Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Incercam sa facem curatenie

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 12:18
4315 citiri
Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Incercam sa facem curatenie
Foto: Ziare.com

Cristian Preda si Monica Macovei, proaspat alesi europarlamentari ai PD-L, si totodata reprezentanti marcanti ai societatii civile, au discutat miercuri live la TV Ziare.com, despre ce pot schimba intelectualii in politica din Romania, intr-o perioada in care acestia sunt de multe ori contestati sau chiar dispretuiti pentru optiunile lor politice.

De ce nu intalnim mai des figurile intelectualilor la televizor? De ce apar tot mai rar in spatiul public si in dezbateri? Cum arata intelectualul roman si ce rol mai are el astazi in societate?

Cei doi europarlamentari ai PD-L au acceptat sa raspunda din nou intrebarilor cititorilor Ziare.com, sa vorbeasca despre ce inseamna sa fii intelectual pe scena politica si ce inseamna sa fii perceput drept un reprezentant al societatii civile cand faci parte dintr-un partid.

Iata emisiunea in format live text. Puteti vedea si inregistrarea emisiunii AICI.

Preda: Buna ziua tuturor! Pornim de la ideea ca intelectualii pot schimba ceva, sa vedem ce anume.

Macovei: Noi vrem transparenta si vom merge pe acest principiu. Si pe responsabilitate, bineinteles!

Preda: Chestiunea intelectualilor e discutata din '90 incoace. A existat la inceputul tranzitiei romanesti o stigmatizare a intelectualilor. Definitia ar fi ca e intelectual oricine are o gandire critica in spatiul public, indiferent daca este sau nu membru al unei partid.

Cat mai multi intelectuali trebuie sa intre in partide

Macovei: As adauga gandire critica bazata pe valori.

Preda: Vazand cat de putin sensibila este puterea la argumentele venite din societatea civila, mi-am zis ca trebuie facut acest pas, sa intru intr-un partid politic.

Macovei: Intelectualii nu pot ramane doar in societatea civila. Cat mai multi oameni de valoare trebuie sa intre in partide, pentru ca altfel o sa fie jale.

Preda: Romanii voteaza partide, foarte rar independenti. E greu de gasit o formula alternativa la partidele politice, pentru ca asa se construiesc identitatile politice. Inclusiv Vadim Tudor a fost votat de mai multe ori. Pana in noiembrie anul trecut a fost validat in repetate randuri.

Pe de alta parte s-a creat un partid al intelectualilor, PAC, dar nu a mers prea departe.

Preda: Suntem intrebati de ce nu se intorc intelectualii in tara. Unii se intorc.

Macovei: Sunt decizii personale. Daca lucrurile merg bine acasa cel putin in domeniul in care X lucreaza, sau in care traieste, el va veni. Nu trebuie sa tragem de ei sa ii aducem.

Si apoi, acum traim intr-o Europa unde granitele sunt mai putin importante. Totul trece granitele.

Independenta nu e o razvratire perpetua. Nu poti sa faci din politica un Hyde Park permanent

Macovei: Intelectualii sunt independenti atat timp cat au o gandire critica si te simti liber sa o exprimi, atunci da, sunt independenti. Sigur ca exista si lucruri neplacute, pe care le spunem numai intre noi.

Preda: Unii vad independenta ca o razvratire perpetua si ca pe un profil excentric. Nu stiu daca asta inseamna sa poti construi ceva in politica.

Politica nu inseamna doar baricade, ea inseamna constructie, viziune, efort. Nu poti sa faci din politica un Hyde Park permanent.

Macovei: Independenta inseamna si sa iti promovezi valorile in care crezi.

Intelectualii trebuie sa ofere ceva politicii, nu invers

Preda: Un cititor intreaba ce le ofera politica romaneasca intelectualilor ca ei sa intre in politica?

Macovei: Eu vad lucrurile invers. Am decis sa intram pentru a oferi ceva politicii: lipsa de teama de a spune ce gandesti, transparenta, anticoruptie in partide si in relatia afaceri-latura penala. Noi avem de oferit nu asteptam sa ni se ofere ceva.

