Noua Republica - Si totusi, Alba ca Zapada exista? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 13:37
6119 citiri
Noua Republica - Si totusi, Alba ca Zapada exista? (Opinii)

Fapte in ordine cronologica: Sebastian Lazaroiu vesteste repetat aparitia Albei ca Zapada, adica a fortei politice menite sa reactiveze energiile politice pasive si reformiste ale societatii romanesti. Alba ca Zapada devine o vedeta a presei, dar reactiile din PDL sunt intre retinute si ostile. Alba ca Zapada capata un nume, Miscarea Populara, dar ideea de partid nou pare a fi abandonata.

Sebastian Lazaroiu este dat afara din guvern pentru criticile la adresa PDL. Presedintele isi asuma Miscarea Populara si anunta ca va continua colaborarea cu fostul sau consilier, caruia nu-i reproseaza decat erori de strategie. Miscarea Populara este poluata, cu concursul liderilor PDL, prin asocierea la nivel de imagine cu George Becali, Corneliu Vadim Tudor si Dan Diaconescu, devenind nefrecventabila in primul rand pentru cei carora, teoretic, le era adresata.

Este lansat pe Internet manifestul de creare a unui nou partid: Noua Republica. Initiatorul este Mihail Neamtu, un intelectual de dreapta, fara nicio functie publica. Manifestul este promovat intens de blogary.ro. Mihai Neamtu recunoaste ca Sebastian Lazaroiu nu este cu totul strain de proiectul noului partid.

Mesajul Noii Republici se centreaza pe cativa piloni puternici: anticomunism, crestinism, anticoruptie, taxe reduse, modernizarea birocratiei, investitie in tehnologie si cunoastere, restructurarea statului social, parlamentari fara imunitati, o constitutie pentru cetateni, cultura memoriei, respect pentru credinta si valorile familiei (pentru detalii http://nouarepublica.ro). Mihail Neamtu respinge ferm colaborarea cu Miscarea Populara, daca ea ii va include pe Becali, Vadim, Diaconescu si altii asemenea. Dl. Neamtu s-a aratat insa incantat de ideea ca reformistii din PDL sa i se alature.

Va las sa trageti singuri concluziile si sa stabiliti daca intre toate aceste fapte exista o legatura logica. Imi permit doar doua intrebari. O fi cumva Noua Republica revenirea la un proiect initial, sa zicem Alba ca Zapada, gandita ca motor al Miscarii Populare, proiect abandonat din cauza opozitiei PDL si reactivat dupa recentele fronde antiprezidentiale foarte grave ale partidului? Cu alte cuvine, ar putea fi Noua Republica noul partid prezidential pregatit pentru 2012, partid prin care Traian Basescu incearca sa-si regleze conturile cu istoria?

Dincolo de toate aceste dileme privind paternitatea noului proiect politic, cert este ca el este important si benefic. Dar deocamdata nimic mai mult decat un proiect. Caci de la starea entuziasta, dar magmatica, de acum pana la constituirea unui nou partid e cale foarte lunga, iar pana la un scor bun in alegeri, o cale si mai lunga, presarata cu obstacole grele si capcane adanci.

Sansa noului partid este imensa stare de asteptare din societatea romaneasca, sufocata de partide inepte si corupte, o asteptare poate mai mare decat in 2004, dar minata de o mult mai mare neincredere, dupa esecul DA si al PDL. Electoratul tinta al noului partid este, in linii mari, tocmai cel al defunctei DA, adica urban, clasa medie, implicata in mediul privat, cu un nivel de educatie de la medie in sus. Adica cei mai sceptici dintre sceptici, cei mai greu de convins si usor de pierdut. Mesajul Noii Republici este generos, puternic, in general pozitiv, cu o singura tusa negativa puternica, precum un semnal de alarma: "Prima amenintare pentru Romania o reprezinta posibila revenire a socialistilor la putere in 2012. (...) pentru ca ne paste falimentul...". Dar mesajul nu este suficient.

Oricat de generos ar fi el, electoratul nu va rezona decat daca il va auzi in gura unor lideri puternici, credibili si carismatici. Recunoaste acest lucru si Mihail Neamtu: "Astazi Romania are nevoie de un restart, de o reincepere a unui ciclu politic care sa presupuna nu doar idei si institutii noi, ci mai ales caractere, oameni credibili. Acesti oameni trebuie indentificati". I-a identificat NR? Cu toata simpatia, Mihail Neamtu si Sebastian Lazaroiu sunt foarte departe de profilul cerut. O varianta ar fi Monica Macovei, care si asa se umple de praf in vitrina sparta a PDL. Dar nu ajunge o randunica. Ramane de vazut daca NR va reusi sa-si gaseasca purtatorii de mesaj potriviti.

Dar chiar si asa, strategia adunarilor de strada, pe care mizeaza deocamdata initiatorii viitorului partid, nu cred ca va fi suficienta in fata logisticii partidelor consacrate. Zona superioara a electoratului este prea neincrezatoare si pasiva, iar cea inferioara este cu mult mai sensibila la pungi decat la principii. Cum vremea romantica a politicii s-a dus odata cu anii 90, fara o structura puternica in teritoriu, ma tem ca sansele unui partid sunt minime.

Asa ca, fie Noua Republica va fi spijinita logistic de PDL, ceea ce mi e pare imposibil, fie va smulge o parte din aceasta logistica. Adica ne-am afla in fata ruperii PDL. Peluarea unor structuri ale PDL este insa riscanta. Cele mai multe sunt profund baronizate si imbibate cu clienti politici, iar orice concesie facuta in aceasta directie din partea unui nou partid care se bazeaza tocmai pe toleranta zero fata de practicile traditionale ar fi fatala. Dupa cum este esential ca Noua Republica sa reuseasca sa se disocieze clar de PDL, pentru a nu parea un puiut spalat al democrat liberalilor, care sa le asigure o rebranduire pe zona superioara a electoratului de dreapta.

Si mai trebuie luat in calcul ceva foarte important: blocada de presa. Nu cred ca vreuna dintre televiziunile de stiri va fi dispusa sa acorde o sansa corecta de exprimare noii formatiuni, tocmai pentru ca principiile ei ataca frontal interesele celor care patroneaza direct sau indirect marile trusturi de presa. Deocamdata RTV si A3 n-au suflat o vorba despre proiectul noului partid. E drept, Noua Republica pare sa ocupe pozitii importante pe Internet si este posibil ca audiovizualul sa se apropie vertiginos de decontul autodecredibilizarii. Asa ca batalia ecran vs on-line s-ar putea anunta foarte interesanta.

"Raspund solidar cu voi in fata romanilor daca faceti ce trebuie. Daca nu faceti ce trebuie, ma voi distanta de voi", le-a spus Traian Basescu ministrilor democrat liberali chiar dupa demiterea lui Sebastian Lazaroiu. Intre timp, PDL a continuat sa boicoteze prin chiul legea asistentei sociale, a legalizat "cosul pensionarului", iar impozitarea pensiilor a fost rebagata in sertar. Sa fie presedintele precum un Moromete care, ajuns la capatul rabdarii si al dezamagirii, pune parul Noii Republici pe copiii tradatori? Vom vedea.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Noua Republica Traian Basescu, #Alba ca Zapada Basescu, #Miscarea Populara Basescu , #PDL