Cine creste, cand USL si PDL se prabusesc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 16:41
3808 citiri
Cine creste, cand USL si PDL se prabusesc (Opinii)
Foto: Noua Republica

Aparent paradoxal, in acest moment pare ca atat partidul aflat la guvernare, cat si cele mai importante din Opozitie aluneca si pierd procente cot la cot. PDL pentru prostiile nesfarsite pe care le face de aproape trei ani fara intrerupere, USL pentru lucrurile pe care nu le face si nu le spune. Doua esecuri, doua prostii, doi cai morti deja.

Pentru PDL, recesiunea si criza mondiala reprezinta o adevarata pleasca, pentru ca abia astfel isi fundamenteaza si masurile de austeritate si isi explica non-masurile de stimulare a economiei. Daca pentru restul lumii, ajustarile bugetare sunt considerate masuri de austeritate, pentru PDL taierile bugetare au reprezentat recunoasterea unei minciuni pe care nu o mai puteau acoperi. Criza le-a unificat pe toate intr-o singura stare nedefinita de haos, spaima si teroare fata de viitor.

Pentru USL, amuzant e ca aceeasi criza economica ar fi trebuit sa fie pleasca lor. Desi parea sa-i ajute, impreuna cu non-actiunile Guvernului, criza care pare sa fi revenit la nivel gobal mai degraba ii incurca acum pe cei din USL. Ce vor mai spune electoratului, in afara de mult prea uzata placa a lui "Jos Basescu!"?

Daca USL isi pierde rolul de alternativa, daca PDL reuseste sa induca si sa inoculeze ideea ca nimeni altcineva nu ar fi reusit mai mult si mai bine, nu pentru ca nu exista altii mai buni, ci pentru simplul motiv ca nu se poate mai bine, atunci alianta dintre PSD si PNL se poate rupe de la sine. Desigur, intotdeauna altcineva ar fi putut mai bine si mai mult, mai ales in Romania, unde guvernantii si-au demonstrat permanent incompetenta.

Insa introducerea unei idei in mentalul colectiv nu este totuna cu valoarea ei de adevar. De cele mai multe ori, e taman pe dos. Iar ideea ca nimeni altcineva nu ar fi reusit mai bine decat PDL in aceasta perioada incep sa cred ca isi castiga deja tot mai multi adepti. Pe fondul slabiciunii de structura a USL, pe baza ideilor putine, slabe si nepercutante ale liderilor sai si, mai ales, din cauza lipsei solutiilor pe care lumea le asteapta, pentru a putea face diferenta intre actualii si cei de vor veni.

Cat despre PDL, criza internationala, pleasca lor, abia ce ii mai ajuta sa nu se prabuseasca in ritmul in care ar fi facut-o daca in lume toate mergeau bine. Singura veste cu adevarat proasta de aici este ca in locul acestor partide, apar tot felul de monstruleti, care mai de care mai hidosi. Nu ca PSD, PNL sau PDL ar fi serioase sau ar mai avea ceva de oferit la capitolul incredere, insa cei de se pregatesc sa le ia locul sunt intruchiparea falimentului clasei politice.

Nu stiu cate procente au alde Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, DDD - PP, Albele ca Zapada ale lui Lazaroiu sau Miscarile Populare incerte ale lui Traian Basescu. Stiu doar ca toti se prezinta ca solutia mereu cautata, dar niciodata gasita in ultimii 21 de ani. Providentiali - asta e cartea lor de vizita. Indiferent de nume si de promisiunea pe care o prezinta poporului, ei speculeaza perfect lehamitea si disperarea care au cuprins Romania.

Indiferent ce vor face cu voturile pe care le vor castiga in 2012, fie ca le vor inchina lui Traian Basescu intru intronarea unui Boc al XII - lea, fie ca le vor folosi pentru santajul permanent al noii majoritati, ascensiunea unor astfel de forte instabile, gaunoase, cu accente puternice de mistic, nationalism si traditionalism barbar, nu va avea alt efect decat scindarea si mai puternica a societatii.

Pe masura ce criza se va adanci si profetii mantuirii neamului se vor inmulti, sansele ca tara asta sa se vindece de sechelele trecutului vor scadea direct proportional. Abia atunci sa vezi distractie si haos institutional. Pana intr-o zi. Cand si cei mai onesti si bine intentionati vor ajunge sa creada in aberatiile unui proiect milenarist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

EXCLUSIV. Cum s-au împotmolit negocierile dintre Mititelu și Gigi Becali pentru Bauza
EXCLUSIV. Cum s-au împotmolit negocierile dintre Mititelu și Gigi Becali pentru Bauza
Gigi Becali a anunțat că își face echipă pentru grupele cupelor europene fiind sigur că va câștiga campionatul în acest sezon. Mai mult, patronul FCSB a anunțat nume importante care...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#uniunea social liberala, #Partidul Democrat Liberal, #alegeri generale 2012, #DDD PP, #Gigi Becali, #Corneliu Vadim Tudor, #miscarea populara , #PDL