Preda: Noi folosim notorietatea pe care am capatat-o in societate, investim in campul politic. Nu avem dificultatile celor care sunt la inceput de cariera si vor sa isi construiasca notorietatea. Cei foarte tineri intra in politica si vor sa aiba o ascensiune rapida. Ei risca foarte mult, notorietatea se castiga pe multe cai, unele neplacute.

Nu avem de ce sa facem compromisuri politice. Incercam sa facem curatenie

Macovei: As adauga ceva. La noi intra in politica, inclusiv cei tineri, oameni care nu au o cariera profesionala foarte buna, au cel mult un loc de munca. Si intrand in partid isi doresc sa urce in ierarhia politica. Ei vor fi foarte deschisi spre compromis, spre cel urat. Spre furt, cum ar fi cel in cazul dosarelor Nastase.

Daca ai o meserie in care esti cunoscut, apreciat, atunci nu mai esti atat de dependent pentru ca te poti intoarce oricand la meseria ta. Am simtit-o pe pielea mea, cand mi se cerea sa semnez achizitii publice. Eu nu depindeam de nimic, puteam sa refuz.

Noi nu avem de ce sa facem comprommisuri politice. Incercam sa facem curatenie in politica. Am o meserie, ma intorc oricand la ea. Si Cristi la fel.

Preda: Si la PSD sunt oameni foarte articulati si independenti. Sa nu confundam PSD cu Vanghelie. Exista si intelectuali organici nu doar critici. Eu cred ca un intelectual trebuie sa incerce sa construiasca.

Macovei: In toate partidele, in toate guvernele, sunt lucruri pe care vor sa le ascunda. Se iau decizii de la o ora la alta, nu exista un plan, pe doi pe cinci ani si pe baza lui sa iei decizii si sa implici fondul. Deci sunt motive pentru care nu se discuta fair intre politicieni.

Preda: Sunt intrebat de ce rade presedintele cand se intalneste cu intelectualii. Presedintele Traian Basescu rade in mijlocul intelectualilor pentru ca se simte bine intre ei, apara aceleasi valori, nu stiu ce e de condamnat in asta.

Cazul Ridzi: Astfel de anchete au lipsit in alte cazuri

Preda: Doamna Ridzi, daca este pusa sub urmarire penala, trebuie sa plece ca oricare alt ministru. Dar aceasta vanatoare a tinerei doamne Ridzi pune o problema importanta.

In PE, exista doua mari formule interesante pentru domeniul Tineretului si Sportului: cele legate de problematica sanatatii si pe de alta parte de chestiuni de tipul cetatenie, familie, egalitate de sanse.

La noi Tineretul si Sportul a fost plasat in domeniul divertismentului, de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns. Eu cred ca trebuie gandite aceste domenii fie sub domeniul sanatatii publice fie al egalitatii de sanse.

Chestiunea Ridzi este foarte clara, a anuntat ca demisioneaza daca este pusa sub urmarie penala.

Macovei: Imi amintesc cu naduf ca astfel de anchete au lipsit in alte cazuri. Povesteam public cum actele normative adoptate in Guvern erau modificate pe drum catre Monitorul Oficial, lucru total ilegal, si vorbeam de domnul Radu Stroe. Nu s-a facut nicio ancheta in acest caz.

Nu vom face noi anchete

Preda: De ce nu deschide Traian Basescu un post de televiziune? E presedinte nu o sa-l transformam intr-o un speaker, o vedeta de televiziune. Presa este libera. Eu nu cred ca cine vrea sa isi expuna punctul de vedere nu o face.

Sunt insa si oameni cuplati la posturile care il denigreaza pe Traian Basescu, stau cu ochii la Ciutacu sau cum il cheama. Dar cred ca oamenii gandesc independent.

Preda: Sa nu va asteptati sa ne transformam in jurnalisti de investigatii. Nu vom face anchete odata ajunsi in Parlamentul European. Cine ma vede in fruntea unei mici armate de ziaristi care face investigatii, va fi dezamagit.

