Die Presse: Partidul de guvernamant din Romania s-a rupt

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 10:29
3399 citiri
Die Presse: Partidul de guvernamant din Romania s-a rupt

Scandalurile din interiorul PDL au ajuns in presa externa, fiind aduse in discutie cazurile lui Cristi Preda, Sorin Frunzaverde, Mihail Boldea, dar si al fostului primar clujean, Sorin Apostu.

"Scandalurile macina partidul cu care presedintele Basescu are legatura", scrie cotidianul austriac Die Presse, notand o declaratie a fostului premier, Emil Boc, din aceasta saptamana, care spune ca "in partidul nostru, toti sunt intelectuali".

Declaratia fostului sef al Guvernului a venit dupa excluderea europarlamentarului Cristian Preda. Acesta este numit un pionier al aripii reformatoare a partidului ranit, care a indraznit sa critice numirea unui simbol populist al PDL (Silviu Prigoana -n.red.) drept candidat al partidului pentru Primaria Capitalei, mai scrie publicatia citata.

Timp de mai multe luni, partidul lovit de criza, PDL, a cazut in sondaje. Astfel, nici macar unul din cinci romani nu ar mai vota cu partidul de guvernamant, aflat in legatura cu controversatul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Furia cauzata de masurile de austeritate luate de Bucuresti, dar si de aroganta politicienilor a determinat declansarea unui val de proteste fara precedent in statul din Carpati. Gerul din luna februarie si demisia nefericitului premier Emil Boc, inlocuit cu tanarul fara partid Mihai Razban Ungureanu au dat un ragaz partidului aflat in deriva, completeaza ziarul.

Intre timp, insa, partidul se destrama - scandaluri de coruptie, lupte interne, dar si dezertorii sunt motivele pentru care sansele realegerii partidului de guvernamant au scazut la minimum.

Die Presse aduce in discutie si cateva dintre cazurile care au zguduit Partidul Democrat Liberal.

Este subliniat faptul ca in special in Transilvania PDL s-a bucurat mult timp de o baza de putere solida. Insa "hotii corupti", precum inlocuitorul lui Emil Boc la Primaria Clujului, Sorin Apostu, au distrus reputatia partidului din aceasta zona.

Apoi, in luna martie, a fost cazul deputatului de Galati, Mihail Boldea, care a zburat in Africa, fiind cautat pentru spalare de bani si avand mandat de arestare international pe numele sau. Escrocul milionar s-a predat saptamana trecuta, in Kenya, din "pur patriotism", pentru a se intoarce in tara sa natala.

In plus, probleme exista si in teritoriu, nu doar in cadrul coalitiei de guvernamant. Liderii democrat-liberali locali cer tot mai multi bani, spre nemultumirea prim-ministrului independent, Mihai Razvan Ungureanu.

La toate acestea s-a adaugat, la sfarsitul lunii martie, anuntarea plecarii liderului PDL Sorin Frunzaverde. Acesta, numit "fostul ideolog sef al PDL", va trece in tabara partidului de Opozitie, PNL.

Fortat de turbulentele din partidul pe care il conduce de la distanta, cu o mana puternica, de obicei vorbaretul presedinte Basescu este acum mut, incheie publicatia austriaca.

Fondat in 1946, Die Presse este cel mai cunoscut cotidian austriac. Avand sediul in Viena, ziarul are in jur de 350.000 de cititori zilnic.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#situatie dificila PDL, #Die Presse situatie PDL, #Boc intelectuali PDL, #Cristi Preda excludere PDL , #PDL