Ce ne pregateste noul tandem Basescu - Lazaroiu

Autor: Irina Ursu
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 07:20
4234 citiri
Ce ne pregateste noul tandem Basescu - Lazaroiu

Pe scena politica romaneasca s-a nascut un nou tandem: Traian Basescu si Sebastian Lazaroiu, fostul sau consilier devenit ministru al Muncii.

Daca in perioada in care era la Cotroceni acesta din urma avea si pareri pe care nu le auzeai la seful statului, iar multe declaratii si semnale pe care le transmitea pareau doar ale lui, se pare ca odata cu functia din Guvern lucrurile s-au schimbat.

Discursurile pe care le-au rostit cei doi politicieni in fata tinerilor democrati liberali au avut cateva puncte comune, pe care le-au sustinut si promovat pe rand.

Pe lista presedintelui si a fostului sau consilier se regasesc: schimbarea de perceptie asupra PDL, austeritatea, descentralizarea/regionalizarea si o noua Constitutie, si nevoia de locomotiva a partidului cu accent pe om si valoarea lui.

Viitor si branding

Sebastian Lazaroiu le-a spus tinerilor din PDL ca ei reprezinta forta viitorului, dar sa tina minte ca trebuie schimbat continutul, inainte de a schimba forma - referire la dorinta de a adopta verdele in loc de portocaliu ca si culoare a PDL. Lazaroiu a subliniat ca rebranduirea partidului din care fac parte nu trebuie sa se rezume la lucruri superficiale, ci la valori si comportamente, care sa se transforme in fapte pentru binele romanilor.

Si presedintele Traian Basescu a avut un mesaj similar, le-a transmis tinerilor si poporului de la televizor ca schimbarea din partid trebuie sa fie una de abordare, si nu doar de culoare, pentru ca astfel "nu pacalesc pe nimeni", subliniind si necesitatea promovarii oamenilor fara "schelete" in dulap.

Austeritatea e lege

Pe de alta parte, seful statului si fostul sau consilier au punctat faptul ca austeritatea trebuie sa devina un fel de a fi, o "noua cultura".

Ministrul Muncii a declarat sambata ca intreaga lume se indreapta spre o noua ordine institutionala, nu numai Romania, si ca austeritatea va deveni o "cultura", oamenii intelegand singuri ca nu mai pot consuma mai mult decat produc.

A doua zi presedintele Traian Basescu a avertizat si el ca "austeritatea va deveni un mod de viata si nimeni nu mai poate trai pe bani pe care ii imprumuta".

Descentralizare si Constitutie noua

Tot pe lista comuna de subiecte a celor doi se regaseste si descentralizarea, care trebuie inceputa "imediat", deoarece este singura sansa de dezvoltare a Romaniei.

Ideea lansata initial de Traian Basescu, aceea de modificare a Constitutiei, a fost reluata de Sebastian Lazaroiu. Acesta a spus ca Romania nu trebuie doar sa isi revizuiasca Constitutia, ci chiar sa adopte una noua, care sa confere mai multa putere comunitatilor si sa duca la o descentralizare reala.

"Multe state vor fi in situatia de a veni cu un nou act constitutiv, cred asta va trebui sa facem si noi", a declarat sambata fostul consilier prezidential.

Si presedintele Traian Basescu le-a vorbit tinerilor despre necesitatea revizuirii Constitutiei.

In plus, Traian Basescu a aratat ca singurul argument pentru comasarea alegerilor este finalizarea regionalizarii. Aceeasi idee a fost sustinuta si de ministrul Muncii.

Locomotiva si viziune

Fostul consilier prezidential a mai spus ca nu de candidati pentru 2014 duce lipsa PDL, ci de o viziune. Mesajul lui a fost intarit de Traian Basescu care le-a transmis tinerilor democrat-liberali sa nu se mai bazeze pe o "locomotiva".

"Locomotiva alegerilor viitoare sunt ideile corecte. Bine sustinute si promovate. Daca PDL crede ca mai are nevoie de un Basescu care sa-l traga, se insala", a declarat acesta.

Oficializarea noului tandem a fost facuta momentan doar prin intermediul promovarii unor idei comune. Oare ce planuri de viitor pregatesc cei doi?

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: Ziare.com