Politicienii folosesc ca pretext prezumtia de nevinovatie

Macovei: Altadata aparea un sef de partid care spunea, este X anchetat dar nu il dam afara pana cand nu va fi gasit vinovat. Prezumtia de nevinovatie are legatura cu ce se intampla in magistratura, este un termen strict juridic.

Dar un sef de partid poate da afara, poate lua atitudine. Politicienii au extins fara rost un argument juridic, il folosesc ca pretext.

Trebuie rupt nodul dintre oamenii de afaceri, baronii locali si elitele politice

Preda: Cum eliminam discrepantele dintre baroni si intelectualii aflati in politica? Eliminam din baroni.

Macovei: De altfel, ei sunt intr-un conflict de interese. Nu se vor lua decizii bune pentru interesul public daca nu rupem nodul dintre oamenii de afaceri, baronii locali si politicieni. Multe decizii sunt luate in functie de interesul baronilor.

Preda: Din pacate, optand pentru sistemul de vot de anul trecut, in care alesul natiunii este un fel de primar care nu ramane in comuna ci se duce la Bucuresti, acest mod de vot a sudat mai bine legatura intre baronii locali si elitele politice.

Interesele oamenilor de afaceri din circumscriptii duc la o solidarizare pusa sub semnul coruptiei. Complicitatile pot fi si mai periculoase cand teritorul este mai mic.

De multe ori, oamenii de afaceri care nu au angajamente politice nu isi pot gestiona afacerile pentru ca sunt intr-o concurenta neloiala, deoarece competitorii lor au aceste avataje. Este nesanatos.

Cine vrea sa dea o sanctiune clasei politice da un vot alb

Macovei: Este foarte greu sa reformezi clasa politica dar depinde mult si de cei care voteaza. Neprezentarea la vot a insemnat nepasare. Cine vrea sa dea o sanctiune clasei politice se duce la vot si depune un vot nul, pentru ca arata ca ii pasa, a facut efortul. In sistemul belgian, electronic, in afara de variantele politice ai si varianta de vot nul. Este un sistem corect, as vrea sa il vad in Romania.

Presa de investigatie sa se uite la ce se intampla cu dosarele la IICCJ

Macovei: Nu se lupta de forma cu coruptia. DNA lucreaza, a suparat pe multa lume, si trusturi de presa, ai caror sefi sunt in ancheta.

Dosarele cu politicieni au ajuns la IICCJ si acolo se opresc pentru ca se dau termene foarte lungi. Este o problema mare la IICCJ, Trebuie verificat cine sunt, cum sunt repartizati, ma indoiesc ca se respecta principiul repartizarii aleatorii.

Sigur ca inculpatul nu isi doreste sa se ajunga la probeleme de fond, ceea ce inseamna vinovatie. Dar judecatorii trebuie sa stabileasca termene. "Am gripa" Inculpatul e plecat", "mai am 3 procese" nu sunt motive serioase. Poate ca presa de investigatie vrea sa se uite ce se intampla cu dosarele la IICCJ.

Pe de alta parte, de vina este si Parlamentul. Este clar ca parlamentarii PSD nu vor ca Adrian Nastase sa fie judecat in dosarul Zambaccian 1.

Apoi, orice inculpat celebru se duce la Curtea Constitutionala si acolo cazul sta cateva luni.

Propunerea legislativa de acum o luna ca procesele sa nu mai fie suspendate cat timp se judeca la CCR a fost respinsa in Senat de PSD. Dar nu ma las, nu trebuie sa cedam.

Sunt nemultumit de complicitatea suparatoare a PD-L cu PRM la Capitala

Preda: Elena Basescu si Becali nu sunt in aceeasi categorie. Tin sa spun ca Becali nu va fi in grupul PPE cum au incercat unii sa sugereze. PD-L este un partid diferit si se inscrie in alta orbita decat cea a partidelor extremiste, PRM si PNG.

