"Interlopul" Victor Ponta refuza functia de premier al Romaniei (Opinii)

Marti, 20 Martie 2012, ora 10:10
3892 citiri
"Interlopul" Victor Ponta refuza functia de premier al Romaniei (Opinii)
Foto: RTV

La doar cateva ore dupa ce Roberta Anastase il numea pe Victor Ponta "seful unui partid care sprijina interlopii", a venit si bomba lui Traian Basescu, lansata direct din studiourile B1 TV.

Spune presedintele ca Victor Ponta a refuzat oferta de a deveni premier al Romaniei, in februarie cand au avut loc consultari cu partidele, functie oferita chiar de Traian Basescu. Ca la piata, Basescu a oferit, celalalt n-a vrut sa cumpere.

Bravo lor, bravo pedelistilor! De ce, bravo? Pentru ca asa se comporta un om politic roman, si sa nu credeti ca Victor Ponta va rata prilejul de a le raspunde celor doi, in acelasi registru. Pana la urma, vin alegerile si e de inteles atitudinea membrilor unui partid care de-abia mai gafaie sub povara celor 20 procente din sondaje.

In lipsa de cifre economice concrete, de idei marete pentru viitorul tarii, in lipsa unui bilant pozitiv al catorva ani de guvernare, pedelistii de frunte au descoperit vechea arma care nu te lasa niciodata de izbeliste pe campul de lupta: atacul la persoana.

Cand nu poti vorbi despre reusite in ceea ce priveste reforma din companiile de stat, despre razboiul esuat impotriva coruptiei si clientelismului politic, despre condamnarea traseismului politic, ridicat la rang de virtute, vii si arunci pe piata tot felul de bazaconii pe principiul "rusine Dinu Patriciu". Parca au mai vrut unii sa ne ia Posta si Sarea, iar altii s-au laudat ca reduc numarul de parlamentari intr-un Legislativ unicameral. Mi se pare ca o cam luam de la capat.

La doar cateva zile, dupa ce Basescu mai ca plangea spunand ca a fost cel mai umilit presedinte din istoria recenta a Romaniei, insusi el si ai sai colaboratori incearca diverse metode care sa compenseze aceste exercitii umilitoare pe care presdintele a fost nevoit sa le suporte.

Desi Basescu s-a simtit umilit in propria tara, nu stiu cum s-or fi simtit cei carora presedintele li s-a adresat cu apelativul de "maimutica", "gaozar", "tiganca imputita" sau "pasarica". Sa spui despre Ponta ca este, nici mai mult nici mai putin, decat seful interlopilor din Romania este fie un moment de "delirium tremens", fie un act facut cu buna stiinta, menit a arunca o umbra de indoiala asupra unuia dintre liderii Opozitiei.

Intr-o tara democratica, intr-un stat cu adevarat european, asemenea afirmatii neacoperite de dovezi palpabile, se lasa cu repercusiuni grave asupra celui care le-a proferat. Sa fim seriosi, cum isi poate inchipui Roberta Anastase ca va fi penalizata de justitie sau de al sau partid, cand tocmai ea este cea care a masluit voturile pe Legea Pensiilor in vazul unei tari intregi, fara sa ii fie atins nici macar un fir de par din frumoasa podoaba capilara?

Avand acest precedent, Anastase, probabil, nu mai are niciun pic de respect fata de lege si valorile care guverneaza un stat democratic. Pai, cand in loc de 80 de voturi, numeri 160, te poti numi altfel decat "talhar la drumul mare"?

Astfel, cu talharia doamnei Anastase si a mainii sale drepte, domnul Sever Voinescu, avem in vigoare o Lege a Pensiilor votata prin frauda. A vazut o natiune intreaga, sunt dovezi vizuale si televizuale, insa cine trebuia sa vada, in speta justitia, nu a avut ochi pentru gestul doamnei Anastase.

Deci, in loc sa fie demisa de la sefia Camerei Deputatilor, doamna Anastase este considerata una dintre viorile intai din PDL si varf de lance in Prahova, unde pune bazele viitoarelor alegeri locale si generale.

Despre Traian Basescu, ce-ar mai fi de spus? Sa mai spunem ca, potrivit Constitutiei, presedintele este mai presus de partidele politice si trebuie sa evite a se pronunta in probleme care tin de bucataria interna a acestora? Insa chiar el zice ca USL nu va lua la viitoarele alegeri peste 50%, fara a avea in fata vreun studiu sociologic.

Cu atata ardoare incalca Basescu aceste prevederi, incat ilegalitatea a devenit normala, iar exceptia a devenit banalitate. Spune Basescu: "i-am propus lui Ponta sa fie premier". De parca, in Romania, propunerile s-ar face dupa voia presedintelui, demiterile la fel, iar partidele ar fi un fel de pleava numai buna de tocat la vite.

Mergand pe logica prezidentiala, inseamna ca, de maine, Basescu i-ar putea propune oricui din tara asta sa devina premier. La Daniela Crudu v-ati gandit, domnule presedinte?

"In urma consultarii cu partidele, presedintele desemneaza premierul", parca asa spune Constitutia. Deci partidul propune un candidat pe care sa il sustina in Parlament, iar presedintele il imputerniceste sa isi caute o echipa de ministri.

Si-apoi, cum sa ii propui lui Ponta sa devina premier, fara sustinerea formatiunii sale, USL? Cine il sustinea pe Victor Ponta in Parlament, actuala Coalitie? Ma indoiesc de acest lcuru, cum la fel de bine am inteles cu totii ca o coabitare PDL-USL este imposibila.

Daca Basescu ar fi spus ca a propus USL sa vina la guvernare, in locul actualei Coalitii, ar fi fost cu totul altceva. Formatiunea respectiva si-ar fi desemnat un premier, care trebuia sa vina in fata Parlamentului pentru investire. Basescu ar trebui sa stie ca, inainte de toate, Romania nu este guvernata de oameni, ci de partide. Nu exista un Parlament format din oameni adunati de pe strada, ci un Legislativ format din persoane alese de cetateni, din randul candidatilor propusi de partidele politice.

Daca ajungi sa vorbesti despre persoane, atunci infirmi insasi esenta statului politic romanesc. Din pacate pentru starea actuala a tarii, marea greseala a lui Basescu aceasta este: prea multe atacuri si referiri exclusive la oameni, in detrimentul unor analize care sa vizeze lucruri insitutionale concrete. Atacul la persoana a fost ridicat pe soclul cel mai inalt, in timpul celor 8 ani de mandat Basescu.

Tot mai multi analisti spun ca Traian Basescu a intrat oficial in campanie electorala pentru PDL, uitandu-se si peste recentele actiuni prezidentiale legate de promisiunea maririlor de lefuri in sectorul bugetar. Desi declara, nu cu mult timp in urma, ca actualul mandat nu mai are nicio miza politica pentru el, pare a nu fi asa. Basescu nu s-ar simti confortabil inca doi ani in fotoliul de presedinte, simtind respiratia sacadata a USL suflandu-i in ceafa, avand si spectrul suspendarii asupra lui.

Stim, Curtea Constitutionala are atributii mult mai largite in aceasta privinta si poate declara neconstitutionala aceasta procedura de suspendare. Dar sa ne intrebam inca o data: CCR chiar este independenta politic? Ghici, ghicitoarea mea, vorba unui clasic in viata.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Basescu Ponta premier, #Basescu Ponta USL alegeri, #Anastase Ponta interlop , #PDL
Comentarii