Cu ochii pe Palatul Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Octombrie 2009, ora 10:48
4214 citiri
Cu ochii pe Palatul Cotroceni

In acest moment toti ochii sunt atintiti pe Palatul Cotroceni. Cele doua partide complet blocate in propriile transee nu au cum sa mai iasa din clenci. Intr-un discurs aproape patetic, Dan Nica insusi l-a rugat pe presedinte sa ia o decizie. Pana si liberalii au facut acelasi lucru.

Este exact ceea ce voia presedintele. Sala a amutit, iar dupa o asteptare bine dozata este asteptat verdictul. Poporul il respecta pe cei care-si asuma responsabilitatile si ia deciziile.

Ce va face Traian Basescu? Probabil ca nu avem mult de asteptat inainte de a afla, dar presedintele, dupa cum chiar domnia sa spunea, nu s-a grabit. De ce ar fi facut-o?

Asteptarea da clasei politice ocazia unui spectacol care foloseste mai mult decat orice argument in favoarea referendumului. Da electoratului si presei posibilitatea sa se intrebe tot mai insistent de ce e atat de important Dan Nica, iar itele tot mai groase si mizerabile care duc la Marian Vanghelie sunt devastatoare pentru pretentiile de onorabilitate a ofuscarii social democratilor.

Asteptarea ii da lui Mircea Geoana posibilitatea sa gafeze monumental vorbind despre cota lui de guvernare. Le da liderilor social democrati posibilitatea unor manifestari de nervozitate care sa contrasteze evident cu calmul lui. Cine-i disperat?

Si, nu in ultimul rand, a dat posibilitatea acestui guvern muribund sa dea o ordonanta care sa ieftineasca substantial referendumul din ziua alegerilor si da termen de 20 de zile Parlamentului pentru a da aviz negativ sau pozitiv initiativei presedintelui de organizare a referendumului.

Asteptarea ii da posibilitatea lui Taian Basescu sa-i mai fiarba pe baronii din propriul partid si sa se distanteze de PD-L, pentru accentuarea imaginii de independent.

In plus, chibzuinta si rabdarea, exercitiul de responsabilitate, dau bine la popor, cu atat mai mult cu cat erau exact doua dintre atributele pe care nu le avea Traian Basescu.

Asadar, de ce s-ar fi grabit presedintele, cand asteptarea nu i-a adus decat avantaje?

Dar ce este imprevizibil in toate acestea? Doar PSD a cazut in capacana imprevizibilitatii prezidentiale si pare complet incremenit in fata miscarilor lui Traian Basescu.

Dar de ceva vreme Traian Basescu nu a mai fost deloc imprevizibil. Dimpotriva. Toate actiunile sale puteau fi anticipate, daca cineva si-ar fi pus in cap sa fie atent la declaratii, la nuantele din ele, la repozitionarile lente ale presedintelui, la etapele rebranduirii sale.

A vorbit de nenumarate ori despre reforma constitutionala, inclusiv in ultimul discurs din Parlament, dar anuntarea referendumului a lasat pe toata lumea cu gura cascata.

A invitat partidele sa-si bage picioarele in apa rece, dar toata lumea a cazut in fund cand a propus independent la Interne.

A vorbit despre inca o confruntare similara celei din perioada suspendarii, inainte de finalul mandatului. Iat-o!

De luni de zile presedintele tace tot mai mult si actioneaza tot mai calculat, insa nimeni nu pare sa fi observat ca Traian Basescu are o strategie cu mai multe stegulete care trebuie atinse. Cateva au fost, cateva mai urmeaza.

Dar atat de mult a spus PSD pe toate vocile ca Taian Basescu este disperat si nu mai are solutii, incat, a ajuns sa o creada sincer, asa ca n-a mai fost atent la detalii. Mare greseala!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Basescu revocare Nica, #Basescu PDL PSD, #Nica remaniere Guvern, #coalitie PDL PSD , #PDL