PD-L a facut o miscare politica "colosala" o spun ironic, ieri in CGMB, dand sustinerea de la PNG pe sustinerea PRM. Va spun sincer ca sunt personal nemultumit pentru ca nu vad ce aduce bun pentru bucuresteni aceasta complicitate suparatoare.

In aceeasi primavara in PD-L intra Macovei, Ungureanu si Preda si apoi conlucram cu PRM. Nu mi se pare corect si o sa o spun extrem de apasat.

Becali a intrat in politica precum un bancomat sensibil la cauza saracilor

Preda: Becali a emotionat pentru ca exista in societatea noastra o cultura politica in care exista admiratia pentru haiduci.

Macovei: Dar nu este un haiduc. El e trimis in judecata pentru coruptie de mult timp, dosarul Valiza, si apoi unul legat de violenta. Nu stiu ce legatura are asta cu haiducia sau cu vreun merit.

Preda: Becali a intrat in politica romaneasca ca un tonomat, nu, scuze, ca un bancomat sensibil la cauza saracilor. Cu aceasta identitate a atacat apoi autoritatea statului, magistratii, procurorii.

In politica romaneasca se minte mult

Macovei: Sunt intrebata daca am un crez politic. Este de dreapta, reflectat de optiunea politica, intrarea in PD-L. Pentru mine este importanta persoana, drepturile omului, statul de drept.

Preda: In politica romaneasca trebuie schimbat si stilul. Astazi exista invectiva.

Macovei:...se minte mult...

Preda: Da. Exista o complicitate a politicienilor cu jurnalistii. Multi vor sa se duca la emisiuni, sa apara, fara sa explice ceva. Trebuie sa construim mai multe proiecte.

Preda: Va multumim. Iar daca mai aveti intrebari le puteti pune la mine pe site, www.cristianpreda.ro. Iar pentru Monica, i le transmit eu.

Macovei: Va multumim. La revedere!

Emisiunea a fost "condimentata" cu un episod amuzant. La insistentele cititorilor Ziare.com care cereau o explicatie pentru faptul ca, din spatele celor doi invitati, presedintele Traian Basescu "superviza" emisiunea dintr-o cunoscuta caricatura fixata pe peretele sediului PD-L, Cristi Preda s-a ridicat si a dat-o jos, pana la incheierea acesteia, cand a pus-o la loc.

Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Severin nu va fi niciodata comisar european

Despre Monica Macovei

Monica Macovei este de profesie avocat, a fost si procuror, s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

Desi nu facea parte din Partidul Democrat a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, ca independent. A fost acuzata ca face justitie pe considerente politice pentru ca in mandatul sau au inceput anchete impotriva unor politicieni importanti din alte partide, in special PSD.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

In martie 2009, Monica Macovei a acceptat sa devina membru PD-L si sa candideze pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid de pe pozitia a doua.

Despre Cristian Preda

Cristian Preda este profesor in politologie. A fost consilierul pentru educatie in mandatul a doi sefi de stat: Emil Constantinescu (in perioada martie 1999-decembrie 2000) si Traian Basescu (din martie 2007). A mai lucrat ca secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Intre 1987 si 1989 a fost membru al partidului Comunist Roman.

In ianuarie 2009 a intrat in PD-L, primul partid din care face parte dupa Revolutie, tocmai pentru a putea candida la europarlamentarele din 7 iunie. Pentru asta a trebuit sa renunte la postul de consilier prezidential. Se afla pe pozitia 4 a listei PD-L.

Cristian Preda a manifestat un brusc interes pentru politica in martie 2009. La o ora dupa meciul pierdut de nationala condusa de Victor Piturca in fata Serbiei, Preda a cerut demisia selectionerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Preda Macovei intelectuali, #TV Ziarecom, #europarlamentari PDL, #intelectuali PDL , #PDL
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
GARDA INTELECTUALILOR PUTERII de la COTROCENI seniorii şi "disidenţii" lui "MARCEL "[Gogu Rădulescu]au ] fost înlocuţi cu "JUNII COSMOPOLIŢI de la ""OBSERVATORUL CULTURAL"