca, in afara de acordul cu FMI, mosit mai mult de Mugur Isarescu, eu nu-mi amintesc de vreun lucru cu adevarat bun reusit de actuala coalitie. Pana si cele trei legi reformatoare pentru care guvernul si-a asumat raspunderea sunt atat de proaste, incomplete si incoerente, incat cu greu pot fi trecute la capitolul progrese reale.

Cat despre lupta anticriza, sa fim seriosi, ea mai mult nici nu a existat. Mai bine, pentru ca masurile puse totusi in practica au dat efecte contrare.

Asa ca incetarea acestei Guvernari jalnice e un real castig. Criza politica nemaipomenita si nemaivazuta ma indoiesc ca poate fi mai mare decat cea provocata de existenta acestei coalitii. De luni de zile Romania este in criza politica. Macar de acum inainte nu mai suportam si duhoarea hoitului. In plus, PD-L isi poate da masura competentei si reformismului fara a mai avea pe cine da vina pentru esecuri.

Ce-am pierdut? Nimic. Si asta pentru ca, de fapt, n-am avut nimic.

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#coalitie, #PSD retras Guvern, #ministri PSD demisie, #PDL remaniere Nica , #PDL
Comentarii
Poza Andrei-NewYork
Andrei-NewYork
rank 5
Bine ca a murit aceasta formula de guvernare. Ea insasi a fost criza din tara, dar nu Boc sau Basescu sunt vinovati de extragerea ei cu forcepsul din randul clasei politice