Cine va conduce PDL pana la revenirea lui Basescu? (Opinii)

Marti, 26 Februarie 2013, ora 23:32
9063 citiri
Cine va conduce PDL pana la revenirea lui Basescu? (Opinii)

Prin liberul acces la concursul pentru sefia suprema a partidului, PDL incearca sa-si demonstreze in primul rand sie insusi, apoi celor dispusi sa-i urmareasca destinul politic, ca acolo democratia e la ea acasa.

Si chiar este, atat cat se poate, precum metalele nobile, arareori pure si mai niciodata in stare simpla de agregare.

In materie de democratie, eventual liberala, clasicii ganditori o conjugau in jurul timpului imperfect. Platon zicea ca exista trei forme de guvernamant degenerate: tirania, oligarhia si democratia, in vreme ce Aristotel credea ca este sistemul in care fiecare face ce vrea.

Acum, cata dictatura si cata putere au stat concentrate in nucleul PDL este aproape imposibil de cantarit. Din elementarul motiv ca partidul a fost atat de etans, incat pana si comunicarea cu electoratul prin intermediul careia ar fi dorit sa-i spuna cat de mult ii vrea binele era o performanta greu de atins. Fapt recunoscut de insasi oligarhia despre care pomeneam.

Revenind la intrecerea cu premiu unic, primilor doi challengeri anuntati - Udrea si Blaga - li s-a alaturat in candidatura Monica Macovei. S-a tot spus ca Traian Basescu, un strateg imbatranit in ambuscade, ar sustine-o pe fosta lui sefa de cabinet in lupta pentru obtinerea centurii cu diamante oranj.

Un atu la prima vedere pentru Elena Udrea, insa acest "ghiont" suportericesc pare pripit si potential aducator de daune doamnei cu pricina, in contextul revenirii prea rapide in memoria multor romani. Daca acestia au uitat-o cumva. Iar imaginea proiectata in public nu-i este atat de favorabila pe cat si-ar dori-o.

Vasile Blaga este un tip echilibrat, cu trasaturi cazone si multe resorturi in partid. Profil de ostas serios, aplicat, minutios cateodata, fara pretentii de subtilitati spirituale (ele sunt de obicei native). Un bun incasator de vorbe cu asperitati, dar si capabil de riposte.

Pe turnanta a aparut Monica Macovei. Un adversar redutabil pentru primii doi, cronologic vorbind. Fostul ministru al Justitiei in mandatul Tariceanu este unul dintre cei mai activi si mai sonori europarlamentari romani. Semn ca are surse, este bine si constant alimentat cu stiri. Stie cum si cand sa-si plaseze informatiile culese, iar efectele s-au vazut nu doar o data.

La o adica, in functie de sufragiile adunate, tandemul Udrea-Macovei il poate invinge pe Blaga. Si datorita cecurilor politice strecurate de drezina partidului in posetele celor doua doamne. Miza alegerilor din PDL este considerabila pentru Traian Basescu. Fiindca acolo va acosta in 2014 dupa expirarea mandatului de presedinte.

Competitia pentru prima functie in PDL ii va oferi posibilitatea aflarii in jurul carui pol magnetic se va aduna "pilitura" principalelor particule din partid, dupa ce el insusi va participa din culise la scuturarea ciurului purificator.

Vasile Blaga are de partea lui doar sansa unei victorii fulgeratoare obtinute in prima runda. Un eventual tur suplimentar (asa cum se intrevede) ii va diminua mult din putinta de preluare a fraielor partidului. Deoarece va avea de infruntat o rivala cu cardul voturilor dublat de catre doamna iesita din competitie in semifinala.

Fiindca Elena Udrea ne-a amintit de notiuni din fizica, in PDL se vor intampla fenomene ce decurg din principiul vaselor comunicante pana la un moment dat. Acceleratia gravitationala cu care se va izbi perdantul de zero absolut va depasi pragul de 9,8. Un cutremur mic intr-un partid candva mare.

Este posibil ca profesorul de laborator sa opreasca pendulul lui Maxwell intr-o pozitie de repaus convenabila, alta decat cea demonstrata unde energiile sunt nule. Important este ca interimatul de pana in 2014, anul revenirii lui Traian Basescu la timona PDL, sa fie asigurat de catre un personaj dispus a fi amabil cu cei intalniti la urcare.

Pentru ca ii va reintalni la coborare. Gata sa-l ierte ori sa-i plateasca polite, ba chiar sa-i arate usa. Asa e in democratie, nu? Fiecare face ce vrea. Pana la un punct. Dictat de o persoana sau pus de oligarhie. PDL nu are cum sa evite aceste reguli nescrise.

Ar mai fi ceva. Candidatii la presedintia acestei grupari politice trebuie sa fie siguri ca sunt purtatori de prestigiu. Altminteri, vor juca la suma zero, asteptand neputinciosi o erodare masiva a actualei puteri.

Care le va fi meritul in afara de cel al rabdarii? Cu siguranta, cunosc si ei raspunsul la intrebare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri PDL, #lupta putere PDL, #Traian Basescu PDL, #Macovei alegeri PDL , #PDL