Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greva la urne

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 13:32
1949 citiri
Greva la urne

Suntem la inceputul unei campanii electorale care se anunta extrem de agitata. Daca va fi respectat calendarul sindical, luna ramasa pana la vot va fi presarata cu greve, de avertisment si generale, si mitinguri, toate avand o singura revendicare majora - salarii mai mari.

Influenta asupra intregului proces electoral ar putea fi covarsitoare.

In primul rand, daca functionarii publici se tin de cuvant si intra in greva generala pe termen nelimitat pe 13 noiembrie, este posibil sa nu mai avem alegeri pentru ca nu mai are cine sa le organizeze in mod efectiv.

Asta n-ar fi insa niciun castig pentru sindicalistii carora li se promit mari avantaje post electorale dinspre Cotroceni, PD-L si PSD. Sansele sa mai obtina ceva de la acest guvern sunt mici, asa ca alegerile se pot dovedi mai profitabile.

Continutul campaniei va fi cu siguranta marcat de luna protestelor, daca ele vor avea amploarea anuntata. Practic, este foarte putin probabil sa se mai discute despre orice altceva decat despre salarii si bani. Cine cat promite si cum tine criza la granitele Romaniei. Avem asadar toate sansele sa vedem o campanie ca o licitatie. Cine da mai mult si de cand.

In aceste conditii, votul uninominal va depinde cu mult mai putin decat era de asteptat de personalitatea candidatului. Va fi votat preponderent partidul, in functie de politica salariala promisa.

Luna de greve care vine ar putea avea un efect puternic asupra prezentei la vot. Grevele din scoli, spitale si alte institutii publice ii vor exaspera si pe cei care nu sunt bugetari, exasperare care poate functiona foarte bine ca imbold catre urne.

Scrutinul, care se anunta destul de anost, capata, iata o mare tensiune, absolut necesara pentru mobilizarea electoratului. Multumirea si calmul genereaza de obicei absenteism.

Cine pierde, cine castiga?

De pierdut, pierde sigur puterea. Liberalii se scufunda in cel mai negru cosmar al lor. Se opun cresterii salariilor in temeiul unei responsabilitati pe care insa nu o mai pot clama dupa dupa numeroasele dezvaluiri referitoare la banii drenati de la bugetul de stat pentru clientela politica.

Deocamdata PNL este la 18%, dar perioada urmatoare i-ar putea duce serios in jos.

PD-L si PSD, aflate umar la umar, par sa castige amandoua, greu de spus care insa mai mult.

Revendicarile sunt de stanga, PSD este de stanga deci i se potrivesc manusa. Dar cum in Romania ideologia este o chestiune relativa, PD-L a preluat din mers cauza salariilor si defileaza sub stindardul ei mai abitir ca stanga insasi.

PSD a initiat legea salarizarii dascalilor, insa Traian Basescu a promulgat-o, dupa o perioada de mare tensiune si febrila asteptare. Deci scorul e cumva 1-1.

Constienti ca au pierdut exclusivitatea laurilor pentru acest demers, social democratii par chiar sa o lase mai moale cu salariile profesorilor si vor sa treaca spre teme de campanie care sa-i avantajeze mai tare.

Ramane de vazut ce va face PSD pe 10 noiembrie, la dezbaterea motiunii de cenzura a PD-L. Social democratii nu vor caderea acestui guvern care-i mai poate face servicii insemnate, dar un vot impotriva ar da PD-L aproape exclusivitatea temei.

Insa, un vot pentru i-ar plasa pe social democrati in trena demersului democrat liberalilor.

Mobilizarea masiva la vot ar avantaja PD-L, care are mari probleme din acest punct de vedere, spre deosebire de PSD, al carui electorat a fost intotdeauna cel mai constiincios.

Pe de alta parte insa, PD-L, partid de dreapta, n-ar trebui sa se bazeze pe voturile bugetarilor ci, mai degraba, pe cele ale clasei de mijloc, adica exact cea care ar putea avea de suferit din cauza cresterii lefurilor bugetarilor.

Acestia s-ar putea simti tradati de viziunea cam stangista a liberal democratilor in chestiunea salariilor.

Ramane de vazut dupa aceasta lictatie electorala care se anunta spectaculoasa, cate dintre promisiuni vor si fi tinute de viitoarea putere, obligata sa guverneze la vreme de criza si cu visteria golita de liberali.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri parlamentare, #campanie, #electorala, #Traian Basescu, #PDL, #PNL, #guvern, #sindicate, #greva , #PDL