Dilema grea a lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 12:52
7310 citiri
Dilema grea a lui Traian Basescu
Foto: Ziare.com

Povestea doctorului Frankenstein ne vorbeste despre un medic foarte bine intentionat si foarte talentat, care, in dorinta de a revolutiona stiinta, a creat un monstru. Scapat de sub control, acesta a ajuns sa-i distruga viata si toate realizarile creatorului sau.

Cam aceasta pare drama spre care s-ar putea indrepta acum Traian Basescu in raport cu partidul pe care l-a creat si l-a adus la o nesperata putere.

Marti seara, presedintele a supus Guvernul si PD-L unui rechizitoriu mai dur decat a formulat vreodata chiar Opozitia: nu face reforma autentica si, ca urmare, sectorul bugetar este in continuare supradimensionat, practica o politizare excesiva, iar ca mentalitate sufera un proces de bolsevizare.

"...Sa vii cu lista in PD-L, mi se pare o bolsevizare a partidului, cum au facut si altii. Lista este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PDL, fie ea si de patru prim-vicepresedinti. Aia nu mai e lista de oameni politici alesi, e lista de gasca. Deci presedintele isi pune o gascuta sub el. Este pentru prima data in istoria PD-L cand se intampla asa ceva", a afirmat Traian Basescu referindu-se la modificarile din statutul partidului.

Toate sunt reprosuri perfect valabile, dar, ma intreb, daca Traian Basescu ar mai fi cel mai puternic om din PD-L, iar partidul i-ar urma fara cracnire orice ordin, ar mai fi posibile astfel de frustari? Ne putem intreba desigur daca ele sunt sincere.

Presedintele nu mai are niciun interes electoral personal care sa-l impinga la o distantare strategica de erorile partidului. Singurul posibil interes electoral este cel legat de partid si, din acest punct de vedere, nu vad ce serviciu ii fac PD-L-ului vorbele mentorului sau.

Aceste frustrari, in raport cu partidul caruia i-a inmultit cu 5 scorul electoral, ne arata un Traian Basescu care nu mai controleaza PD-L asa cum o facea si cum se crede ca o face. Partidul este controlat, dupa cum se si vede cu ochiul liber, de tripleta Blaga-Videanu-Berceanu, baronii portocalii care par sa fi luptat cu PSD doar pentru a putea ajunge ei in pozitia sa aplice si sa beneficieze de practicile baronilor rosii, de care ii leaga, de altfel, aceeasi origine politica.

Aceasta tripleta a reusit sa impuna sporirea numarului prim-vicepresedintilor partidului si, mai ales, lista de gasca. Doi dintre membrii ei pastoresc cele mai putin performante si mai nereformate, dar, in acelasi timp, cele mai importante domenii ale economiei romanesti. Cei trei nu pierd nicio ocazie sa-i aminteasca lui Traian Basescu cat le datoreaza dupa ultimele alegeri. Si din decembrie 2008, cand nu a reusit sa-i impiedice sa intre in Guvernul alcatuit impreuna cu PSD, presedintele pierde batalie dupa batalie cu ei.

Ce rol are Emil Boc in toata aceasta poveste? Cat e domnia sa de presedinte de partid si de premier nu are nicio putere asupra baronilor portocalii. Este seful ideal, ca dovada nu i-a deranjat cu nimic nici in privinta listei, nici in aceea a reformei, nici in aceea a primelor pentru favoriti sau a politicilor de personal. Cei trei sunt sefi supremi si in Aleea Modrogan si in Palatul Victoria.

De ce l-au ocolit criticile lui Traian Basescu pe Emil Boc? Probabil pentru ca presedintele stie bine ca Emil Boc, spre deosebire de cei trei, este un om onest, dar slab. Si mai stie ca exact pentru aceasta slabiciune l-a preferat si el initial. Nu s-a gandit insa ca cine e slab in fata sa va fi la fel de slab si in fata altora.

Traian Basescu reactioneaza acum, destul de tarziu, cand situatia, si sub apectul guvernarii, si sub cel al evolutiei PD-L, a devenit grava. Se gandeste probabil la o remaniere guvernamentala, poate chiar la o alta formula guvernamentala. Crin Antonescu a anuntat deja, in premiera, ca PNL ar putea intra la guvernare, fara Boc, Videanu sau Berceanu. Chiar si asa ma indoiesc ca presedintele va reusi sa-i elimine pe cei trei din pozitiile de putere detinute.

De altfel, perfida replica venita din gura lui Radu Berceanu la acuzatiile lui Traian Basescu arata ca tripleta nu-si asuma nimic din esecuri, ba, dimpotriva, este gata de contraatac: "De ce va deranjeaza ca Emil Boc nu iese din cuvantul lui Traian Basescu? Nici Fillon nu iese din cel al lui Sarkozy". Cu alte cuvinte, sa va intre bine in cap, Emil Boc guverneaza dupa cum doreste Traian Basescu, nu dupa cum dorim noi. Diferenta este ca Fillon nu este flancat de un un grup compact de baroni cu imense interese personale prioritare.

In afara de fortarea unui remanieri (ramane de vazut cat de profunda), Traian Basescu nu prea poate face nimic de unul singur. Oamenii sai din partid sunt fie la fel de controversati ca baronii, de exemplu Elena Udrea, fie cu totul marginali precum Cristian Preda si Monica Macovei.

Este cu atat mai grav cu cat raspunderea lui Traian Basescu pentru ceea ce face partidul este imensa: l-a creat, l-a girat cu propria popularitate, a cerut si a obtinut pentru el votul celor care doreau cu disperare reforma si asanarea practicilor PSD. Acesti oameni il acuza acum pe Traian Basescu mai mult decat acuza PD-L pentru dezamagirea crunta.

Doctorul Frankenstein nu reuseste sa ucida monstrul si isi pierde viata in aceasta incercare. In final, Traian Basescu ar putea incerca si el sa ucida monstrul politic. Din secunda in care ar pierde guvernarea, PD-L s-ar dezumfla precum un balon intepat. Dar in acest fel si presedintele ar pierde orice sansa de a-si vedea realizate, macar partial, proiectele acestui al doilea si ultim mandat, deci si-ar compromite chiar felul in care intentioneaza sa ramana pana la urma in cartile de istorie.

Este probabil o dilema grea pe care Traian Basescu nu a anticipat-o si din care nu poate iesi decat daca reuseste sa declanseze o miraculoasa si putin probabila reforma in PD-L pornita de la baza. Adica daca ii va reusi cumva o noua intoarcere la poporul, de aceasta data, pedelist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu PDL, #Traian Basescu atac Guvern , #PDL